0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodScandal de corupţie la vârful biroului de crimă organizată

Scandal de corupţie la vârful biroului de crimă organizată

Poliţiştii, specializaţi în combaterea traficului de droguri şi de substanţe etnobotanice, mai sunt suspectaţi de agresiune şi de percheziţie fără mandat, în timpul căreia au dispărut 100.000 lei.

 

Trei ofiţeri de poliţie de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti, Sector 1 au fost ridicaţi ieri de procurorii anticorupţie după ce au cerut şpagă unui tânăr din Constanţa, Mircea Chirvăsuc, anchetat de DIICOT Bucureşti pentru comercializarea ilegală de plante etnobotanice. Printre cei ridi-caţi pentru audieri se află, potrivit surselor RL, şi inspectorul principal Ovidiu Negură, şeful Biroului Sector 1.

Surse judiciare au explicat pentru România Liberă că poliţiştii au cerut 3.000 de euro mită de la tânărul afacerist constănţean, dar solicitarea a fost doar ultimul pas dintr-un lung şir de abuzuri. Flagrantul s-a făcut chiar în faţa Secţiei 1 Poliţie din centrul Capitalei, locul unde cei trei oameni ai legii îşi aveau biroul. La începutul lunii februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai condamnat, definitiv, un poliţist de la Crimă Organizată, Cătălin Berti Stanciu, la patru ani de închisoare pentru luare de mită. Stanciu ceruse şpagă, printr-un intermediar, tot de la un om de afaceri anchetat de DIICOT pentru comercializarea ilegală de plante etnobotanice.

Filmul începe la Constanţa

Povestea şpăgii a început în urmă cu o lună, când poliţiştii ridicaţi acum de procurorii DNA au organizat o descindere la Constanţa. Atunci, un tânăr şi un poliţist sub acoperire s-au prezentat în oraşul de la malul mării, unde s-au întâlnit cu Chirvăsuc. Acesta din urmă deţine în Constanţa un depozit de plante etnobotanice.

Tânărul şi agentul sub acoperire i-au spus lui Mircea Chirvăsuc că vor să cumpere astfel de plante, în valoare de 10.000 euro. Ulterior, afaceristul constănţean a fost reţinut. „După ce l-au imobilizat, l-au lăsat să îşi cheme prie-tena, apoi au mers acasă la ei, unde au făcut o percheziţie, deşi nu aveau mandat. Problema este că de la acea percheziţie se reclamă dispariţia a 100.000 lei, iar poliţiştii nu au justificări.” În drum spre Bucureşti, Chirvăsuc a mai fost şi lovit de poliţişti, pentru ca apoi să fie depus la Secţia 1 Poliţie. A fost lăsat liber ulterior, întrucât analiza preliminară a plantelor luate din depozitul din Constanţa al lui Mircea Chirvăsuc „arăta că acestea nu conţin substanţe interzise”, au adăugat pentru RL surse judiciare.

Cum s-au cerut banii

Sursele RL au mai arătat în continuare că încă de la descinderea la Constanţa comportamentul celor trei poliţişti ridicaţi ieri de procurorii DNA a fost unul extrem de agresiv faţă de Mircea Chirvăsuc. „La aproape două săptămâni, tânărul a fost chemat de poliţişti la sediul Secţiei 1, unde aveau ei biroul. Chirvăsuc a fost însoţit de avocatul său. Prezenţa avocatului a stârnit iritarea celor trei, care l-au verificat pe acesta. După ce s-au lămurit că nu au cum să scape de apărătorul lui Chirvăsuc, au spus direct că vor 3.000 euro pentru a aranja la laboratorul de expertize al plantelor în aşa fel încât rezultatele să iasă în favoarea tânărului afacerist constănţean. După acest moment, a urmat denunţul făcut la DNA”, au mai explicat sursele României Libere.

Arestări pe linie

În 2010, Curtea Supremă a condamnat definitiv la închisoare trei poliţişti de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO). Adrian Mărgărit şi Daniel Cupe au fost denunţaţi de un cetăţean irakian, Al Dulaimi, după ce i-au cerut acestuia 30.000 de euro ca să îi închidă un dosar penal.

Al Dulaimi a făcut denunţ după ce a aflat de la avocaţii săi că nu avea pe numele său dosarul penal la care făceau referire poliţiştii. Aceştia din urmă au primit câte patru ani de închisoare.

Cel de-al treilea poliţist este Camelia Nicolescu, condamnată la trei ani de închisoare după ce a cerut şi ea 30.000 de euro de la un om de afaceri.

Potrivit unor surse judiciare, denunţurile, făcute ulterior arestării, la DNA, de către Nicolescu, dau emoţii unor importante persoane de la vârful BCCO.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă