6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum face un deputat PSD o lege în interesul propriei firme

Cum face un deputat PSD o lege în interesul propriei firme

Noua lege a salubrizării este aprig dezbătută în ultimele zile de către reprezentanţii firmelor de salubrizare pe de o parte şi cele de reciclare de cealaltă parte. Mărul discordiei este monopolul pe care salubrizatorii vor să îl pună inclusiv pe materialele reciclabile din zonele pe care le administrează. Astfel, potrivit actului normativ, prin introducerea „exclusivităţii pres-tării serviciului de salubrizare pe raza unităţilor administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului Bucureşti” se creează practic un monopol al societăţilor care până acum ridicau doar gunoiul menajer, deoarece acestea vor prelua inclusiv materialele reciclabile, eliminând astfel ONG-urile şi firmele care fac asta în prezent.

Reprezentanţii uneia dintre companiile care colectează, în prezent, deşeurile refolosibile ne-a explicat că există riscul ca societăţile de salubrizare să nu respecte toate normele în domeniu, pentru că nu au dotări pentru reciclarea gunoiului. „Noi preluăm acele materiale reciclabile în special de la agenţii economici şi mai puţin de la populaţie şi suntem verificaţi pe tot parcursul acestui proces. În condiţiile în care salubrizarea va deţine monopolul, ei vor arun-ca practic toate aceste materiale -reciclabile la gunoi, pentru că multe dintre firmele de salubrizare nu au cu ce să recicleze momentan, nu au transport cu ADR cum ar trebui pentru baterii de exemplu”, a afirmat reprezentantul, care a dorit totuşi să rămână anonim în acest conflict între cele două părţi.

Cei care reciclează acum deşeurile se mai tem că efectele aplicării monopolului operatorilor de salubritate se vor manifesta prin creşterea preţurilor pentru colectare şi reducerea ofertei de servicii, precum şi prin îngreunarea sau închi-derea totală a accesului pe piaţă „;a unor noi firme inovatoare cu impact direct asupra industriei româneşti a reciclării”, potrivit aceleiaşi surse.

Iniţiatorul legii – unul dintre ­principalii beneficiari

Parlamentarii care au propus legea şi au trecut-o prin Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor spun că temerile reciclatorilor şi ale ONG-urilor sunt neîntemeiate, iar cererile lor nu fac decât să contravină legislaţiei europene. Deputatul Eduard Martin, vicepreşedintele comisiei şi unul dintre principalii artizani ai proiectului controversat, ne-a explicat că acest act normativ e necesar din cauză că există riscul unei proceduri de infrigement care ar -putea fi declanşată din 2015 împotriva României deoarece are un nivel scăzut al reciclării şi legislaţie deficitară.

În prezent ţara noastră se află pe ultimele locuri în UE, cu o rată de reciclare de numai 4% faţă de o medie europeană de 40%. Prin respectiva lege nu se creează neapărat un monopol, ci operatorul de salubrizare este obligat ca în decurs de un an să obţină utilajele necesare şi să recicleze tot ceea ce se află în raza lui de acţiune, afirmă deputatul. Firmele de reciclare pot încheia contracte cu populaţia separat, dar nu vor mai avea voie să monteze containere în spaţiu public sau să facă anumite campanii în raza de acţiune a operatorilor de salubrizare, prevede proiectul de lege. Eduard Martin recunoaşte faptul că acest lucru ar însemna un venit în plus pentru salubrizatori, însă crede că este dreptul lor. „Nu putem obliga prin lege pe cei care ridică gunoiul să investească în containere speciale, în maşini care să ridice gunoiul uscat separat de celălalt şi după aia să apară alte firme care să culeagă roadele”, ne-a declarat parlamentarul PSD.

Deputatul nu consideră că este în conflict de interese, având în vedere că este promotor al legii care avantajează societăţile de salubrizare şi în acelaşi timp acţionar al unei companii care acţionează în acelaşi domeniu, al strângerii gunoiului, Polaris Holding. „Nu ascund acest lucru. Din contră, cred mă califică pentru a dezbate astfel de probleme. Aşa cum este normal ca un profesor să propună o lege la învâţământ, aşa şi eu să propun o lege pentru salubrizare care apoi să treacă prin filtrul colegilor mei parlamentari, că de aia suntem câteva sute, prin care eu să nu ajut direct firmele mele”, a răspuns Eduard Martin.

Cine sunt Eduard Martin şi firma Polaris?

Eduart Martin, deşi are numai 39 de ani, se află deja la al treilea mandat de parlamentar. El este fiul lui Gheorghe Martin, fost prefect PDSR al Constanţei, cel care a pus pe picioare afacerea POLARIS, compania de salubritate care face curăţenia în oraş şi colectează deşeurile de peste 15 ani. Gheorghe Martin a fost considerat unul dintre baronii locali ai guvernării Adrian Năstase. În 2004 , acesta s-a retras din viaţa publică şi a cedat controlul organizaţiei PDSR Constanţa actualului lider Radu Mazăre.

Din 1998, firma deţinută de familia Martin a început colectarea gunoiului municipal în Constanţa. În 2008 a câştigat o licitaţie prin care timp de 25 de ani realizează salubritatea în oraşul Constanţa, pentru suma de 280 de milioane de euro. -Suma se încasează în tranşe anuale de aproximativ 11 milioane de euro.

În ultimii cinci ani, holdingul patronat de fostul prefect şi fiul său au câştigat exclusivitatea în strângerea şi depozitarea gunoiului în Târgu-Jiu, Arad, Alba Iulia, întreg judeţul Teleorman, Mangalia, precum şi în alte câteva zeci de localităţi mai mici. Deputatul Eduard Martin susţine că dezvoltarea firmei s-a datorat exclusiv managementului bun pe care acţionarii l-au implementat în cadrul firmei, nicidecum poziţiilor politice importante pe care le-au ocupat de-a lungul timpului el sau tatăl său. “Am ajuns să fim printre primele firme de salubrizare din România, pentru că am câştigat licitaţii. Nu am avut nici o încredinţare directă. Acum avem exclusivitate în strângerea şi depozitarea gunoiului pentru aproximativ un milion cinci sute de mii de persoane. Avem o echipă de manageri foarte bună care ştie cum să administreze afacerea. Nu cred că relaţiile de prietenie, cu Mazăre sau cu altcineva au contat.Astea sunt simple speculaţii”, a replicat deputatul acţionar.

Potrivit declaraţiilor de avere ale lui Eduard Martin, cele opt firme la care este acţionar au peste cinci sute de contracte de salubrizare cu statul şi alte ins-tituţii publice. Cifra de afaceri a firmei Polaris M Holding a crescut în ultimii ani de aproape cincizeci de ori, până la 130 milioane de lei. Creşterea spectaculoasă este direct proporţională cu numărul contractelor pe care firma le-a încheiat cu statul.

Contracte 

Precedent legislativ

Deputatul PSD Eduard a participat în iulie anul acesta la modificarea legii achiziţiilor publice care a uşurat încheierea de contracte cu instituţii ale statului. Direcţia judeţeană pentru Sport, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea, Poliţia Constanţa, ISU, Biblioteca Judeţeana, Curtea de Apel Constanta, Baroul local, Casa de Asigurări de Sănătate, spitale, Poşta Română, Universitatea Ovidius, unităţi militare, CFR-ul, SRI-ul, serviciul de Ambulanţă şi Transgaz-ul, zeci de şcoli şi grădiniţe au contracte de salubrizare cu firma deputatului, contracte care intrau sub incidenţa legii modificate..Cele mai multe au fost încheiate în 2008 şi au durată nedeterminată. Demnitarul face curăţenie inclusiv la Arhiepiscopia Tomisului.

Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Horoscop 23 noiembrie 2024. Balanțele au nevoie de un răgaz

Horoscop 23 noiembrie 2024. Planetele ne invită să privim cu atenție în interiorul nostru și să evaluăm direcția în care ne îndreptăm. Este o...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă