Partea de nord a judetului Constanta se zbate intr-o saracie lucie. Pamantul nu este deloc ingaduitor cu oamenii locului, iar recoltele abia daca le ajung pentru a iesi din iarna. Sistemele de irigatii, puse la punct pe vremea lui Ceausescu, acum nu mai exista. Agricultura este la pamant, iar integrarea i-a prins pe majoritatea taranilor cu buzunarele goale.
Una dintre cele mai performante intreprinderi agricole din Dobrogea, Docefran, cunoscuta ca “ferma lui Trita Fanita”, a incaput pe mainile creditorilor si a lasat pe drumuri 200 de suflete din satul Dorobantu. Localnicii stiu ca Docefran nu este singurul caz de faliment din judet, dar le este ciuda ca si-au pierdut locurile de munca pentru ca i-au acordat increderea unui politician roman, culmea, si specialist agronom.
Din salvator, gropar
Desi prin centrul satului trece drumul european E60, foarte putini locuitori din Dorobantu au reusit sa se capatuiasca. Crescatori de animale si zilieri, toti au avut de suferit in urma inchiderii fostului IAS. Sediul Docefran este chiar la marginea soselei. O cladire odinioara ingrijita a ajuns acum o ruina.
In incercarea de a scapa de datorii, actionarii Docefran au “spalat” societatea, care a devenit Ferma Dorobantu si, ulterior, Ferma Mixta Dorobantu. Trita Fanita nu a mai pus de vreo patru ani piciorul in sat. De fapt, niciodata nu a stat de vorba cu oamenii, bineinteles, cu exceptia momentului privatizarii. Fostii salariati privesc falimentul IAS ca pe un blestem. Pana la venirea lui Trita, lucrurile mergeau ca pe roate. Privatizat prin PAS, Docefran era considerata cea mai moderna intreprindere, prima din judet care a achizitionat o linie completa de utilaje din Vest. Suprafetele de teren cultivate depaseau 2.000 de hectare, iar veniturile erau dublate de fermele de animale. Pesedistul le-a propus oamenilor sa intre si el in afacere, pentru ca IAS-ului sa-i fie mai usor sa plateasca creditele bancare. La inceput oamenii l-au privit pe pesedist ca pe un salvator, insa in scurt timp si-au dat seama de eroare. Rand pe rand au inceput sa dispara utilaje, beneficiile si contractele de arenda.
Un record: 2.000 de creditori
La doar cateva luni de la “pesederizarea” IAS-ului, societatea a intrat in incapacitate de plata. Pana s-au scurs termenele legale pentru indeplinirea procedurilor de lichidare, a fost infiintata peste noapte ferma mixta, care a preluat terenul cultivat de la Ferma Dorobantu, fosta la randul sau Docefran. La data declararii falimentului societatea avea o cifra record de doua mii de creditori. In ceea ce priveste transferul de active dintre cele doua “sosii”, manevra financiara s-a dovedit a fi de rau augur. Ferma Dorobantu a intrat in faliment in decembrie 2003. Noua societate a preluat contractele de arenda incheiate cu taranii, in timp ce vechea societate a ramas doar cu datoriile. Parcul de utilaje a fost instrainat sub pretextul unei executari silite la minut spre o alta companie a grupului. Managementul nu a iesit din “tiparele” Docefran, astfel ca in doar doi ani si aceasta firma a ajuns in pragul falimentului. O parte din salariatii falimentarei ferme Dorobantu au acceptat sa treaca la noua societate, dar proprietarii de terenuri nu au acceptat sa riste inca o recolta pe mana directorilor lui Trita. “Am aflat de la vecini (n.r. – fostii angajati) ca nu le-au platit salariile. Decat sa le dau pamantul in arenda, mai bine il las parloaga. De patru ani n-au facut nimic pentru noi. Au stiut doar sa-si umple buzunarele”, a precizat unul dintre proprietarii de teren dintr-un sat invecinat, Tepes Voda.
Someri de lux
Interesant este ca directorii figureaza pe primele locuri in tabelul creditorilor afisat de curand la tribunal. In timp ce salariatii obisnuiti trebuie sa primeasca sume cuprinse intre 4 si 15 milioane lei vechi, directorii si membrii Consiliului de Administratie asteapta sa la intre in buzunare sute de milioane de lei. Printre primele locuri figureaza si fostul deputat Trita Fanita, fost presedinte al CA, inscris la masa credala cu “modica” suma de 205,8 milioane ROL.
Gaura neagra
Ionel Ioan, unul dintre fostii salariati ai fermei, a declarat ca oamenii asteapta de trei ani salariile restante. La momentul declararii falimentului patronii erau la cutite cu angajatii pentru intarzieri mari la plata indemnizatiilor. “Numai mie au sa-mi plateasca 15 milioane lei vechi. Nu mi-am primit banii din 2003”, a precizat Ionel Ioan. Aproximativ 200 de salariati sunt in aceeasi situatie. La inceput l-au sechestrat pe director in birouri, asa cum au facut lucratorii portuari de la Agroexport, o alta societate dusa in sapa de lemn de echipa manageriala a fostului deputat PSD. Miscarile de strada au dat roade. Dupa cateva proteste, imediat dupa alegerile din 2004, institutiile statului au demarat un control amanuntit la firma. Au rezultat restante de ordinul miliardelor la plata asigurarilor sociale, astfel ca angajatii s-au trezit in imposibilitatea de a beneficia de ajutorul de somaj. Dar odata firma intrata in faliment nu au mai avut cui sa se adreseze. Una peste alta, datoriile pe care firmele constantene controlate de fostul parlamentar au catre stat se ridica la rotunda suma de 200 miliarde de lei vechi, din care jumatate reprezinta contributii nevirate la bugetul de stat de catre Ferma Dorobantu.
Ultima sansa
Fanica Constantin, directorul general al firmei lichidatoare in cazul Dorobantu, a declarat ca in scurt timp va incepe plata despagubirilor catre salariati. De aceste compensatorii vor beneficia si fostii directori, pentru ca toate incercarile lichidatorului de a “bloca” managerii Docefran, pentru ca intai restul oamenilor sa-si primeasca banii, nu au avut succes. Referitor la inchiderea “dosarului” Docefran, directorul nu a putut preciza cand se va termina totul. O parte din terenuri au fost revendicate si nu se poate trece la vanzarea imobilelor. Chiar daca isi vor primi in cele din urma salariile neplatite, locuitorii din Dorobantu vor ramane la fel de saraci.