S-a ajuns la această situaţie pentru că arhictecţii înşişi au contribuit la supradimensionarea cheltuielilor şi la degradarea mediului, crede directorul Institutului Olandez de Arhitectură (NAI), Ole Bouman, citat de presseurop.eu.
„Arhitecţii au construit clădiri fără a se ocupa de probleme cum ar fi accesibilitatea, rentabilitatea socială, consumul de energie şi rentabilitatea în viitor”, precizează Bouman în carte sa, „Arhitectura ca necesitate”.
Bouman spune că pentru a-şi repara greşelile care înaintea crizei treceau drept succese profesionale – clădiri gigantice, aeroporturi aglomerate, drumuri congestionate – arhitecţii trebuie în primul rând să renunţe la vechiul conflict dintre curentul modernist şi cel tradiţional. A doua soluţie întrevăzută de arhitectul olandez ar fi ca reprezentanţii breslei sale să lase baltă aşa-numitele concepte ingenioase în favoarea construcţiilor de care societarea are nevoie.
Clădiri fără emisii de CO2, vile fabricate din deşeuri, ferme urbane
Unii arhitecţi au început să urmeze sfaturile lui Bouman. Este cazul agenţiei Kempe Thill, care vrea să combată ideea că planificarea de locuinţe sociale ar fi plictisitoare, simplistă şi sterilă. O altă agenţie, 2by4-arhitects, construieşte locuinţe ieftine deasupra hangarelor industriale.
Lipsa aspectului jucăuş sau frivol al „clădirilor de criză” nu înseamnă însă o lipsă de inventivitate. Unii designerii olandezi încearcă încontinuu să îmbunătăţească proiectele de clădiri a căror folosire să nu elibereze dioxid de carbon în atmosferă sau de locuinţe producătoare de energie. În plan sunt şi vilele fabricate din deşeuri, hoteluri subterane care să utilizeze căldura reziduală a furnalelor pentru băi calde în aer liber sau adaptarea polder-urilor (suprafeţele de pământ sub nivelul mării obţinute prin asanare) pentru activităţi reacreative şi producţie alimentară.
De altfel, unele publicaţii din Olanda au lăudat deja noua arhitectură din ţară, care ar face periferiile unor oraşe precum Amsterdam, Rotterdam sau Utrecht să străluceacă prin „tone de imaginaţie, vitalitate şi simţ al experimentării”. Este vorba de „micile ferme urbane”, clădirile de locuinţe întrepătrunse, cu diferite planuri, curţi interioare sau terase pe acoperiş.
Modelul investiţional olandez: 4,5 milioane de euro de la stat
Astfel, urbanismul olandez vine cu soluţii care să anticipeze creşterea populaţiei şi boom-ul imobiliar. Iar un rol central în acest proces revine statului, care, după ce a subvenţionat circa 95 la sută din noile construcţii timp de aproape un secol, şi-a redus contribuţia la 30 la sută începând cu 1994 şi a liberalizat piaţa. În tot acest timp, autorităţile olandeze au încurajat construcţiile de calitate. Chiar şi în 2009, an de criză, Fondul pentru Arhitectură s-a ridicat la 4,5 milioane de euro.
În România, conceptele de arhitectură durabilă şi bioconstrucţii sunt încă ignorate, după cum observa anul trecut Ziarul Financiar.
Locuinţele bioclimatice, flori rare în România
Arhitectura durabilă presupune construcţia unor locuinţe bioclimatice, care utilizează materiale cât mai naturale, sisteme de climatizare eficiente, o bună termoizolare, un bun iluminat natural şi eliminarea posibilelor surse de poluare. Prima astfel de locuinţă a fost construită în România anul trecut. Costul a fost de 330 de euro pe metrul pătrat la roşu, la o suprafaţă de 650 de metri pătraţi.
Este o clădire realizată în panta unui teren, folosind arhitectura vernaculară, care se adaptează la proprietăţile terenului. Imobilul, situat în judeţul Braşov, are un sistem de încălzire centralizat şi automatizat pe bază de pompe de căldură aer-apă, care face faţă temperaturilor foarte reci, de până la -20 de grade Celsius. Sistemul a costat 25 de mii de euro, iar în sezonul rece preţul încălzirii şi apei calde nu depăşeşte 250 de euro pe lună. Etajul casei este realizat din structură de lemn lamelar, costul materiei prime fiind de circa 26 de mii de euro.
Toate aceste investiţii duc la un preţ iniţial mai mare decât în cazul unui proiect obişnuit, dar costurile de întreţinere şi economia de energie pe termen lung aduc rentabilitate în timp. În cazul casei din Braşov costurile cu energia sunt de trei ori mai reduse.
Arhitectura durabilă, susţinută doar teoretic
Ordinul Arhitecţilor Români susţine, prin statut, principiile ecotehnologiei. Astfel, conform OAR, principalele obiective ale amenajării teritoriului se referă la dezvoltarea echilibrată a zonelor, cu respectarea specificului acestora, la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi la protecţia mediului.
Tot arhitecţii atrag însă atenţia că, în practică, aceste reguli nu sunt respectate. Toamna trecută, Ministerul Culturii a lansat o carte intitulată „Cartea Neagră. Distrugerea patrimoniului architectural şi urbanistic din România”. Documentul are 120 de pagini în care sunt prezentate zeci de exemple de imobile sau zone istorice distruse de construcţii etichetate drept haotice şi uneori ilegale.
Aceste acuzaţii au fost aduse, în presa centrală, mai multor proiecte imobiliare începute sau finalizate în Bucureştiul ultimilor ani. Două cazuri au fost extrem de mediatizate: Millenium Business Center – turnul de sticlă de peste 70 de metri, care a luat foc în vara anului trecut, punând în pericol Biserica Armenească, aflată la doar câţiva metri distanţă, şi Cathedral Plaza – complex proiectat să aibă 19 etaje, care a pus beneficiarul în conflict cu Arhiepiscopia Romano-Catolică întrucât turnul se găseşte foarte arpoape de Catedrala Sfântul Iosif şi există temeri că afectează structura de rezistenţă a monumentului.