0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialGeneralul Munteanu, scos cu politia dintr-o casa nationalizata (VIDEO)

Generalul Munteanu, scos cu politia dintr-o casa nationalizata (VIDEO)

Nu mai putin de 12 ani i-au trebuit unui proprietar care si-a recastigat in instanta casa nationalizata sa-l scoata din locuinta pe generalul de armata care o ocupa abuziv. Anca Barsanescu obtinuse inca din 1996 o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care primea inapoi de la statul roman un apartament in zona Aviatorilor din Bucuresti. La vremea respectiva insa locuinta era ocupata de generalul MApN Tudor Munteanu impreuna cu familia acestuia. Ofiterul a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a nu preda imobilul proprietarului de drept, de la deschiderea de procese penale aberante pana la refuzul direct de a iesi din casa. In cele din urma, Anca Barsanescu a apelat la ajutorul politistilor si sambata a reusit sa-i evacueze din locuinta pe membrii familiei Munteanu. Sotia generalului care in prezent ocupa functia de loctiitor al sefului Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul din cadrul MApN a facut insa un scandal monstru, acuzandu-i pe politisti ca o agreseaza si ca au intrat abuziv in locuinta ei. Paradoxal este faptul ca generalul mai are un apartament in zona centrala a Capitalei, cumparat in 2006. La vremea respectiva presa centrala a relatat ca mai multi inalti ofiteri de armata, printre care si Tudor Munteanu, au beneficiat de un act normativ care le-a dat dreptul sa-si cumpere locuintele de serviciu la preturi ridicol de mici.

 

» Sotia ofiterului s-a opus evacuarii, cu toate ca mai are impreuna cu generalul o locuinta intr-o zona centrala  a Capitalei, cumparata de la MApN in anul 2006, cu o suma mult sub pretul pietei.

» Tudor Munteanu este in prezent loctiitorul sefului Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul din cadrul MApN si a fost cel care a supervizat cadrul legal prin care mai multi generali de armata au devenit proprietarii locuintelor de serviciu.

Mostenitoarea unui imobil nationalizat impreuna cu doua echipaje de politie au reusit sambata evacuarea familiei generalului-maior Tudor Munteanu, loctiitorul sefului Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si Informare Publica din cadrul MApN, care detinea fara contract un imobil din strada Porumbaru nr. 7. Actiunea a inceput oficial la ora 8.00 si s-a terminat pe la 16.30, timp in care sotia generalului, avocatul Aurelia Munteanu, s-a opus executarii unei sentinte definitive si irevocabile din 1996, completata de o alta serie de hotarari judecatoresti. Toate deciziile i-au dat castig de cauza adevaratei proprietare, Anca Barsanescu, fosta eleva a academicianului Grigore Moisil, care a emigrat in Franta in 1971.

"Au stat 12 ani in casa mea, fara acte"
Anca Barsanescu, unica mostenitoare a apartamentului din strada Porumbaru nr. 7, s-a luptat 12 ani in instanta pentru recuperarea locuintei lasate prin testament de tatal ei. "Am castigat procesul in 1996 printr-o decizie definitiva si irevocabila. Consiliul Local i-a desfacut contractul de inchiriere generalului Tudor Munteanu, iar de atunci familia sa a stat fara acte si fara sa plateasca impozitul pana in 2006. Nu a eliberat insa apartamentul, ci am continuat sa ne judecam, iar sotia dumnealui, avocata Aurelia Munteanu, a tergiversat cat a putut acest proces, aducand acte fara legatura cu speta sau revocand completul de zece ori. Iar eu in acest timp am platit impozitul pe apartament", ne-a declarat mostenitoarea. Familia generalului a deschis alte si alte procese, chiar daca le-a pierdut pe absolut toate. Pe baza unei hotarari a Tribunalului Bucuresti din 2002 si ramasa definitiva printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, executorii judecatoresti de la firma "Andrei si Chiriloiu" au mers pe 30 septembrie la adresa si au cerut familiei Munteanu sa predea apartamentul. Formalitatile de executare silita au fost realizate in prezenta a trei politisti, moment in care au fost montate alte yale la usa. Povestea a tinut doar cateva ore, pentru ca avocatul si generalul s-au intors, apoi au spart usa, dupa cum se arata intr-o notificare a aparatorului mostenitoarei, Mihai Ene. Anca Barsanescu a depus plangere penala, dupa care i-a somat pe sotii Munteanu in ziua de 2 decembrie sa elibereze apartamentul in 48 de ore.

Circ total: "Nu ma agresati, domnilor politisti!"
Filmul evacuarii s-a derulat cu incetinitorul si cu multe tipete. Sambata, 20 decembrie, ora 8.00. Anca Barsanescu s-a prezentat la Sectia de Politie 2 pentru a solicita sprijin la executarea evacuarii, deoarece se astepta ca familia generalului sa fie violenta. Dupa ora 11.00, doua echipaje de politie au sosit la adresa, dupa ce au fost chemate prin serviciul 112. In apartament se afla doar fiul generalului, alaturi de cainele sau. Acesta nu a permis intrarea in apartament pana la sosirea mamei sale. Aurelia Munteanu a venit cu un taxi dupa ora 11.00 si a inceput scandalul. "Ce cautati aici? Cine va permite? Va rog sa-mi prezentati mandatul si legitimatiile. Ajutor! Ma agreseaza politistii! Dumnevoastra sunteti hotul (n.r. – la adresa unui lucrator de politie care ii solicitase respectuos sa nu tulbure linistea publica, mai ales ca era si un parastas pe scara). Ce parastas? Nu ma intereseaza! De ce imi spargeti usa? Imi violati domiciliul! Va dau in judecata pe toti. Da cainele pe ei daca intra in casa (n.r. – i-a spus baiatului la telefon). Filmati, fotografiati, va rog, sa vada toata lumea ce mi se intampla", s-a scandalizat Aurelia Munteanu  fara sa fie insa agresata de cineva. Dupa nenumarate telefoane, amenintari si tipete, avocata a fost luata pe sus de agenti si dusa la sediul politiei pentru declaratii.

"N-am nevoie de acte. Am posesia"
Generalul maior Tudor Munteanu a devenit chirias in apartamentul din strada Porumbaru in 1991. Contractul a fost anulat de Consiliul Local in 1996, cand instanta a decis retrocedarea imobilului fostilor proprietari. Familia ofiterului a locuit acolo pana in 2006, cand s-a mutat intr-un bloc din str. Traian nr. 2. Atunci generalul si-a cumparat in rate, pe o perioada de 20 de ani, un apartament cu suprafata de 112 mp la pretul de 25.000 de euro. Presa centrala a relatat ca Tudor Munteanu a fost cel care a supervizat cadrul legal de vanzare a locuintelor de serviciu catre mai multi ofiteri de rang inalt la preturi foarte mici. Desi aveau o alta casa, membrii familiei Munteanu au pastrat si apartamentul din strada Porumbaru. "Va pot explica povestea cu casa din strada Traian nr. 2, dar nu are legatura cu dosarul privind evacuarea. Este adevarat ca nu aveam nici un act pentru a sta acolo, dar nici cealalta parte nu are. Consider ca este un abuz din partea justitiei, care a dat castig de cauza Ancai Barsanescu, pe baza unui xerox. La fel de abuziv ni s-a reziliat contractul de chiriasi, iar acum politistii au comis un nou abuz.  Am mers sambata la IML pentru ca sotia mea a fost agresata si mai facem si astazi un drum. Ii vom da in judecata pe agenti", a precizat generalul, care nu a participat la evacuarea de sambata. "si ce daca nu am acte pentru a locui acolo? Am posesia de 17 ani! Ati intrat si dumneavoastra in casa, fara ca eu sa va invit, asa ca ne intalnim la Parchet. Pe politisti, pe oamenii care umblau prin casa (opt martori) si pe dvs va dau in judecata", ne-a declarat Aurelia Munteanu a doua zi dupa evacuarea fortata.

» Apartamentul a fost folosit si de Ministerul de Interne

In 1940, sotii Virginia si Constantin Alexandrescu, profesor de matematica in Capitala,  au cumparat de la un constructor italian un apartament de 100 de metri patrati pe strada Campia Sturzii nr. 7 (actuala Porumbaru). Actul de vanzare-cumparare nr. 29308/1940 a fost egal cu zero in 1947, cand comunistii au decis nationalizarea tuturor imobilelor din blocul cu cinci etaje. Cladirea a devenit sediul unei directii din Ministerul de Interne, care a avut ca activitate interogarea detinutilor politici in boxele de la subsol.
Dupa interventia colegilor si a fostilor sai elevi, profesorul Alexandrescu a revenit in casa la inceputul anilor ’60. In 1971, fiica sa, Anca Barsanescu (numele dupa casatorie), a plecat cu sotul ei in Franta, tara in care si-a adus si cei doi copii. Prin relatiile amicale cu persoane din fruntea Egiptulului, cele doua fetite au fost luate in Franta dupa aproape doi ani prin conditionarea unui oficial egiptean de semnarea unui contract de achizitionare de tractoare. In 1977, Constantin  Alexandrescu a ajuns alaturi de fiica sa la Paris, loc in care a si murit in 2001, dupa cinci ani de la declansarea procesului de recuperare a imobilului nationalizat. Dupa plecarea profesorului, apartamentul a trecut in proprietatea statului.

Cele mai citite

Sfântul Ștefan, sărbătorit în a treia zi de Crăciun

Pe 27 decembrie, creștinii din întreaga lume îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii și cel care a avut curajul să mărturisească...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Tragedie în Norvegia. Cel puțin trei persoane au murit

Un accident grav de autobuz în Norvegia a dus la moartea a cel puțin trei persoane. Tragedie în Norvegia Incidentul a avut loc în jurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă