4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum ne afecteazฤƒ sฤƒnฤƒtatea preลฃul uleiului

Cum ne afecteazฤƒ sฤƒnฤƒtatea preลฃul uleiului

„În 1998, bugetul sฤƒnฤƒtฤƒลฃii era de 800 milioane de dolari. În 2008, ajunsese la 8 miliarde dolari. Vi se pare cฤƒ s-au îmbunฤƒtฤƒลฃit de zece ori  condiลฃiile din sฤƒnฤƒtate?”, se întreabฤƒ, retoric, dr. Dan Pereลฃianu, fost preลŸedinte al  Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România. Declaraลฃia medicului Pereลฃianu aratฤƒ aparentul paradox în care trฤƒieลŸte sistemul medical românesc. Explicaลฃiile sunt însฤƒ simple ลŸi au legฤƒturฤƒ directฤƒ cu managerii unitฤƒลฃilor sanitare, care plฤƒtesc sume uriaลŸe pentru produse pe care fiecare dintre noi  le putem cumpฤƒra la preลฃuri mult mai bune de la primul magazin care ne iese în cale.

 

Cât de scump poate sฤƒ fie uleiul de gฤƒtit?

Mai bine de jumฤƒtate din bugetul unui spital este alocat salariilor personalului medical, potrivit Ziarului Financiar. Restul reprezintฤƒ achiziลฃii publice ลŸi plata utilitฤƒลฃilor.  Pentru a ilustra cât de  umflate sunt preลฃurile cu care spitalele cumpฤƒrฤƒ produsele de care au nevoie, am luat câteva dintre cele mai la îndemânฤƒ exemple. Un spital, în funcลฃie de importanลฃa sa, consumฤƒ anual între 1.500 ลŸi 6.000 de litri de ulei comestibil pentru prepararea hranei pacienลฃilor. În analiza noastrฤƒ, am luat ca preลฃ de referinลฃฤƒ un litru de ulei de calitate medie vândut în reลฃeaua Selgros la 3,5 lei, fฤƒrฤƒ TVA. Reลฃineลฃi cฤƒ acest tarif conลฃine ลŸi adaosul comercial pe care îl practicฤƒ orice vânzฤƒtor. Pentru comparaลฃie, Spitalul Clinic de Urgenลฃฤƒ Floreasca din BucureลŸti a cumpฤƒrat, în urma unei licitaลฃii publice, ulei alimentar la un preลฃ de peste douฤƒ ori mai mare, ลŸi anume 7,9 lei pe litru, fฤƒrฤƒ TVA. Pentru acelaลŸi aliment, Spitalul Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Alexandria a plฤƒtit 6 lei pe litru. Prin urmare, s-ar putea trage concluzia cฤƒ cele douฤƒ unitฤƒลฃi pierd anual, din fondurile ลŸi aลŸa mici alocate din bugetul sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, între 3.750 ลŸi 26.000 de lei numai pentru achiziลฃionarea banalului ulei de gฤƒtit.

Ce înseamnฤƒ 4 bani?

La prima vedere, o diferenลฃฤƒ de preลฃ de numai 4 bani pentru o seringฤƒ nu atrage atenลฃia nimฤƒnui. Însฤƒ, dacฤƒ aceastฤƒ sumฤƒ se înmulลฃeลŸte cu 460.000 de seringi, câte a achiziลฃionat, de exemplu, Spitalul Clinic Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Târgu-MureลŸ pentru acest an, vom observa cฤƒ statul pierde consistent numai din acest „fleac”. Unitatea mureลŸeanฤƒ a cumpฤƒrat prin Sistemul Electronic de Achiziลฃii Publice (SEAP) seringi de unicฤƒ folosinลฃฤƒ de 10 ml la un preลฃ de 0,29 lei bucata. Noi am gฤƒsit, de la prima încercare, tot pe SEAP, acelaลŸi tip de seringi la 0,25 lei bucata. O altฤƒ diferenลฃฤƒ de 2 bani am identificat ลŸi la seringile de 20 de mililitri. Foarte puลฃin, veลฃi spune. Da, dar pentru toatฤƒ cantitatea suma  în plus pe care a pierdut-o spitalul este de 14.000 lei. Purtฤƒtorul de cuvânt al unitฤƒลฃii, Lavinia Cosma, nu a fost concludentฤƒ în explicaลฃii. „Diferenลฃa ar putea apฤƒrea din cauza TVA”, ne-a declarat iniลฃial, pentru ca ulterior sฤƒ susลฃinฤƒ cฤƒ, de fapt, „preลฃurile de pe SEAP sunt estimative ลŸi variazฤƒ de la un contract la altul”. De asemenea, Spitalul Clinic Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Târgu-MureลŸ a achiziลฃionat pentru acest an numai feลŸi de tifon de peste 100.000 euro.

Preลฃul sฤƒrฤƒciei

Cum motiveazฤƒ însฤƒ managerii diferenลฃele mari dintre produsele achiziลฃionate? Directorul Spitalului Clinic de Urgenลฃฤƒ din Teleorman, Florentina Cฤƒtrunฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ, de fapt, este obligatฤƒ sฤƒ plฤƒteascฤƒ un preลฃ mai mare pentru aceste produse deoarece nu poate achita facturile la timp. „Uleiul, zahฤƒrul ลŸi orezul le-am avut pânฤƒ acum o lunฤƒ ลŸi ceva la preลฃuri mai mici. De exemplu, uleiul la 4,5 lei, zahฤƒrul la 3,2 lei ลŸi orezul la 5,1 lei. Dar nu le-am putut achita la 30 de zile, cum ne-am angajat, ลŸi am solicitat un termen de platฤƒ între 60 ลŸi 90 de zile. Furnizorii ne-au rฤƒspuns cฤƒ, dacฤƒ vrem prelungirea termenului de platฤƒ, mฤƒresc preลฃul. A trebuit sฤƒ acceptฤƒm, pentru cฤƒ noi abia avem bani pentru salarii, ลŸi alea vai de mama lor.” Practic, din afirmaลฃiile managerului rezultฤƒ cฤƒ spitalele trฤƒiesc un alt paradox bugetar: sunt sฤƒrace, motiv pentru care trebuie sฤƒ plฤƒteascฤƒ preลฃuri mai mari.

Declaraลฃia Florentinei Cฤƒtrunฤƒ este confirmatฤƒ de un agent comercial care vinde produse prin SEAP. Acesta ne-a explicat, sub protecลฃia anonimatului, cฤƒ aproape toate firmele care lucreazฤƒ cu statul cer din start preลฃuri umflate. „Eu pun uneori ลŸi 100% la preลฃ, pentru cฤƒ statul plฤƒteลŸte facturile la patru-cinci luni, dar nouฤƒ ne cere TVA în momentul în care livrฤƒm produsul. Iar dacฤƒ nu plฤƒtim, ni se percep majorฤƒri. Atât eu, cât ลŸi colegii mei încercฤƒm, prin urmare, sฤƒ obลฃinem la, rândul nostru, penalizฤƒri cât mai mari de la instituลฃiile publice cu care colaborฤƒm”, a explicat omul de afaceri.

Diferenลฃe de la un spital la altul

Exemplele de mai sus nu reprezintฤƒ excepลฃii. Iatฤƒ încฤƒ o dovadฤƒ: Spitalul Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Alexandria a cumpฤƒrat, în urma unei licitaลฃii unde criteriul esenลฃial de selecลฃie este „preลฃul cel mai mic”, dezinfectant marca „Surfanios citron” cu preลฃul de 67 lei pe kilogram. Noi am gฤƒsit în câteva minute de cฤƒutare pe internet aceeaลŸi marcฤƒ la un preลฃ mai mic cu 20 de lei. O firmฤƒ din Bacฤƒu vindea exact „Surfanios citron” cu 48 de lei pe litru. ลži în ceea ce priveลŸte alte produse alimentare am descoperit diferenลฃe mari de preลฃ de la un spital la altul, deลŸi toate ลŸi-au fฤƒcut cumpฤƒrฤƒturile prin SEAP. Spitalul Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Bacฤƒu a plฤƒtit 5,45 lei pe kilogramul de orez, în timp ce Spitalul Clinic de Urgenลฃฤƒ Floreasca din BucureลŸti a reuลŸit sฤƒ achite ลŸi mai mult, respectiv 6,5 lei pe kilogram. În schimb, unitatea de urgenลฃฤƒ din Sfântu Gheorghe a cumpฤƒrat orez cu 3,64 lei kilogramul, iar Spitalul de Urgenลฃe „Sf. Spiridon” din IaลŸi a plฤƒtit doar 3,33 lei pe kilogram. Este drept cฤƒ nu avem informaลฃii despre mฤƒrcile cumpฤƒrate de unitฤƒลฃile menลฃionate, dar e greu de crezut cฤƒ în situaลฃia actualฤƒ spitalele se orienteazฤƒ spre produsele de tip „premium”. 

Liftierele ลŸi vandalismul pacienลฃilor

Aberaลฃii în modul de gestionare a bugetelor proprii pot fi remarcate ลŸi în ceea ce priveลŸte personalul angajat. La Spitalul Universitar de Urgenลฃฤƒ BucureลŸti lucreazฤƒ 25 de liftiere la un numฤƒr total de 13 lifturi. Potrivit purtฤƒtorului de cuvânt al instituลฃiei, dr. Bogdan Popescu, salariul mediu net al acestora este între 1.000 ลŸi 1.300 de lei pe lunฤƒ. La sumฤƒ se adaugฤƒ ลŸi impozitele la stat pentru salarii, astfel cฤƒ, lunar, din bugetul Spitalului Clinic Municipal BucureลŸti se întorc la stat aproape jumฤƒtate de miliard de lei vechi. Dr. Bogdan Popescu nu considerฤƒ cฤƒ existฤƒ prea multe liftiere în acest spital. „Din punct de vedere al funcลฃionalitฤƒลฃii, nu sunt multe. E o chestiune foarte delicatฤƒ de discutat, pentru cฤƒ aลŸa a fost gândit spitalul în anii ’70, când a fost construit, ลŸi nu avem bani acum pentru a concepe alte sisteme. Dacฤƒ mai dai afarฤƒ din liftiere, sฤƒ faci economie, poate apฤƒrea o problemฤƒ: vandalismul poporului român. Dacฤƒ ajungem la costuri mai mari dupฤƒ aia?”, a replicat purtฤƒtorul de cuvânt.

Banii publici, cheltuiลฃi confidenลฃial la Constanลฃa

O situaลฃie neaลŸteptatฤƒ s-a ivit la Spitalul Clinic Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Constanลฃa. Directorul unitฤƒลฃii, dr. Dฤƒnuลฃ Cฤƒpฤƒลฃînฤƒ, a refuzat sฤƒ ne ofere preลฃurile produselor cerute de noi. Într-o adresฤƒ, acesta ne-a comunicat cฤƒ „nu pot fi fฤƒcute publice decât cu acordul pฤƒrลฃilor contractuale, întrucât contractele de achiziลฃie au clauzฤƒ de confidenลฃialitate”. Având în vedere cฤƒ respectivele contracte s-au încheiat cu o instituลฃie publicฤƒ, i-am solicitat mai multe explicaลฃii lui Dฤƒnuลฃ Cฤƒpฤƒลฃînฤƒ. Acesta însฤƒ ลŸi-a menลฃinut poziลฃia. „ลžtiลฃi cฤƒ într-o piaลฃฤƒ concurenลฃialฤƒ preลฃurile sunt principalul fundament al unui contract. Dacฤƒ obลฃineลฃi acceptul firmelor cu care lucrฤƒm, cฤƒ nu o sฤƒ mฤƒ apuc eu sฤƒ le cer acceptul, cฤƒ nu e treaba mea, vฤƒ dau toate datele. Dar pânฤƒ atunci nu pot”, a replicat managerul Spitalului Clinic Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Constanลฃa.

Spitalul Clinic de Urgenลฃฤƒ Floreasca a cumpฤƒrat ulei alimentar cu 7,9 lei/litru, fฤƒrฤƒ TVA, în timp ce pe piaลฃฤƒ acelaลŸi produs costฤƒ ลŸi 3,5 lei/litru.

Cele mai citite

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ