Aproape de complexul „Stejarii” al lui Ion Ţiriac şi de „Băneasa Development” al lui Gabriel Popoviciu, ADS a tocat în ultimii 11 ani o proprietate a statului deosebit de valoroasă. Cel mai important beneficiar este Marian Clinci, vărul Noricăi Nicolai.
În 2000, când europarlamentarul Norica Nicolai (PNL) era secretar de stat la Ministerul Muncii, vărul acesteia, Marian Clinci, a reuşit să cumpere 11.902 metri pătraţi de teren, plus 1.900 mp de drumuri şi căi de acces la un preţ ridicol: 27.000 de dolari.
Guvernarea PSD
În 2001, cu aprobarea ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu (PSD), Clinci a cumpărat şi halele de creştere a viermilor de mătase întinse pe 1.012 mp, la pachet cu 4.500 mp de teren, pentru doar 75.000 dolari. Clinci şi-a amenajat în halele de creştere a viermilor de mătase un hotel de trei stele, cu teren de tenis şi terasă. Cercetătorii au fost astfel forţaţi să se refugieze împreună cu colecţia naţională de viermi de mătase, care numără 80 de rase diferite, în spaţii improprii.
În 2003, Marian Clinci a închiriat pentru 6 ani de la Sericarom 2.250 mp de teren, plus cons-trucţii întinse pe 219 mp: „cabina recepţie filatură”, „hala producţie fir mătase”, „depozit produse finite”. Vărul Noricăi Nicolai a închiriat chiar şi cabina portarului, locuinţa de serviciu a muncitorilor şi toaletele. Lui Clinci i s-a stabilit o chirie de 10 cenţi/mp pentru teren şi
1 dolar/mp pentru construcţii, în total 440 dolari/lună. Mai mult, una din clauze stipula că după expirarea contractului, institutul se obligă să prelungească automat contractul cu încă 4 ani pentru o parte din teren. Interesant este că şi ginerele directorului Sericarom, Dumitru Dogaru, a cumpărat cu 10.000 dolari „laboratorul de patologie” al institului, o clădire de 136 mp – împreună cu o parcelă de 3.380 mp de teren. Cu toate acestea directorul Dogaru n-a fost schimbat din funcţie de nici un ministru al agriculturii, ieşind liniştit la pensie în 2008.
Guvernarea PDL-UDMR
În iarna lui 2008, ADS a numit director la Sericarom patronul unei mici firme cu domeniu de activitate: „baruri”. Este vorba de Gabriel Lenghel, angajat al ADS şi fost lider al tineretului Partidului Umanist Român din judeţul Alba.
Imediat după numire, pe 02.12.2008, Lenghel şi-a angajat fără concurs soţia (asociată cu el la bar) pe postul de „asistent manager” la Sericarom, deşi postul nu exista în organigramă, sau în statele de funcţii şi nu exista nici o decizie a CA de înfiinţare a acestui post. Motivul ivocat de acesta: „aveam nevoie de o persoană de încredere”.
La scurt timp, Lenghel i-a închiriat şi el pe zece ani verişorului Noricăi Nicolai pavilionul central al institutului (1096 mp) şi clădirea modului de filare (337 mp), împreună cu o suprafaţă de teren de 2.200mp, pentru suma de 3.050 euro/lună.
Trei luni mai târziu, fără a avea mandatul consiliului de administraţie, Lenghel a prelungit contractul de închiriere de la 10 la 15 ani şi a introdus clauze împovărătoare pentru institutul de cercetări. Gabriel Lenghel i-a dat permisiunea lui Marian Clinci să investească în spaţiile închiriate 2 milioane de euro în decurs de 5 ani, pentru activităţi economice de interes propriu, „hoteliere, agrement, spaţii de birouri”, acceptând ca, în cazul în care Clinci dă cumva faliment cu „activităţile de agrement”, Institutul de Sericicultură să-i despăgubească acestuia investiţia. Raportul Corpului de Control al ministrului Agriculturii Valeriu Tabără cataloghează contractul ca dezavantajos pentru Sericarom: „afacerea aparţine societăţii private cât e rentabilă, iar ulterior, când devine nerentabilă, societatea privată nu pierde nimic, toate pasivele rămânând statului, prin unitatea sa”. Mai mult, contractul îi dă lui Clinci „drept de preempţiune în caz de vânzare” sau faliment al Institutului Sericarom. Raportul corpului de control critică şi chiria modică, aproximativ 1 euro/mp, mult sub preţul pieţei la momentul semnării contractului.
Dragoste de viermi, la Paris
Corpul de control al ministrului Agriculturii a mai constatat că directorul Gabriel Lenghel a făcut mai multe delegaţii nejustificat de lungi împreună cu soţia sa şi un alt angajat, cu maşina de serviciu, în Franţa şi Olanda producând institutului o pagubă de 7.900 de euro. În acest timp, Sericarom era subfinanţat, nemaiavând bani pentru plata salariilor angajaţilor. Într-una din delegaţii, Gabriel Lenghel a participat la Lyon, la o şedinţă de o singură zi a comitetului executiv al Comisiei Sericicole Internaţionale. Când a fost mustrat de prezidiu că România, în calitate de membru cotizant al Comisiei, nu şi-a mai plătit cotizaţia de mai bine de un an şi că înregistra la acea dată restanţe de 3.550 euro, Lenghel a declarat că va solicita Ministerului Agriculturii să plătească. Reacţia MADR este că prin această poziţie Gabriel Lenghel a pus într-o situaţie jenantă atât ministerul cât şi statul român şi că sarcina plăţii acestei taxe îi revine de drept Institutului Sericarom.
Conexiuni politice
Acelaşi director a ţinut cu tot dinadinsul să o pensioneze pe directoarea ştiinţifică a Sericarom, Elena Pau, cea care, prin granturile câştigate, a ţinut în viaţă în ultimul deceniu activitatea de cercetare a institutului de sericicultură. După pensionarea forţată a directoarei, angajaţii Sericarom au declarat pentru RL că Gabriel Lenghel ar fi urmărit distrugerea laboratoarelor de cercetare, dotate modern, pentru a aduce pavilionul central al institutului la stadiul de ruină, astfel încât verişorul Noricăi Nicolai să plătească o chirie cât mai mică. Tot personalul şi echipamentele de cercetare au fost mutate din laboratoarele moderne, într-un corp de clădire amenajat de două firme cărora le-a atribuit contracte prin cerere de ofertă în valoare de 14.000 euro, respectiv 257.000 lei. Prima firmă este AURADI FOREST SRL care are în acţio-nariat pe un anume Vasile Blaga din Târgu Mureş. Acesta a mai fost asociat de-a lungul timpului în alte firme în care coac-ţionari erau vicepreşedintele PIN Lavinia Şandru (pe vremea când era în PDL) şi Dorin Iacob (ex-secretar executiv al PDL). Cea de a doua firmă a fost impusă, potrivit angajaţilor Sericarom, de către Reman Domokos Gyorgy (UDMR): „Îl cunosc. E şeful de la ANCA (n.r. – Agenţia Naţională pentru Consultanţă Agricolă). A venit de mai multe ori la Lenghel, că erau prieteni. El i-a adus firmele astea”. Atât ex-directorul ANCA (actualmente şef serviciu în MADR), cât şi firma
TENAGLOBIS SRL sunt din Bistriţa. Unul din acţionarii firmei, pe nume Buf Ilieş Ionel, a ocupat în ultimii ani funcţia de vicepreşedinte al Partidului Conservator Bistriţa-Năsăud (n.r. – deci din acelaşi partid cu directorul institutului, Gabriel Lenghel). Reman recunoaşte că îl ştie pe acţionarul firmei Tenaglobis şi că a vizitat Sericarom în mai multe rânduri.
Contabila Sericarom ne-a declarat că directorul Gabriel Lenghel a semnat un proces verbal de predare-primire a lucrărilor, fără ca acestea să fie terminate. Deşi, în urmă cu un an, Sericarom datora TENAGLOBIS SRL suma de 155.532 lei, în prezent datoria a ajuns la 354.857 lei, deoarece directorul Lenghel a semnat un contract cu clauză de penalizare în caz de neplată cât se poate de nefavorabil institutului, deşi încă dinainte de a demara lucrările de aşa-zisă amenajare ştia că institutul nu deţine banii pentru plata lucrărilor.
Mai mult, Lenghel a vândut ilegal, fără să aibă aprobarea AGA şi a CA Ferma Cislău din judeţul Buzău, aparţinând institutului, pentru aproximativ 30.000 euro.
Preşedinţia CA al Sericarom a fost preluată în 2010 de Radu Cristescu (care ulterior, pentru o scurtă perioadă a ajuns preşedinte al ADS), însă acesta nu a luat nici o măsură pentru aducerea la lumină a ilegali-tăţilor lui Lenghel. Mai mult, Radu Cristescu a refuzat să se prezinte la întâlnirea cu corpul de control al ministrului Valeriu Tabără, după ce a fost convocat de aceştia, pentru a face lumină în cazul Sericarom.
Găştile din ADS îşi apără ciolanul
Lenghel a demisionat în pripă la finele anului trecut şi parcă a intrat în pământ. Declaraţia sa de avere nu există nici pe site-ul ADS, nici pe site-ul ANI, nici pe cel al Sericarom. În schimb indicii despre averea lui se găsesc printr-un simplu search pe google. Astfel, dintr-un anunţ „urgent de vânzare” aflăm că soţii Lenghel deţin un apartament în zona de vile din apropierea bulevarului Nicolae Titulescu din Capitală, estimat în 2008 la 250.000 euro. În plus, se ştie că la Sericarom avea un salariu net de 3.000 lei, plus, prin contract, avea dreptul la un premiu anual de 12 salarii brute.
În locul lui Lenghel a fost numit tot un membru din garda veche a ADS, fostul şef al Corpului de Control al ADS, ofiţerul-pensionar Nicu Gheorghe.
Acesta a continuat distrugerea institutului, vânzând în ianuarie 2011 către verişorul Noricăi Nicolai o parcelă de 1.199 mp, cu suma de aproximativ 200 euro/mp. În acest fel, Marian Clinci şi-a reîntregit domeniul pe care-l are la Sericarom.
De ce au fost numiţi Lenghel şi Gheorghe
În vara aceasta, ministrul Agriculturii a oprit în ultima clipă vânzarea prin licitaţie a altor 3.000 mp de teren, parcelă ajunsă deja în a doua etapă de licitaţie, având valoarea diminuată cu 25%.
Nicu Gheorghe a fost acuzat în vară de angajaţii Sericarom, că a stropit frunzele duzilor cu o substanţă toxică, care a dus la moartea unui număr mare de viermi de mătase.
Surse din conducerea ADS care doresc să-şi păstreze anonimatul, ne-au declarat: „motivul pentru care au fost numiţi Gabriel Lenghel şi Nicu Gheorghe de către ADS la conducerea Sericarom, a fost pentru a găsi modalităţile legale prin care să înstrăineze terenurile şi clădirile institutului”. Precizăm că Valeriu Tabără a fost forţat să aducă un ofiţer din cadrul MAI la şefia corpului de control a ministerului, pentru a face lumină în ograda ADS. Cu toatea astea, accesul la documentele Sericarom e blocat, directorul Nicu Gheorghe refuzând să coopereze cu inspectorii corpului de control al ministrului.
În urmă cu o lună şi jumătate, la ordinul ministrului, directorul Sericarom, Nicu Gheorghe, era demis de preşedintele interimar al ADS, Adrian Didă, pe motive de incompatibilitate. Noul preşedinte al ADS, Bogdan George Ilea (preşedintele tineretului PDL Sălaj), amână însă inexplicabil punerea în practică a deciziei de demitere.
În ultimele săptămâni, surse din ADS şi MADR ne-au comunicat pe canale separate că ministrul Tabără a cerut de mai multe luni schimbarea şefului ADS Radu Cristescu, dar decizia lui a fost blocată de o persoană influentă din anturajul premierului. Ministrul a negat zvonurile.
Ca o ironie, Marian Clinci a ajuns ca din principalul beneficiar al terenurilor şi clădirilor Institutului de Sericicultură Sericarom, să devină protectorul „viermilor de mătase”. După ce institutul a fost băgat în incapacitate de plată, Enel i-a tăiat curentul pentru neplata facturilor. Însă Clinci a acceptat ca de pe domeniul lui să se tragă un cablu de curent ca să alimenteze instalaţiile de iluminat şi climatizare din camerele de creştere a viermilor de mătase. Vorba unui angajat al Sericarom: „Dacă domnul Clinci se supără pe noi şi ne taie curentul, colecţia naţională de viermi de mătase moare în 24 de ore”.
„Nu comentez”
Contactat de RL, Marian Clinci nu a dorit să comenteze acuzaţiile referitoare la prejudicierea Sericarom: „Nu sunt persoană publică, deci nu sunt obligat să vorbesc cu dumneavoastră”.