0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialContractele RADET Constanta incing dosarele DNA

Contractele RADET Constanta incing dosarele DNA

Pentru modernizarea pompelor termice, societatea a organizat o licitatie, a cumparat un produs, dar i-a fost livrat altul pe bani mai multi.
Firma Radet Constanta s-a pricopsit cu aparatura de peste 1,5 milioane de euro, alta decat cea contractata la licitatia organizata in 2005. Cu aprobarea actualului director general, Ilie Rachieru, societatea a mai scos din buzunar cateva sute de mii de euro, chiar daca, in mod normal, contractul ar fi trebuit sa pice imediat dupa primirea altei aparaturi decat cea licitata. Procurorii DNA au intrat pe firul afacerii in care directorul Rachieru este banuit a fi complice, iar acesta a inceput sa-i concedieze pe cei pe care-i suspecta ca l-au turnat. seful RADET neaga acuzatiile, sustinand ca sunt fanteziile unor nebuni, chiar daca documentele il contrazic.

Modernizare cu aparaturi neomologate
In 2004, Guvernul Nastase a emis o ordonanta de urgenta prin care firmele de furnizare a agentului termic, gen RADET, erau obligate sa modernizeze instalatiile. Unul dintre proiecte prevedea inlocuirea pompelor cu unele performante prin care era redus consumul de energie. Mai mult, echipamentele de ultima generatie trebuiau sa aiba facilitati de programare si reglare locala, precum si posibilitatea de transmitere la distanta a anumitor parametri printr-un sistem informatic integrat. RADET Constanta a organizat o licitatie pentru punerea in functiune a unei asemenea minuni tehnice, castigata de asocierea firmelor Multigama Tech SRL Bucuresti si KSB Aktiengessellschaft Germania. Pe baza unui contract de 1.500.000 de euro, cele doua companii se obligau sa livreze si sa monteze un dispozitiv performant, care indeplinea conditiile impuse de caietul de sarcini. Surpriza a venit in iunie 2006, cand furnizorul a livrat si montat prima pompa, dar fara tabloul de automatizare, care avea anumite caracateristici tehnice. Germanii si asociatii romani au justificat aducerea altui sistem prin montarea provizorie a surogatului. La presiunea echipei tehnice de la RADET, furnizorul a lamurit situatia prin faptul ca ar fi existat o intelegere la varf, ce nu avea nimic de-a face cu contractul incheiat. Intelegere care scuza probabil si faptul ca dispozitivul nu ar fi fost omologat in momentul montarii, iar accesarea sa necesita echipamente suplimentare de tehnica de calcul, ceea ce crestea valoarea contractului.

Directorul i-a inlaturat pe contestatari

Pentru folosirea noii aparaturi in conditiile prevazute de contract, SRL-ul bucurestean Multigama a solicitat sume suplimentare. Echipa tehnica a insistat pentru respectarea clauzelor si a refuzat acceptarea unor costuri suplimentare, care ar fi ridicat pretul contractului cu cate 243.000 de euro, 1.743.000 de euro in total. O intalnire intre reprezentantii RADET si cei de la Multigama nu a dus decat la o separare a directorului general Ilie Rachieru de subalternii sai din echipa tehnica. seful suprem de la RADET Constanta a decis insa continuarea contractului, in ciuda argumentelor ca nu era respectat caietul de sarcini si nici documentul semnat de el pentru livrarea echipamentului.
Rachieru nu putea semna singur actul aditional pentru modificarea sumelor din contractul initial cu peste 200.000 de euro fara avizul directorului tehnic. Directorul general a gasit solutia dand doua dispozitii de santier, prin care a platit sumele in avans. Inginerul Petronela Grigorescu, cea care refuzase sa semneze actul aditional, a fost destituita, alaturi de alti trei colegii. Grigorescu a contestat decizia, iar judecatorii au hotarat repunerea pe functie, dar, intre timp, seful RADET a desfiintat postul de director tehnic.

Procurorii iau urma banilor
La sesizarea Departamentului National Anticoruptie de catre "un grup de cetateni", procurorii iau acum urma banilor, verificand daca Ilie Rachieru este complice la aceasta pacaleala. Rachieru a mai avut probleme cu justitia, in urma cu zece ani, pe vremea cand conducea societatea Lotus (furnizor de energie termica) din Drobeta Turnu-Severin. Acesta a fost acuzat atunci de fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu contra intereselor publice intr-un doar pentru licitatii suspecte privind spatiile locative. Cazul s-a pierdut in noianul de NUP-uri (neinceperea urmaririi penale), iar de cativa ani Rachieru conduce destinele RADET Constanta.

"Niste nebuni si un militian"
Directorul general al RADET Constanta, Ilie Rachieru, a negat toate acuzatiile, sustinand ca plangerea la DNA este facuta de niste nebuni. "Nu este adevarat nimic. Niste nebuni au inventat aceste aberatii. Eu am luat ce am licitat. Nu am dat afara pe nimeni, ci am demis. Nu erau buni pe post. Asa speculeaza unii, exact ca in cazul de la Lotus, unde am primit neinceperea urmaririi penale dupa ce mi-a facut dosar un militian, dar tot a scris presa ca am facut si am dres", sustine Rachieru, care nu pare deloc ingrijorat de vizitele la DNA, unde ancheta procurorilor are la baza chiar contractele semnate de directorul general.

Cele mai citite

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Românii au luat cu asalt mall-urile, în a doua zi de Crăciun

În a doua zi de Crăciun, mall-urile din România au fost pline de vizitatori care au venit să profite de reducerile de sezon și...

Rusia a declarat stare de urgență

Rusia a declarat stare de urgență la nivel federal după un grav dezastru ecologic provocat de scurgerile de petrol din Marea Neagră, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă