0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum a castigat omul de casa al lui Adrian Nastase 2 milioane...

Cum a castigat omul de casa al lui Adrian Nastase 2 milioane de lei cu ajutorul Elenei Udrea

» Omul de afaceri a obtinut de la Consiliul Judetean Tulcea preturi preferentiale pentru concesionarea unor helesteie in schimbul cedarii unui dig care, de drept, apartine tot CJ.

» Trocul nu ar mai fi avut obiect daca Elena Udrea, in calitate de ministru al Turismului, nu ar fi sustinut ca un port turistic finantat din banii statului sa se realizeze tocmai pe digul detinut de Alexandru Bittner, fostul partener de afaceri al sotului sau.

Alexandru Bittner – cunoscut ca apropiat al fostului premier Adrian Nastase, dar si ca partener de afaceri al familiei Elenei Udrea – va obtine tarife preferentiale pentru cele 13.000 de ha de helesteie pe care le-a concesionat de la Consiliul Judetean Tulcea. Motivul pentru care firmele piscicole ale lui Bittner din zonele Jurilovca si Murighiol vor plati de trei-patru ori mai putin decat celelalte societati comerciale este unul dubios: deblocarea unei investitii publice facute de Ministerul Turismului pe un dig pe care Bittner sustine ca-l detine. In realitate insa, digul  respectiv apartine de drept Consiliului Judetean in baza unei hotarari judecatoresti emise anul trecut, dar neaplicata de autoritatile tulcene.

Consiliul Judetean Tulcea a hotarat, in urma negocierilor purtate, ca majoritatea concesionarilor de helesteie sa plateasca redevente de aproximativ 200 lei/ha/an. Nota discordanta au facut societatile lui Alexandru Bittner – care detin helesteiele fostelor firme piscicole cu capital de stat de la Jurilovca si Murighiol –, ce vor plati doar 55 lei/ha/an. Concesia facuta de Consiliul Judetean Tulcea lui Bittner este una majora, in conditiile in care cele doua societati controlate de omul de afaceri au in administrare peste 13.000 de hectare de helesteie din cele 35.000 de hectare aflate in patrimoniul CJ Tulcea. "Am fost obligati sa acceptam aceste concesii propuse de omul de afaceri pentru a debloca o investitie publica finantata de Ministerul Turismului, amplasata pe o proprietate a firmei Piscicola Murighiol (detinuta de Bittner – n.r.).

 

Nu exista motive pentru a denunta unilateral contractele de concesionare din zonele Murighiol si Jurilovca si, ca urmare, am acceptat acest compromis", a declarat Constantin Cabuz, secretarul CJ Tulcea, imputernicit sa negocieze noile contracte de concesionare a terenurilor piscicole din Delta. Investitia Ministerului Turismului despre care vorbeste Cabuz vizeaza construirea unui port turistic in satul Murighiol, dar lucrarile nu pot demara deoarece SC Piscicola Murighiol, controlata de Bittner, pretinde ca detine in proprietate 200 metri de dig afectat de aceasta constructie. Secretarul CJ Tulcea sustine ca "Piscicola Murighiol a acceptat sa vanda digul ce va fi afectat de portul turistic cu un euro si, astfel, investitia finantata de Ministerul Turismului va putea fi finalizata anul acesta".

Cum sa negociezi pentru un bun ce-ti apartine de drept
Solutia gasita de Consiliul Judetean Tulcea in timpul negocierii contractelor de concesionare a helesteelor de la Murighiol cu administratorii firmei lui Bittner este cel putin surprinzatoare. Asta, deoarece Curtea de Conturi a dispus recent ca digurile din Delta aflate in patrimoniul unor firme private sa fie preluate de Consiliul Judetean pentru ca apartin domeniului public. Solicitarea Curtii de Conturi a fost confirmata anul trecut de Curtea de Apel Constanta. CJ Tulcea nu se grabeste insa sa aplice hotararea judecatoreasca. Practic, administratia judetului Tulcea, care ar trebui sa preia rapid digurile publice, a negociat si negociaza cu administratorii firmei lui Bittner sa cumpere avantajos un bun care ii apartine de drept.
Intrebat de ce a negociat cu Piscicola Murighiol cumpararea unui bun care, de drept, apartine Consiliului Judetean Tulcea, Cabuz a declarat: "Avem pe rol un proces cu aceasta societate pentru preluarea digurilor ce apartin domeniului public, dar procesul s-ar putea sa dureze foarte mult si construirea portului ar fi intarziata". Aceasta decizie ar putea costa insa bugetul judetului aproximativ 2 milioane de lei, suma ce reprezinta diferenta dintre pretul pe care l-ar fi putut obtine CJ pentru cele 13.000 de hectare si suma negociata cu firmele lui Bittner.

Implicarea Elenei Udrea
In urma cu cateva luni, ministrul Udrea a declarat, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Tulcea, ca "vom gasi o solutie impreuna cu Consiliul Judetean pentru a debloca realizarea portului turistic de la Murighiol". La scurt timp, Alexandru Bittner a facut o vizita la sediul CJ Tulcea, unde s-a intalnit cu secretarul Constantin Cabuz. Discutiile  au condus catre doua posibile solutii: realizarea unui parteneriat public-privat intre CJ Tulcea si Piscicola Murighiol privind construirea si administrarea portului Murighiol si vanzarea digului catre CJ Tulcea de catre firma lui Bittner cu un euro. Cabuz spune ca prima solutie a fost respinsa de ministrul Udrea si, astfel, s-a ajuns la cea de-a doua solutie.

Dupa ce s-au inteles asupra vanzarii celor 200 de metri de dig, tranzactie aflata in curs, Gheorghe Negrea, administrator al afacerilor lui Bittner in judetul Tulcea, a negociat cu Cabuz reinnoirea contractelor de concesionare a helesteelor detinute de omul de afaceri in zonele Murighiol si Jurilovca si a obtinut o redeventa de aproape patru ori mai mica in comparatie cu ceilalti concesionari ai CJ Tulcea. Intrebarea legitima care se naste de aici este daca nu cumva Elena Udrea a insistat ca portul sa fie realizat pe digul lui Bittner tocmai pentru a-l favoriza pe acesta.  Suspiciunile au fost amplificate si de faptul ca ministrul Turismului (in prezent, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului), care a asigurat finantarile pentru constructiile turistice din Delta, nu a acceptat schimbarea actualului amplasament al portului pe un alt teren care apartine Primariei Murighiol, propunere facuta de conducerea Institutului de Cercetari Delta Dunarii.

» Grupul Bittner-Cocos
In ultimii ani, presa a scris pe larg despre legaturile sotului Elenei Udrea, Dorin Cocos, cu  Alexandru Bittner. Grupul din care faceau parte cei doi au derulat afaceri imobiliare de amploare, una dintre loviturile cele mai rasunatoare fiind preluarea activelor si terenurilor fostului BTT din Parcul Herastrau. In replica, Dorin Cocos  a declarat ca din 2005 nu mai are afaceri cu Bittner. Elena Udrea a fost si ea asociata cu Olimpia Urlich (partenera de afaceri a lui Bittner) in firma Elan Group SRL, din care s-a retras in 2005.

» "Ministrul nu este la curent cu demersurile CJ Tulcea"
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ne-a transmis urmatorul punct de vedere: "Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, nu este la curent cu demersurile CJ Tulcea referitor la clarificarea regimului juridic al terenului. Asemenea demersuri, daca ele exista, tin exclusiv de atributiile administratiei publice locale, neavand nici o legatura cu MDRT  sau cu ministrul Elena Udrea. Ministrul Elena Udrea si sotul acesteia, Dorin Cocos, nu au nici un fel de relatii de afaceri cu dl Alexandru Bittner".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă