16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIn Romania, doar cu buletinul

In Romania, doar cu buletinul

Un cetatean al Uniunii Europene intra in Romania numai cu buletinul sau cu permisul de conducere. Nu trebuie sa faca dovada ca are vreun ban in buzunar. Poate sa stea cat vrea in tara noastra doar daca face dovada ca a inchiriat un apartament. Mai mult, daca sta illegal in Romania, europeanul plateste doar o amenda, nu este expulzat. Sederea ilegala nu este decat contraventie, nicidecum infractiune. Nici o restrictie nu este impusa la intrarea in tara, in conditiile in care strainul incalca legea in Romania. In schimb, in UE romanul este tratat deseori ca infractor, oriunde in Europa. Trebuie precizat ca multi cetateni ai Europei care au ajuns in Romania asa de usor au savarsit numeroase infractiuni. Fraude economice, crime, violuri, pedofilie.


„Intrarea in Romania este extrem de permisiva pentru cetatenii din UE. Doar cu buletinul sau cu permisul de conducere. Nu trebuie sa arate ca au bani cu care sa traiasca in tara noastra. Nici nu sunt inregistrati la granita. Intra sau ies cand vor, fara nici o restrictie”, ne-au declarat surse de la Serviciul pentru Straini din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Legea s-a dovedit a fi destul de generoasa pentru Uniunea Europeana. Astfel, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 194 privind regimul strainilor in Romania, un cetatean european care intra in tara noastra nu are nevoie decat sa arate buletinul sau permisul la granita (pasaportul nu e obligatoriu).

Nu exista o evidenta a cetatenilor UE care intra in tara

Nici macar nu este inregistrat la frontiera. Doar este verificat daca este dat in urmarire generala prin Interpol. In tara lui putea face infractiuni minore. Autoritatile romanesti nu au de unde sti acest lucru. Poate sa stea in Romania in asemenea conditii timp de 90 de zile. Apoi, ca sa se stabileasca temporar timp de doi ani de zile, europeanului ii trebuie 60 de dolari, taxa consulara, 4 milioane taxa de sedere si 30 000 de lei taxa de timbru. Se inscrie pe aceasta cale la Serviciul pentru Straini. Mai are nevoie de un contract de inchiriere a unui apartament. Este necesara si o adeverinta medicala, care poate fi obtinuta la orice cabinet medical. In adeverinta trebuie sa se precizeze ca individul nu are boli ce ar putea afecta populatia. Pentru cetatenii europeni, asigurarea sociala de sanatate este facultativa. Dupa doi ani, cetateanul european mai plateste aceeasi suma si mai sta cinci ani. In cele din urma, daca nu a adus atingere sigurantei nationale, europeanul primeste rezidenta permanenta. Cu cetatenia este mai greu. Sunt conditii foarte drastice. Dar nu are nevoie.

Interdictie doar pentru spionaj

„Persoanelor cetateni ai Uniunii Europene le poate fi interzisa intrarea sau, dupa caz, sederea pe teritoriul Romaniei numai pentru motive de aparare, siguranta nationala si ordine publica, precum si in cazul in care intretinerea acestora ar necesita cheltuieli din partea statului roman”, se arata la articolul 120 al Ordonantei 194. Cu alte cuvinte, unui cetatean UE nu i se interzice sa intre in tara decat pentru… spionaj. „Pentru sederea ilegala in Romania nu se pune interdictie pe pasaportul cetatenilor europeni. Ei nu platesc decat o amenda de maximum 12 milioane lei (400 de euro). Un european nu este expulzat din tara pentru acest mic incident. De altfel, sederea ilegala nu este infractiune, ci doar contraventie. „Un roman care este prins ca sta ilegal in UE este considerat infractor, i se pune interdictie pe pasaport si este expulzat”, ne-au spus aceleasi surse din cadrul Serviciului pentru Straini. Cu alte cuvinte, un european poate sa plateasca amenda si sa continue sa stea ilegal. Nu exista interdictie pe pasaport, pentru ca poate intra in tara doar cu buletinul. Si nici nu exista o evidenta a celor care intra in tara.

Cele mai citite

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...

Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024

În ediția din 19 septembrie a emisiunii „Asia Express 2024,” Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați după ce au terminat pe ultimul...

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă