0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAverea lui DIP, luata la bani marunti

Averea lui DIP, luata la bani marunti

Averea declarata de DIP
– cinci apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta in Azuga;
– doua terenuri agricole in judetul Ialomita, in suprafata de 20 ha;
– un teren extravilan in comuna Pantelimon, in suprafata de 11.000 mp;
– sase terenuri intravilane in Bucuresti, Breaza, Azuga si Mogosoaia, in suprafata totala de peste 47.000 mp;
– un autoturism de lux marca Audi, fabricat in 2002;
– in conturi: 748.556.338 lei vechi, 102.248 dolari si 150.032 euro;
– 30% din partile sociale ale societatii S.C. CE Botex SRL si 195 de actiuni, in valoare de 97,5 milioane lei vechi, la S.C. Management Roel;
– credite in valoare de 146.896,85 euro;
– bijuterii si obiecte de arta in valoare de 128.000 de euro si 200 de milioane de lei vechi;
– 1.186.000 dolari, 150.000 euro si 4,3 miliarde de lei vechi, obtinuti din vanzarea unor bunuri mobile si imobile;
– venituri din chirii, in valoare de 41.800 euro, si aproximativ 20 de milioane de lei vechi, din arendarea unor terenuri agricole;
– in 2004, Popescu a avut, in calitate de ministru al Economiei, un venit total de 299.102.590 lei vechi, iar sotia sa, pentru activitatea de management la anumite societati, 4.867.282.595 lei vechi, precum si bonus de management de 8,37 miliarde lei vechi.

In premiera, Comisia speciala privind controlul averilor demnitarilor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a demarat controlul averii unui fost inalt demnitar.
Mai precis, Dan Ioan Popescu trebuie sa justifice toate bunurile dobandite din 1991 pana in prezent, iar sotia sa cele obtinute din 1995, anul casatoriei celor doi. Fostul ministru considera ca toata actiunea Parchetului este un abuz, menit sa-l discrediteze.

Fostul ministru crede ca se incearca discreditarea sa

Fostul demnitar a catalogat demersul comisiei speciale drept „un abuz”, deoarece, in opinia sa, Legea 115/1996 privind declararea si controlul averilor demnitarilor prevede ca declansarea procedurilor de control al averii unui demnitar se face numai daca exista dovezi privind provenienta ilicita a bunurilor acestuia. Popescu s-a declarat „intrigat” de faptul ca Ilie Botos nu a aplicat prevederile legale. Conform fostului ministru, la mijloc este vorba de o actiune politica, „o incercare foarte clara de discreditare”. Popescu a aratat, de asemenea, ca sesizarea CRJ se bazeaza pe o comparatie intre declaratiile sale de avere din anii 2003 si 2004 si pe articole din presa. In declaratiile sale de avere din acea perioada fostul ministru a precizat ca a achizitionat diverse bunuri, imobile in anii 2001, 2002, 2003, pe care, ulterior, le-ar fi instrainat. Din acest motiv bunurile nu ar mai figura in noua declaratie de avere. Conform surselor judiciare, verificarea declaratiei lui Dan Ioan Popescu s-a facut nu doar in urma sesizarii CRJ, asa cum pretinde fostul demnitar, ci si ca urmare a coroborarii cu alte date detinute de Parchet.

Numele lui Dan Ioan Popescu, in centrul scandalului „Electrica”

Fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, s-a aflat in centrul unui recent scandal, cel de la „Electrica” SA. In acest dosar, care in prezent se afla pe masa procurorilor Parchetului General, au fost trimise in judecata 24 de persoane, din care 12 in stare de arest preventiv. Oana Mihaela Caraba, a declarat, initial, ca afacerile s-au derulat „pe baza dispozitiilor fostului ministru Dan Ioan Popescu”. Ulterior, Oana Mihaela Caraba a retractat cele declarate, acuzandu-i pe procurorii care au audiat-o ca i-ar fi „aranjat” declaratia, „astfel incat sa iasa bine pentru ei”.

Doar 12 dosare cercetate in 9 ani

Demersul initiat de comisia speciala de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost primit cu satisfactie de reprezentantii organizatiei Transparency International. Victor Alistar ne-a declarat ca aceasta actiune este salutara, dar pentru cresterea credibilitatii demersului ar trebui ca membrii comisiei de control sa fie mult mai activi. Din 1996, de cand a fost data legea privind controlul averilor demnitarilor, cele 15 comisii aflate pe langa curtile de apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au remarcat doar prin esecuri. Tematori ca demersurile lor ar putea deranja vreun demnitar, judecatorii (membrii comisiilor) nu au instrumentat decat 12 dosare. Dintre acestea, doar doua au ajuns in instanta, stabilindu-se ca averile au fost dobandite ilicit. Victor Alistar ne-a mai declarat ca, in prezent, pe masa comisiilor se mai afla sesizari privind nereguli in declararea averilor facute si de alti ministri ai guvernarii trecute.

Noua lege va elimina procedurile greoaie de pana acum

Procedurile greoaie privind controlul averilor demnitarilor urmeaza sa fie eliminate o data cu aparitia unei noi legi. Proiectul legislativ se afla pe masa de lucru a membrilor Guvernului. Laura Stefan, director in MJ, ne-a declarat ca noua lege vine cu modificari fundamentale. Membrii noii institutii, care se va numi Agentia de Integritate, nu vor mai fi judecatori, ci juristi si economisti. Agentia se va ocupa in continuare de cercetarea declaratiilor de avere ale demnitarilor, declaratiilor de interese, dar si de cercetarea incompatibilitatilor. Daca anchetele Agentiei de Integritate vor releva aspecte de natura penala, atunci va fi sesizat Parchetul sau alte instante competente. Noua lege va intra in dezbaterea Parlamentului cel mai probabil in toamna.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă