EXCLUSIV. Comisia Europeană confirmă declaraţiile lui Vanghelie

de Andreea Pocotila , 12 ianuarie 2015 - stire actualizata la ora 10:21, 13 ianuarie 2015

Comisia Europeană confirmă o corespondență cu autoritățile române pe tema neregulilor cheltuirii fondurilor UE, în cadrul căreia a decis suspendarea unor plăți. La sfârșitul anului trecut, Marian Vanghelie a vorbit despre o hârtie de la Bruxelles care ar incrimina firme controlate de Sebastian Ghiță și Liviu Dragnea.

Un audit al Comisiei Europene a găsit nere­guli în cheltui­rea fondurilor euro­pene din Pro­gra­mul Operațional Creșterea Com­petitivității Economice și, drept urmare, cu două zile înaintea Crăciunului a decis suspendarea plăților din una din axele prioritare ale programului. În acest sens, a existat o cores­pondență între Comisia Europeană și Ministerul Fondurilor Europene la sfârșitul anului trecut. Adică exact în perioada în care, recent expulzat din PSD, Marian Vanghelie făcea acuzații grave la modul în care firmele controlate de apropiații lui Victor Ponta, Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță, au accesat și cheltuit fonduri europene.

“Din câte știu, s-a trimis înapoi la Guvernul României să înceapă urmărirea penală. Știți ce e pe hârtia aia? Două firme: Teldrum și Asesoft. (…) Să-l întrebați pe domnul Teodorovici (n.r. – ministrul Fondurilor Europene) dacă a primit o adresă de la Bruxelles să se înceapă urmărirea penală pe fondurile europene”, acuza Marian Vanghelie la începutul lunii decembrie, la scurt timp după excluderea sa din PSD.

Autoritățile române au tăcut atunci sau au negat spusele lui Vanghelie. Ministerul Fondurilor Europene nu a publicat vreun comunicat referitor la o suspendare a plăților, Liviu Dragnea a catalogat acuzația lui Vanghelie drept “năstrușnică”, iar Victor Ponta a replicat jurnaliștilor: “Nu cunosc așa ceva, nu știu ce sursă aveți”.

Presa a scris însă pagini întregi despre banii publici și europeni care au curs spre firmele controlate de cei doi apropiați ai premierului Victor Ponta – Liviu Dragnea, fost vicepremier, și Sebastian Ghiță, deputat PSD.

Printr-un răspuns transmis în exclusivitate pentru România liberă, ofițerul de presă al Directoratului Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, Sophie Dupin de Saint-Cyr, confirmă o corespondență între Comisie și Guvernul Român la sfârșitul anului trecut, pe tema unor nereguli în cheltuirea fondurilor europene din Programul Operațional Competitivitate. Astfel, un audit al Comisiei a relevat nereguli în cheltuirea fondurilor, iar acestea au fost aduse la cunoștința autorităților române. „Rezultatele muncii de audit sunt comunicate autorităților naționale prin intermediul rapoartelor de audit”, spune Dupin de Saint-Cyr în răspunsul transmis României libere prin e-mail.

„Comisia a întrerupt plățile“

Schimbul de scrisori între UE și auto­ritățile române s-a încheiat printr-o decizie a Comisiei de a întrerupe plățile din axa 3 – Tehnologia informației și comunicării – din Programul Opera­țional Competitivitate.

„Dacă se identifică deficiențe semni­ficative în management și în sistemul de control, o scrisoare pri­vind întreru­perea plăților poate fi trimisă auto­rităților însăr­ci­nate pentru a aduce anumite îm­bu­nă­tățiri sistemului. În urma unui audit al Comisiei, aceasta a trimis o scrisoare la data de 23 decembrie 2014, prin care a întrerupt plățile pentru axa 3 în Programul Operațional Competitivitate. Într-adevăr, Comisia a observat nereguli în sistemul de achiziții publice legate de implementarea proiectelor din cadrul acestei axe”, transmit oficialii Comisiei în răspunsul către România liberă. Astfel, deși Comisia nu incri­minează direct firmele controlate de Dragnea și Ghiță, confirmă o parte din acuzațiile lui Vanghelie cu privire la un schimb de scrisori pe tema neregulilor în implementarea proiectelor finanțate de UE.

Nu este prima dată când firmele controlate de Sebastian Ghiță sunt vizate de acuzații privind fondurile UE. Deputatul PSD este cercetat în­tr-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că ar fi șantajat-o pe fosta șefă a AMPOSDRU, Carmen Roșu, pentru ca firmele lui să câștige anumite contracte finanțate din fonduri europene.

RĂSPUNS. Ministerul Fondurilor Europene: „Vom lua toate măsurile“

Ceea ce Comisia Europeană descrie ca “nereguli” în implementarea unor proiecte din fonduri europene, Ministerul Fondurilor Europene traduce ca “procedură normală a Comisiei”: “Comisia Europeană nu a suspendat plățile pentru Axa Prioritară 3 din cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE). Plățile au fost întrerupte, temporar, aceasta fiind procedura standard a Comisiei Europene, aplicată în cazul efectuării unor verificări suplimentare. Axa Prioritară 3 POS CCE este administrată de Organismul Intermediar din subordinea Ministerului Societății Informaționale. Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management POS CCE, va lua toate măsurile pentru asigurarea tuturor verificărilor necesare. Verificările au fost solicitate în urma identificării de către CE, în cadrul unei misiuni de audit, a unor suspiciuni de încălcări ale prevederilor directivei privind achizițiile publice de către beneficiari în cadrul Axei Prioritare 3 POS CCE – «Tehnologia Informaţiilor și Comunicaţiilor pentru sectorul privat și public»“.

Comentarii

 • MAREAN VANGHELIE

  14 ianuarie 2015 16:56

  JUSTITIA TIGA NEASCA A PSD ULUI.Mergi cu Ponta la bulibasa,el nu judeca,el impaca,si pe urma din nou impreuna la furat.

  raspunde comentariului
 • gino

  14 ianuarie 2015 16:22

  Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email hopsitarginelyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Constantin

  14 ianuarie 2015 13:39

  Catre BOR, Parlamentul Romaniei, si Uniunea Europeana.-Noi taranii saraci de la sate nu avem asigurare de boala, nu avem dinti in gura si de multe ori nici ce manca! -Copiii nostrii nu au rechizite, incaltaminte, imbracaminte pt. Scoala! -Tinerii nostrii nu au locuri de munca in tara si au pleacat sa munceasca pentru alte popoare! -Fetele noastre, se prostitueaza din lipsa celor necesare! BOR, a declarat "87 din populatia tarii este ortodoxa"!Ortodoxia a primit de la guvern multi bani, cladiri, pamanturi, paduri.....etc. In Romania s-au construit cu banii nostrii 4.000 de biserici si catedrale!-Preotii si-au construit si ei case mari, vile, si-au cumparat masini luxoase, iar unii mai lacomi se ocupa cu ocultismul si cu afaceri murdare!!!-Preotul satului ne stoarce ultimul banut motivand nevoile bisericii, dar noi taranii saraci, nici macar pensie sociala nu avem!!! Guvernantii pe care noi poporul i-am ales, au o singura dorinta sa se imbogateasca pe orice cale si sub orice forma. "Unii" se lauda ca au ajuns "baroni" posedand multa valuta!!!!!Noi poporul, trebuie sa le aducem aminte preotilor si guvernantilor ca "tara este a poporului", iar ei, sunt obligati sa dea socoteala cum administreaza banii nostrii!!!!!Vine ziua cand fiecare va da socoteala in fata poporului, si mai sigur in fata lui Dumnezeu, pentru ca noi n-am adus nimic in lume si nici nu vom lua nimic din ea. Va rugam luati masuri urgent pentru copiii care vor termina scoala! Au nevoie de o calificare si de un loc de munca.Cu respect Constantin.

  raspunde comentariului
 • Maria

  13 ianuarie 2015 22:44

  Din comentarii se vede clar cine va citesteAstea cu intreruperile temporare pe diferite AXE,e o practica a lor.Ca faceti voi conexiuni anapota e altceva,arata ca habar nu aveti de fonduri UE.Tipati si voi politic.Daca va uitati in gura unuia ca Vanghelie,e clar ce fel de ziaristi sunteti!

  raspunde comentariului
 • inpertinentii din Parlament

  13 ianuarie 2015 19:11

  Incredibil,nesimtitii din Parlament,tocmai discutau o initiativa legislativa privitoare la pensiile speciale ale "domniilor lor"Cei cu un mandat de parlamentar sa primeasca o pensie de 2000 de lei pe langa pensia dupa vechimea in munca, cei cu doua mandate 3000 de lei si cei peste doua mandate intre 4 si 5000 de lei lunar.Domnilor si doamnelor,este strigator la cer ce se incearca sa se faca in favoarea unor vuvuzele din Parlamentul tarii. Cei deacolo care nu au reusit sa se lipeasca la vreo afacere cu statul,care nu au reusit sa ajunga intr-o celula infractionala de retrocedare de terenuri sau paduri.In afaceri ca Maicrosoft si EADS, etc.,ce s-au gandit? Sa dea o lege care sa le asigure personal o suprapensie pe luna cat au in prezent, 10 persoane luna!!!!! Cum este posibil asa ceva? In timp ce mil. de pensionari treiesc cu pensii pentru subzistenta!!!!, unii dintre ei, cu pensii intre 500-600 luna,altii intre 700-900 luna si foarte putini dintre pensionari cu pensii peste i500 de lei,nesimtitii tarii din Parlament, vor sa aiba pensii de 6000-8000-10000 miilei luna!!! Pentru ce proiecte si inbunatatiri a vietii romanilor? Unde sunt acestea ? Unde este traiul decent pe care ni l-au promis toti,de 25 de ani? Sunteti deacord cu o asa sfidare fara margini?

  raspunde comentariului
 • un om responsabil

  13 ianuarie 2015 18:48

  D-nule presedinte Iohanis, cate exemple de inselaciune si furtisaguri va mai trebuie acum dupa ce ati fost ales,pe langa cele pe care le stiati inainte,ale lui Ponta prin familia lui,ale lui Dragnea, Ghita si alti,ca sa va treziti la realitate?.Pentru ca Doamne fereste,sa nu se spuna despre Dv. ca, " cine sa aseamana se aduna ".

  raspunde comentariului
 • TIGANIADA

  13 ianuarie 2015 15:23

  SA VA BATETI INTRE VOI SI PE URMA UNITI SA LE DATI LA CAP ALEGATORILOR VOSTRII.

  raspunde comentariului
 • ionita

  13 ianuarie 2015 14:41

  De ceva timp gramezi de dosare se fac uitate fie prin procuratura fie prin tribunale .Lista-i lunga din toate partidele ce s-au facut ca guverneaza pe baza ideologiei ciolanului si a capitalismului de cumetrie marca Iliescu.Trasul de timp e boala avocateasca la care se fac tratamente speciale politice cu bataie la calendele grecesti !Strinsi cu usa magistratii mai scapa cite o mangafa la racoare cind si cind.Sa speram ca limbarita de care sufera Marean v-a fi de folos !

  raspunde comentariului
 • Ela

  13 ianuarie 2015 14:01

  Vai cand il citezi pe Vanghelie ca sursa credibila ca a zis ala nu stiu ce si uite ca se comfirma,dati-mi voie sa am indoieli.Cine lucreaza cu Fonduri UE,e tabacit cu suspendarile pe diferite AXE.Cine nu,sare-n sus ca niste ziaristi de la Romania Libera ca ,vaiiii,excluivitate!!!! Plus ca fatuca asta cu exclusivitatea,n-a facut vreo descoperire,sunt doar presupuneri de-ale ei.Nu au spus aia cu subiet si predicat ,numele cuiva,ci AXA ,pe care s-au suspendat.Asa ca mai terminate cu minciunile d-na Ondine Ghergut ca am vazut ca manipulate la greu !!!

  raspunde comentariului
 • Ela

  13 ianuarie 2015 14:01

  Vai cand il citezi pe Vanghelie ca sursa credibila ca a zis ala nu stiu ce si uite ca se comfirma,dati-mi voie sa am indoieli.Cine lucreaza cu Fonduri UE,e tabacit cu suspendarile pe diferite AXE.Cine nu,sare-n sus ca niste ziaristi de la Romania Libera ca ,vaiiii,excluivitate!!!! Plus ca fatuca asta cu exclusivitatea,n-a facut vreo descoperire,sunt doar presupuneri de-ale ei.Nu au spus aia cu subiet si predicat ,numele cuiva,ci AXA ,pe care s-au suspendat.Asa ca mai terminate cu minciunile d-na Ondine Ghergut ca am vazut ca manipulate la greu !!!

  raspunde comentariului
 • Ficken Ioana

  13 ianuarie 2015 11:17

  Cu atâtia oameni de afaceri în PSD, care-s plini de bani, viata lui Vangelie este în pericol.

  raspunde comentariului
 • ion ionel

  13 ianuarie 2015 11:08

  Unde-i ceva de furat, sau prin mîna altuia afacerile lui Dragnea-chiaburul, Ponta și Ghiță hopa și un pesedist că doar sunt membri ai PSD, adică P-artidul S-ecăturilor D-elapidatoare!

  raspunde comentariului
 • Statupalma Barbacot

  13 ianuarie 2015 10:53

  BRAVO PONTA ,nu te lasa infrant,tu trebuie sa fi primul P.M. care sa schimbe fotoliul de premier cu celula de penitenciar.Bravo Ponta asa te vreau.

  raspunde comentariului
 • petru

  13 ianuarie 2015 10:50

  Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email chirciu.petruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • VANGHELIE ȘI GEOANĂ SUNT POLITIC TERMINAȚI, primul că E MAFIOT CRAS, IAR Geoană pentru dizidența la vârf ce o practică el.

  13 ianuarie 2015 7:59

  VANGHELIE ȘI GEOANĂ SUNT POLITIC TERMINAȚI, primul că E MAFIOT CRAS, IAR Geoană pentru dizidența la vârf ce o practică el.VANGHELIE ȘI GEOANĂ SUNT POLITIC TERMINAȚI, primul că E MAFIOT CRAS, IAR Geoană pentru dizidența la vârf ce o practică el.

  raspunde comentariului
  • DIAGNOZA EPISTEMOLOGICA

   13 ianuarie 2015 9:06

   Esti balbait, sau *****?Desi nu este exclus sa suferi de ambele probleme de sanatate. Mai grav insa este ca esti psd.angiu.

   raspunde comentariului
 • vasilica

  13 ianuarie 2015 0:19

  Noutate absoluta, doar acum!Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuitsi completde instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de emailvasilicagrig061gmail.com

  raspunde comentariului
 • Ioan

  12 ianuarie 2015 21:27

  Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email ioanheredeayahoo.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design