Arestarea miercuri seara a procurorului Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, Ioan Ciofu, a cazut ca un trasnet in lumea magistratilor din capitala Moldovei. Iovita si Ioan Ciofu se cunosteau inca din toamna anului 2000, cand procurorul iesean a condus ancheta in cazul asasinarii lui Virgil Sahleanu, crima de care Maricica Iovita nu era straina, fiind amestecata in afacerile cu firma Protect din Vaslui, care a dus la capat actul ucigas asupra liderului sindicatului de la Tepro Iasi.
De atunci si pana acum, cei doi au intretinut relatii stranse, averea procurorului Ciofu crescand ca un cozonac pe an ce trecea. Culmea, simtind ca este vizata pentru arestare, Maricica Iovita a incercat sa fuga din Romania, dar a fost oprita duminica, 1 octombrie, la ora 14.00, pe Aeroportul International Iasi, tocmai cand se urca in cursa spre Viena. Cum a decurs relatia Ioan Ciofu – Maricica Iovita timp de sase ani se materializeaza in multiple dosare inchise sau amanate „sine die”, dupa telefoanele de interventie catre Adrian Nastase si alti oameni puternici pana in 2004 ai Romaniei.
De la Vasile Lupu la Marian Vanghelie
Dupa un filaj de patru luni, timp in care telefoanele procurorului Ioan Ciofu si ale omului de afaceri Maricica Iovita au fost interceptate, procurorii DNA Bucuresti au reusit sa stranga probele dosarului de dare si luare de mita, culminand cu arestarea pentru 29 de zile a celor doi. „Din probele administrate pana in prezent a reiesit ca in perioada mai-august 2006 invinuitul Ciofu Ioan a pretins si primit esalonat de la invinuita Maricica Iovita foloase in suma totala de aproximativ 10.000 euro”, a declarat Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA Bucuresti. Potrivit procurorilor, cat timp a lucrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul Ioan Ciofu a avut in lucru un dosar legat de afacerile unui concurent in afaceri al Maricicai Iovita. Procurorii anticoruptie sustin ca Ciofu a fost „uns” de Maricica Iovita pentru a instrumenta dosarul in asa fel incat sa fie declinat la DNA. El ar fi primit pentru aceasta 5.500 de euro, 40 de milioane de lei si mai multe bilete de avion pentru rude ale sale care au calatorit prin state din Europa si Asia. Cu numeroase „proptele” in lumea politica centrala, de la fostul deputat taranist Vasile Lupu si pana la primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, si fostul premier al Romaniei Adrian Nastase, Maricica Iovita a incercat sa incalece Vasluiul si sa-si zdrobeasca concurentii. Unul dintre cei mai puternici concurenti in afaceri este Adrian Porumboiu. Acesta a fost exasperat de sute de controale trimise de Iovita, interventiile acesteia fiind facute la cel mai inalt nivel. „Iovita m-a reclamat la toti presedintii, la toate guvernele si la toti prim-ministrii. Procurorul Ciofu ne-a trimis numeroase controale si lucra de zor la un dosar in legatura cu care noi am solicitat sa ni se comunice de ce suntem invinuiti, dar nu am primit nici un raspuns. Firmele mele detin recordul absolut la controale, dar acestea nu au gasit niciodata nereguli. Aceste controale invocau existenta unui dosar penal, dar nu mi s-a spus niciodata ca as fi invinuit eu. Firmele mele platesc la stat, lucreaza, sunt in regula. Ale ei sunt falimentare si se muta dintr-un loc in altul. Ar trebui sa fie zguduiti toti cei care au „dormit” langa Iovita. Ar trebui luati si cei care au favorizat-o”, a declarat Adrian Porumboiu. Maricica Iovita a reusit in timpul guvernarii CDR sa preia cea mai mare parte a industriei de panificatie din judetul Vaslui, pe care apoi a condus-o spre faliment. Dupa schimbarea de putere din 2000, Iovita si-a cautat protectie la PSD. Sustinuta de Marian Vanghelie, Maricica Iovita s-a inscris in Organizatia de Femei PSD sector 5. Beneficiind de „imunitatea” oferita de PSD, Iovita a incercat sa fenteze Fiscul, care o urmarea pentru a-i executa silit averea, mutandu-si firmele din Vaslui in Bucuresti. Transferul s-a facut doar pe hartie.
Megaescrocherie cu pesticide
Mondial Tranzit este o firma-capusa care a dezvoltat imperiul patroanei painii din Vaslui, Maricica Iovita. Prin concernul Mondial Tranzit au fost vandute in anii 1999-2000, mii de tone de pesticide luate cu japca de la fostele IAS-uri. Conform luarilor de pozitie din Parlamentul Romaniei ale deputatului PD de Vaslui, Alexandru Mera, Maricica Iovita, in cardasie cu directorul Directiei Agricole Vaslui, Constantin Dulute, au fortat conducerile IAS-urilor sa-i vanda afaceristei cantitati enorme de grau in schimbul pesticidelor. O parte din fostii directori au avut curajul sa povesteasca autoritatilor cum erau obligati sa cumpere pesticide la Mondial Tranzit, dupa care la recoltare li se lua intreaga recolta, la preturi sub nivelul costurilor de productie. Cu banii obtinuti de pe grau si pesticide, Iovita a cumparat mai multe active, pe SC Mondial Tranzit SA. Printre acestea, un garaj, o fosta sectie de mobila de la intrarea in Vaslui, apartament si spatii comerciale. In 2001, datoriile Mondial Tranzit totalizau, numai catre bugetul de stat, peste 16 miliarde lei. Ca atare, dorind sa-si faca datoria, finantistii vasluieni au decis sa aplice sechestre pe bunurile Mondial Tranzit. Stupoare! Cu doua zile inainte ca organele de executare silita sa vina sa aplice sechestrele, Iovita vinde toate bunurile catre SCMP Iris SA Barlad, tot catre o societate de-a sa. Nu s-a intamplat nimic. Fiscul a ramas cu buzele umflate.
Punctul comun la inceputul colaborarii dintre Ioan Ciofu si Maricica Iovita a purtat numele Protect SRL Vaslui. Patronul firmei si un angajat al ei au fost arestati pentru asasinarea liderului Virgil Sahleanu. Tot angajati ai firmei Protect SRL Vaslui au actionat la comanda Maricicai Iovita pentru recuperari in forta de bani, urmariri cu masini si santaje ordinare. Patronul firmei Protect Vaslui, Catalin Ciubotaru, fost ofiter al UM 0962 (fosta „doi s'un sfert” – n.r.) a fost arestat de procurorul Ioan Ciofu pentru implicarea directa in calitate de instigator a uciderii lui Virgil Sahleanu. Cu ajutorul firmei Protect Vaslui, Maricica Iovita a incercat, pe 13 decembrie 1999, intr-o cursa nebuna de la Vaslui la Tecuci si retur, sa-l „convinga” pe unul dintre actionarii importanti ai firmei „Muntenita” Vaslui, turcul Ali Arslan, sa-i cedeze actiunile detinute. O coloana de 6-7 masini ale firmei Protect, in care se aflau, pe langa agentii de paza, Maricica Iovita si Catalin Ciubotaru, a urmarit peste 100 de kilometri, de la Vaslui pana la Tecuci, masina cu care se deplasau spre Bucuresti Ali Arslan, consilierul sau Vasile Vraja si Adina Harabagiu. Masinile Protect au incercat de mai multe ori sa scoata in decor masina condusa de Vraja, dar n-au reusit. La Tecuci, cei trei au oprit in fata unei cofetarii, in speranta ca vor fi lasati in pace. Agentii de la Protect i-au saltat in vazul lumii pe Arslan, Vraja si Adina Harabagiu si i-au adus fortat la Vaslui. Aici, la sediul Muntenita, Maricica Iovita a incercat sa-l determine pe Arslan, prin tot felul de presiuni, sa-i cedeze actiunile sale. Arslan n-a cedat si, pana la urma, cei trei au fost eliberati.
Ascensiune in cariera, dupa asasinarea
lui Sahleanu
Ioan Ciofu si Maricica Iovita s-au intalnit in timpul anchetei crimei impotriva lui Virgil Sahleanu. Subit, in timpul cercetarilor, procurorul Ciofu a suferit un atac cerebral, medicii nedandu-i sanse sa revina la serviciu. Brusc, dupa finalizarea anchetei, Ioan Ciofu isi revine total si a fost avansat la Parchetul National Anticoruptie, adus la Bucuresti de fostul sau coleg si prieten Gheorghe Suhan, adjunctul procurorului general al PNA. Odata cu explozia in cariera, averea procurorului Ciofu incepe sa creasca vertiginos. Apar terenuri in zona rezidentiala Bucium, langa Hanul „Trei Sarmale”, dar si la podgoria Cotnari. Pe terenul din Bucium a rasarit o vila imensa, cu trei nivele, imprejmuita cu gard imens, printre zabrelele carora se distinge casa. „Aici locuiesc toti patru, dar nu i-am mai vazut. Oricum, sotia domnului Ciofu este bolnava si nu prea iese din casa. Mai vedem o Dacie alba parcata la poarta, dar in ultima perioada nu am mai vazut nici o miscare. Nici macar pe omul care are grija de gradina nu l-am zarit trebaluind prin curte”, ne-a spus o vecina de peste drum. Procurorul Ioan Ciofu a fost acuzat ca a pactizat cu infractorii in dosarul Tofan Group. Ciofu a fost suspectat ca a facut posibila sustragerea mai multor documente din doua dosare in care trebuia sa-l cerceteze pe un procuror de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Constantin Gherta, acuzat de luare de mita, favorizarea infractorului si abuz in serviciu, toate acestea cu circumstante agravante. Pe 18 septembrie 2006, Ioan Ciofu s-a cerut acasa, fiind transferat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, dar nu a primit nici un dosar in lucru. „Acum cateva ore, mi-a sosit ordinul de transfer al domnului Ciofu la Iasi. Acum realizez ca nu a venit la serviciu si fac legatura cu zvonurile. Nu imi vine sa cred. Sunt surprinsa total; il cunosc de cel putin 15 ani. Cred ca i-a luat Dumnezeu mintile daca a facut asa ceva. Chiar era cunoscut drept un procuror dur si foarte meticulos in ancheta. S-o fi schimbat oare atat de mult la Bucuresti?”, se intreba Maria Pohoata, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi.