Declaratia maiorului Balasa Vasile
In ziua de 17 decembrie 1989, au fost doua sedinte cu conducerea. Dupa ultima sedinta au fost chemati la cabinetul nr. 1 VLAD IULIAN si POSTELNICU TUDOR.
Ulterior, cei doi tirani au plecat in oras, aratandu-se destinsi. Au coborat la Piata Unirii, dupa care au plecat la Piata Muncii, Mihai Bravu, Stefan cel Mare, Dorobanti, iar apoi la resedinta.
Cei doi dictatori au intrat in panica
De la ofiterul de serviciu de la poarta, mr. BALASA VASILE a luat legatura cu HARJEU – secretar personal, care il cautase prin statie. Acesta i-a spus, la telefon, ca trebuie sa-i faca lui Ceausescu legatura cu Timisoara. I-a facut legatura cu RADU BALAN de la Timisoara, iar ulterior cu POSTELNICU TUDOR, MILEA VASILE si VLAD IULIAN. In continuare i-a cerut din nou legatura cu Timisoara si ofiterul a vazut ca cei doi intrasera in panica.
Au chemat la resedinta pe COMAN ION si pe BOBU EMIL. Acestia au venit repede, dupa care a cerut din nou legatura telefonica cu Timisoara. Centralista i-a spus ofiterului care solicitase legatura ca nu o mai poate obtine (cu sediul judetenei de partid). A vorbit din nou cu POSTELNICU TUDOR, MILEA VASILE si VLAD IULIAN. In continuare s-a restabilit legatura cu Timisoara.
La plecarea lui COMAN ION, aghiotantul a inteles ca avea sarcina sa se duca la Timisoara.
Pe la ora 15.30-16.00 au plecat la sediul fostului CC al PCR, unde a fost o sedinta de C.P.E. si apoi o teleconferinta.
A doua zi dimineata s-a plecat in Iran. Pe 20 decembrie 1989, la ora 15.00, s-a revenit din Iran.
„Nu e bine sa faceti mitingul”
In ziua de 21 decembrie 1989, la ora 08.00 a venit la sediul fostului CC al PCR. Au fost doua sedinte la „salita”, iar apoi a venit BARBU PETRESCU si a inceput pregatirea mitingului.
Ofiterul l-a auzit pe CURTICEANU SILVIU ca ii spunea lui Ceausescu ca nu e bine sa faca acel miting.
In timpul mitingului s-a auzit un zgomot. Ofiterul a incercat sa afle ce s-a intamplat, dar nu a reusit. In finalul mitingului, Ceausescu a intrat in cabinet, in apropierea acestuia aflandu-se CURTICEANU SILVIU, MANESCU MANEA, BOBU EMIL si gl. NEAGOE MARIN. Au fost chemati apoi POSTELNICU TUDOR, VLAD IULIAN si MILEA VASILE. A aparut si col. LAZARESCU FLOREA, care avea legatura prin statie cu toti oamenii din dispozitiv.
CC-ul a „fiert” toata noaptea 21-22
In sediu s-a format un comandament militar condus de MILEA VASILE si unul al Ministerului de Interne, cu POSTELNICU si VLAD. Prin statie se transmitea ca vin alte grupuri de manifestanti spre centru. S-a auzit zgomot de motoare si a vazut TAB-uri care intrau in piata. Ulterior, a auzit vuiet de salve cu arme de foc.
Gl. NEAGOE MARIN i-a ordonat sa cheme de acasa pe ceilalti din serviciu. Au venit in jurul orei 21,00 si s-au constituit in grupa de rezerva la intrarea „A”.
Persoanele existente nu au mai plecat din sediu.
Dimineata, ofiterul a fost inlocuit de lt.-col. TALPEANU, iar el a plecat la resedinta cu o masina, de unde a luat pe coafeza MIHALACHE CORNELIA si a revenit la sediul fostului CC al PCR.
In timp ce tinea locul lui TALPEANU, care era la masa, acesta a fost chemat la cabinet. L-a chemat pe TALPEANU si i-a spus ca se va ocupa el (mr. BALASA VASILE) de adapost, in sensul de a vedea unde este si pe unde se poate iesi. Intre timp, se daduse ordin ca toata lumea sa vina sus la cabinet.
A urcat la etajul 1, unde l-a vazut pe NEAGOE MARIN si apoi pe col. LAZARESCU FLOREA. L-a intrebat pe LAZARESCU care sunt posibilitatile de iesire din adapost. Acesta i-a raspuns ca una din iesiri este in spatele garajului, iar alta in parculetul din apropierea Consiliului de Stat, aceasta din urma avand un sistem hidraulic de ridicare a unui capac, care dura circa doua ore.
Dupa ce a aflat ca a murit generalul MILEA VASILE, a plecat din sediu impreuna cu IVAN GELU si mr. APOSTOL ANTON.
„Trageti la picioare”
In ziua de 17 decembrie 1989, fiind la resedinta, nu l-a auzit pe Ceausescu Nicolae vorbind de riposta armata impotriva populatiei, insa pe Elena Ceausescu a auzit-o spunand in prezenta lui COMAN ION si BOBU EMIL ca, daca se ataca sediul comitetului judetean de partid de la Timisoara, sa se traga focuri de avertisment si pe urma la picioare. Nu a specificat ce fel de trupe sa intervina, de securitate sau armata.
In timpul vizitei in Iran, Ceausescu Nicolae a vorbit de mai multe ori la telefon cu Ceausescu Elena, precum si cu alte persoane.