Tinel Gheorghe, seful Corpului de Control al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a fost trimis la judecata unei Comisii de disciplina, cu semnatura ministrului liberal Dan Motreanu. Mai exact, dintre cei cinci membri ai comisiei de disciplina, cel putin doi au fost personaje negative in notele de control semnate anterior de Gheorghe. Legea interzice ca din astfel de comisii sa faca parte persoane aflate in relatii de dusmanie cu cel judecat.
Scopul final al mascaradei justitiaro-administrative este destituirea sefului Corpului de Control, considerat un “pericol public” dupa ce a propus ministrilor Flutur si Motreanu trimiterea spre cercetare la Parchet a tuturor cazurilor in care el sau subordonatii sai au constatat incalcarea legilor in vigoare.
De la instalare si pana in prezent, Gheorghe a remis Parchetului peste 100 de note de control ale institutiei. In dosarele instrumentate de Corpul de Control al ministrului Agriculturii se regasesc multi baroni locali, precum pesedistii Culita Tarata (Insula Mare a Brailei) sau Marian Oprisan (Padurile Vrancei).
Tinel Gheorghe nu a fost numit politic pe functia de sef al Corpului de Control al ministrului Agriculturii, ci in urma unui concurs, postul fiind de inalt functionar public. El a castigat competitia pe vremea mandatului ministrului Gheorghe Flutur. O data cu trecerea in opozitie a lui Flutur, dusmanii lui Gheorghe din minister – multi dintre ei clienti ai notelor de control, soldate cu sanctiuni – au considerat ca ar cam fi timpul sa se descotoroseasca de el. Demiterea se poate face, insa, doar in baza unor motive intemeiate, precum ar fi incalcarea legislatiei, deoarece Legea functionarului public il protejeaza pe Gheorghe. In lipsa incalcarilor flagrante ale legii, singurele cai de a-l demite sunt sanctionarea de catre comisia de disciplina a ministerului sau desfiintarea directiei generale de control din minister, condusa, inca, de Gheorghe. Masura extrema, cea de desfiintare a directiei s-ar putea face numai prin hotarare de Guvern, insa premierul Calin Popescu Tariceanu nu poate fi atat de usor de manevrat de catre cei care vor sa scape de Gheorghe precum mai tanarul sau coleg, ministrul Dan Motreanu.
Secretarul Chelmu a incalcat ordinul ministrului
Inscenarea judiciara, a carei prima runda s-a desfasurat ieri, s-a bazat pe plangerea unui director adjunct economic de la Directia Sanitar-Veterinara Galati, inregistrata in decembrie 2006. In urma unui control, functionarii din subordinea lui Tinel Gheorghe au constatat faptul ca directorul galatean ocupa ilegal functia de director economic, deoarece nu avea studii economice, ci doar studii juridice. In consecinta, Gheorghe a propus destituirea acelui director economic. Cel destituit s-a plans Comisiei de disciplina impotriva lui Tinel Gheorghe (nu si impotriva functionarilor care au efectuat controlul).
Prin ordin al ministrului Dan Motreanu s-a stabilit componenta Comisiei de disciplina care sa judece litigiul. Intre membrii comisiei s-au numarat si Aurora Luminita Jajaie, director resurse umane, precum si Miron Moldovan, ambii nominalizati ca vinovati in diverse note de control contrasemnate de Tinel Gheorghe. Doamna Jajaie a aparut ca personaj negativ in trei note de control, dintre care una a fost trimisa la Parchetul General. De asemenea, in urma unei verificari, ministrul a dat ordin ca Jajaie sa fie sanctionata cu mustrare scrisa. Ordinul ministrului nu a fost executat, insa, de catre secretarul general al ministerului, Sorin Chelmu. Ordinul ministrului functioneaza ca text de lege si, prin nerespectarea lui, Chelmu a comis o ilegalitate. Secretarul general Chelmu nu ne-a raspuns ieri la telefon, asa ca nu am aflat motivele pentru care a decis sa nu puna in executare un ordin al ministrului.
Invinuitul devenit judecator
Miron Moldovan, director al Directiei buget-finante din cadrul ministerului, este cel de-al doilea membru al comisiei de disciplina aparut ca personaj negativ intr-o nota de control contrasemnata de catre Tinel Gheorghe. Moldovan a fost acuzat de faptul ca, prin incalcarea legii, nu a permis despagubirea proprietarilor de cai – cai sacrificati deoarece erau bolnavi de anemie infectioasa.
Desi scandalul celor peste 16.000 de cai bolnavi de anemie a fost intens mediatizat, directorul Moldovan ne-a declarat ca nu a stiut ca este considerat vinovat in nota de control contrasemnata de Gheorghe, motiv pentru care nu s-a autosuspendat din Comisia de disciplina. Spre deosebire de Moldovan, directorul Aurora Jajaie a evitat ieri sa spuna de ce nu s-a autosuspendat din Comisia de disciplina, desi numele ei a aparut in trei note de control, asociat unor acuzatii de incalcari grave ale legii. In apararea doamnei Jajaie a intervenit directorul juridic Laurentiu Lupu, care este si presedintele Comisiei de disciplina. Lupu a recunoscut existenta notelor de control in care a aparut Aurora Jajaie, dar a sustinut ca, intr-unul din cele trei cazuri, aceasta a fost absolvita de orice vina de catre Comisia de disciplina. Lupu nu a reusit sa ne explice de ce, anul trecut, secretarul ministerului a incalcat ordinul ministrului de a o sanctiona cu mustrare scrisa pe Jajaie. Mai trebuie mentionat faptul ca la scurt timp dupa ce ministrul a emis ordinul de sanctionare, directorul Jajaie a fost promovata ca membra a Comisiei de disciplina.
Lupu, paznic la stana
Potrivit HG 1210/2004, art. 15, este interzis ca in componenta Comisiei de disciplina sa figureze persoane sanctionate. Membrii Comisiei de disciplina trebuie sa fie modele de moralitate, asupra carora sa nu planeze suspiciuni, iar de respectarea legalitatii se ocupa seful Directiei Juridice, in cazul nostru Laurentiu Lupu, presedintele Comisiei de disciplina. Cu alte cuvinte, din Comisia de disciplina de la Ministerul Agriculturii nu pot face parte persoane gasite anterior vinovate in note de control sau persoane care au fost sanctionate. De asemenea, din Comisia de disciplina nu pot face parte persoane care se afla in dusmanie cu persoana judecata de comisie. Lupu trebuia sa-l avertizeze pe ministrul Motreanu sa nu semneze componenta Comisiei de disciplina deoarece cel putin doua dintre personaje erau incompatibile. “Inculpatul” Gheorghe, seful Corpului de Control, poate sesiza Parchetul pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cel putin in cazul sefului Comisiei de disciplina, Laurentiu Lupu. Ieri, Gheorghe i-a recuzat pe cei doi membri incompatibili ai Comisiei de disciplina. “Instanta” ramas in pronuntare.
Baronii anchetati
In afara de Culita Tarata si Oprisan, controalele au mai vizat modul in care au obtinut fonduri nerambursabile firmele familiilor unor lideri PSD precum Doru Ioan Taracila, Aurel Constantin Ilie, Vasile Nitulescu. Subventiile din agricultura, contractele de imbunatatiri funciare, privatizarile suspecte din agricultura, dislocarea mafiei sturionilor si a caviarului, baronii din piscicultura si acvacultura, baronii padurilor si cei ai schimburilor ilegale de terenuri au tot atatea motive sa doreasca debarcarea lui Tinel Gheorghe de la sefia Corpului de Control al ministrului Agriculturii.