0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialConexiunile supreme ale liderului mafiei asiatice

Conexiunile supreme ale liderului mafiei asiatice

În România doar patru magistraţi, toţi de la instanţa supremă, dau mandate de interceptare pe legea siguranţei naţionale. Unul dintre aceştia este judecătoarea Georgeta Barbălată, care a fost surprinsă într-o vacanţă în Malta cu vietnamezul Hoa Le Duc, important lider al mafiei asiatice din România, potrivit dosarului instrumentat de procurori. Conexiunile vietnamezului duc şi spre familia unui procuror din Ploieşti, dar şi spre afacerile ilegale din Portul Constanţa. Potrivit informaţiilor deţinute de România liberă, unele documente găsite de DIICOT la domiciliul lui Le Duc au şi constituit una din pistele principale de la care DNA a pornit recenta operaţiune de la Marea Neagră.

Unul dintre cei mai importanţi lideri ai mafiei asiatice care acţionează în România, vietnamezul Hoa Le Duc, revine din nou în atenţia procurorilor români, după ce a fost arestat timp de un an de zile într-un dosar în care DIICOT l-a trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional, evaziune fiscală şi spălare de bani de peste 1,5 milioane euro.

De această dată, Le Duc este suspectat de procurorii anticorupţie români de faptul că a fost unul din finanţatorii grupului infracţional din Portul Constanţa, organizat în jurul şefilor din Vama Constanţa, printre care Claudiu Olteanu şi Alin Pilcă. Din informaţiile Rl, unul din punctele de plecare ale procurorilor anticorupţie în ancheta din Portul Constanţa a fost chiar o disjungere a procurorilor DIICOT din dosarul în care Le Duc a fost trimis în faţa justiţiei pentru evaziune şi spălare de bani. DIICOT a trimis la DNA, potrivit datelor Rl, o „bază de date” neoficială găsită la percheziţiile făcute la domiciliul lui Hoa Le Duc, în care acesta ţinea o evidenţă a tuturor contactelor sale din „alte medii”. De altfel, fraudele pe care Hoa Le Duc este suspectat că le-ar fi orchestrat de-a lungul timpului au constat tocmai în importuri ilegale de mărfuri din China, Hong Kong şi Vietnam. Toate au trecut prin portul românesc de la Marea Neagră. Acestea erau introduse în România la preţuri subevaluate sau prin mituirea vameşilor pentru a scăpa de achitarea integrală a taxelor vamale. Procurorii DIICOT estimau chiar că prejudiciul total cauzat bugetului de stat de reţeaua lui Hoa Le Duc ar atinge 600 milioane dolari în 10 ani de activitate.

Judecătoarea

Pe de altă parte, potrivit unor surse judiciare care au dorit să-şi păstreze anonimatul, vietnamezul ar avea relaţii apropiate cu Dan Nimerceag şi Georgeta Barbălată. Nimerceag este un om de afaceri cu legături interesante în Portul Constanţa, iar Georgeta Barbălată, soţia lui Nimerceag, este judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Mai mult, Georgeta Barbălată este purtătorul de cuvânt al instanţei supreme şi unul dintre cei patru judecători din România abilitaţi să emită, la cererea parchetului, mandate de interceptare a comunicaţiilor în baza legii siguranţei naţionale. Astfel de mandate au fost solicitate de procurori şi recent demarata operaţiune judiciară din portul şi vămile de la Marea Neagră, pentru demantelarea unei ample reţele de crimă organizată în care sunt vehiculate numele unor înalţi oficiali ai statului român, iar aproape 30 de persoane se află în continuare în arest preventiv.

Potrivit surselor Rl, acum aproape cinci ani, cele două familii, a lui Hoa Le duc şi a judecătoarei Barbălată, ar fi petrecut şi un concediu împreună în Malta. Contactată de România liberă, Georgeta Barbălată a dat iniţial senzaţia că nu îl cunoaşte personal pe Le Duc, dar nici nu a exclus posibilitatea de a-l fi întâlnit, indirect, într-un grup, în contextul unei excursii. „Nu îmi amintesc nimic de acest nume. Eu am mers în multe concedii, iar biletele mi le cumpăr de la agenţii. Nu eu sunt responsabilă pentru cum este format de către agenţie grupul de oameni care merge într-o anumită locaţie. Nu am de unde să cunosc cine este în acelaşi grup. În Malta am fost în urmă cu mai mulţi ani, poate chiar mai mult de patru-cinci ani”, ne-a declarat judecătoarea de la Curtea Supremă.

Procurorul

Relaţiile cordiale ale lui Hoa Le Duc cu persoane importante din justiţia română nu se opresc aici. Vietnamezul s-a intersectat şi cu familia procurorului Gheorghe Gîrbea, care activa anul trecut la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. Potrivit surselor Rl, fiul acestui procuror, Titus Mihai Gîrbea, nu a fost străin de afacerile lui Hoa Le Duc din Portul Constanţa. Potrivit informaţiilor deţinute de România liberă, Mihai Gîrbea a fost totodată iubitul Dianei Le Duc, fiica lui Hoa. De altfel, Gîrbea Jr., băiatul procurorului, a şi fost audiat ca martor de procurorii DIICOT în dosarul în care aceştia l-au trimis în judecată pe Hoa Le Duc, în luna august a anului trecut, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cercul de interese din Constanţa

Pe de altă parte, numele lui Dan Nimerceag, soţul judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Curtea Supremă, apare, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în trei firme. Prima ar fi Global Media Transport, unde Nimerceag deţine 95% din acţiuni, iar partenerul său, Petre Boboia, restul de cinci procente. Firma se ocupă cu transportul de mărfuri şi are o activitate destul de intensă în Portul Constanţa, spun sursele Rl. Cea mai interesantă prezenţă a lui Dan Nimerceag, chiar dacă într-o cotă minoritară, este însă în firma Transterra Logistics SRL. Acesta deţine doar 2% din acţiunile societăţii, dar este asociat cu Adrian Popescu (20%), compania engleză Total Investments Limited (62%) şi cu societatea înregistrată în Constanţa Benemar Maritime Services (16% – la care acelaşi Adrian Popescu deţine jumătate din acţiuni).

Potrivit datelor Rl, Total Investments a fost reprezentată în România de-a lungul timpului şi de doi ucraineni – Valentin Lavrov sau Volodymyr Burulya.

Transterra este înregistrată în acelaşi sediu în care mai apar alte trei firme în care este implicat Adrian Popescu: Aries Interlink, SC Benemar Maritime Shipping, SC Aries Logistics şi Triton Marine Oil. În câteva dintre aceste societăţi mai este acţionar şi Laura Buşu. Potrivit presei locale, aceasta este fiica unui om de afaceri, Dumitriu Cilibia, apropiat de PSD Constanţa. Presa locală a mai scris că soţul Laurei Buşu ar fi asociat în mai multe firme cu fiul fostului ministru PSD al Mediului, Nicolae Nemirschi.

Reţeaua Dragonul Roşu şi cele 600 milioane dolari scoase din România

Reţeaua de crimă organizată coordonată şi de Hoa Le Duc a intrat în atenţia autorităţilor române încă din anul 2007, când a şi fost demarată monitorizarea efectivă a grupului. Unul dintre cele mai importante momente de pe parcursul anchetei a fost marcat la începutul anului 2010, când Le Duc şi alţi parteneri de-ai săi au fost reţinuţi, pentru ca ulterior să rămână în arest preventiv timp de aproape un an.

Astfel, Tribunalul Bucureşti a admis pe 18 februarie 2010 propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a lui Hoa Le Duc şi a altor nouă cetăţeni români, chinezi şi vietnamezi. Toţi aceştia sunt acuzaţi că au format un grup infracţional organizat. Unul cât se poate de periculos şi de eficient, în condiţiile în care, potrivit estimărilor făcute de anchetatori, membrii reţelei au reuşit să scoată din România peste 600 milioane dolari în doar câţiva ani. Banii proveneau din afacerile ilegale făcute în „zona liberă” Dragonul Roşu. Hoa Le Duc este considerat de procurorii DIICOT unul dintre iniţiatorii reţelei de crimă organizată. Circuitul era următorul: membrii grupării gestionau, pentru aproape toate firmele care aveau afaceri în Dragonul Roşu, importul fraudulos de mărfuri, aduse pe mare din China, Hong Kong şi Vietnam, care intrau în România fără plata tuturor taxelor la bugetul de stat. Profitul realizat era apoi expatriat, de asemenea fără plata taxelor aferente. În acest scop, banii erau scoşi cash din România şi transportaţi în Republica Moldova. De acolo, prin intermediul unui localnic, membru al reţelei transfrontaliere, sumele erau introduse în circuitul bancar din paradisuri offshore, cum ar fi Letonia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă