22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăEconomieRomânia are doar patru plaje cu standard „Steag Albastru“

România are doar patru plaje cu standard „Steag Albastru“

România are doar patru plaje certificate Blue Flag. Infim în comparație cu marile puteri europene din domeniul turismului, cum ar fi Spania, care are 590 astfel de plaje, sau față de una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, Grecia, cu 519 certificări.

Numărul plajelor Blue Flag a fluctuat de la implementarea în România a acestui program, adică din 2002. În 2009, de exemplu, doar o plajă îndeplinea criteriile pentru a arbora steagul albastru. La fel se întâmpla și în 2017. Vorbim despre criterii stricte și nu puține ca număr.

Pentru certificare sunt luate în considerare 33 de puncte, care se referă la criterii precum calitatea apei de îmbăiere, managementul mediului înconjurător, educația și informația privind mediul, dar și la chestiuni precum serviciile oferite și siguranța turiștilor. Plajele înscrise în program trebuie să aibă o serie de facilități, printre care: un număr suficient de salvamari, echipamente de intervenție în caz de incendiu, existența unui plan de acțiune în caz de poluare, patrule pe plajă, rezerve de apă potabilă, acces și toalete pentru persoanele cu dizabilități, facilități sanitare bine dotate, apă neafectată de reziduuri industriale, oferirea unui număr minim de cinci activități de educație în privința mediului înconjurător.

Criteriile nu sunt ușor de îndeplinit și necesită o investiție financiară considerabilă, mai ales că în România perioada de sezon estival durează aproximativ două luni. În plus, numărul acestor criterii este în creștere față de anii trecuți.

 

Ce spun hotelierii

Investiția financiară într-o plajă „Blue Flag” este importantă. Nu se poate spune exact cât, pentru că cei care au obținut certificatele au investit deja sume importante pentru amenajarea plajelor fără să se gândească în mod necesar la Steagul Albastru.

De exemplu, șezlonguri și umbrele pune cam toată lumea. „Noi am obținut această certificare pentru o garanție a calității. Nu poți să o obții pe ochi frumoși; dacă nu îndeplinești criteriile respective, nu o primești“, spune Florin Drăgușin, directorul hotelului Vega, de cinci stele, din Mamaia, care deține prima plajă Blue Flag din România de mai bine de 10 ani. Tot el afirmă că plaja este oferită gratuit turiștilor care cumpără cazare, iar acest lucru este un argument serios pentru cei care aleg hotelul.

Mohammad Murad, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia, spune că pentru a avea plajă Blue Flag trebuie să te ajute și natura. „Am fost azi cu elicopterul și am văzut că avem aici, în Mamaia Nord, plaja cea mai lată și apă curată. În Mamaia nu mai ai loc nici să mergi pe jos“, spune el. Cadrul natural adecvat este necesar pentru o plajă de calitate, în opinia sa, pe lângă criteriile obligatorii Blue Flag. Criterii verificate în mod regulat, mai afirmă hotelierul. Murad spune că investiția într-o astfel de plajă se ridică la circa 100.000 de euro.

 

Cum e în alte locuri din lume

Spania este, așa cum spuneam, lider mondial în ceea ce privește plajele Blue Flag, cu nu mai puțin de 590. În clasament urmează Grecia (cu 519) și Turcia (cu 459). Vecinii de la sud, bulgarii, au 13 astfel de plaje. Certificarea Blue Flag se acordă anual. La nivel global, această certificare, care se acordă nu numai plajelor, ci și marinelor și porturilor de agrement, a atins cifra de 4.500 pentru prima oară de la lansarea programului, în 1987.

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...
Ultima oră
Pe aceeași temă