„În România se întâmplă un lucru groaznic, anume creşterea salariilor din pix, care a generat creşterea tuturor preţurilor. De ce? Pentru că avem o gaşcă pe care eu aş numi-o criminală de comunişti în Banca Naţională a României, care urmează ordinele socialiştilor grupaţi în PSD-ALDE şi ţine cursul de schimb la un nivel care nu reprezintă realitatea. Astfel încât BNR, prin politica pe care o face, şi datorită – repet – acestei grupări de comunişti, că nu pot să-i numesc altfel, încurajează importurile, face România dependentă de importuri, omoară producţia, omoară exporturile şi omoară sectorul privat. Toate s-au scumpit în România, numai euro nu s-a scumpit”, a spus Viorel Cataramă, la conferinţa de listare a companiei sale, Elvila, pe platforma AeRO a Bursei de Valori Bucureşti.
„După părerea mea, cursul ar trebui să fie oricum peste 5 lei, euro – undeva spre 5,3-5,4 lei. Rata inflaţiei nu e la nivelul creşterii preţurilor din România, pentru că a fost ancorată de importurile ieftine”, a mai spus Viorel Cataramă.
Contactat de MEDIAFAX pentru a comenta afirmaţiile omului de afaceri, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a menţionat că acestea sunt „declaraţii politice” pe care Viorel Cataramă „poate să şi le gestioneze cum crede de cuviinţă”. „Ca liberal, Viorel Cataramă ar trebui să ştie că evoluţia cursului de schimb este determinată de piaţă”, a spus Dan Suciu.
Omul de afaceri Viorel Cataramă îi dă replica lui Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, spunând că evoluţia cursului nu este determinată de piaţă, ci de intervenţia Băncii Naţionale şi că fără o asemenea intervenţie, cursul ar fi de peste 5 lei pe euro.
„Dacă cursul de schimb ar fi determinat de piaţă, ar fi în acest moment de peste 5 lei. Sunt de acord întru totul şi susţin ca Banca Naţională să nu mai intervină atât de brutal în evoluţia cursului. Cursul actual este o consecinţă directă a intervenţiei Băncii Naţionale. Dau un exemplu, şi anume variaţia euro, dolar care ar trebui să fie avută în vedere. Am şi alte exemple ale intervenţiei băncii pe care momentan nu e necesar să le comentez. Cred că instituţiile abilitate ar trebui să se sesizeze cu privire la intervenţiile în piaţă care duc la prăbuşirea şi descurajarea exporturilor, la falimente în sectorul privat şi la încurajarea importurilor care fac ca România să fie dependentă de împrumuturi si de importuri concomitent cu distrugerea sectorului care ar trebui sa fie motorul economiei româneşti”, a declarat omul de afaceri Viorel Cataramă.
Compania producătoare de mobilier Elvila, fondată în 1990 de antreprenorul Viorel Cataramă, a fost listată joi pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Compania deţine 25 de magazine la nivel naţional, dintre care 14 proprii şi 11 în sistem de franciză şi distribuitori. Elvila a încheitat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 52 de milioane de lei şi cu un profit net de un milion de lei.