Ospătarii, taximetriștii, vânzătoarele și toți cei care ar putea primi bacșiș vor trebui să-și declare banii în fiecare zi înaintea începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali.
Registrul de bani personali va avea paginile numerotate în ordine crescătoare şi trebuie semnat pe ultima pagină de către administratorul firmei sau de o persoană împuternicită. Angajații trebuie să completeze în registru, fără ştersături, modificări şi fără a lăsa spaţii neutilizate, cu data, numele şi funcţia, suma de bani la începerea programului şi ora înregistrării, iar la final se semnează, se arată într-un proiect de ordin al ministrului Finanţelor Publice. La solicitarea organelor de control, angajaţii operatorului economic sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor. Măsura a fost instituită în urma controalelor ANAF, care au găsit sume suplimentare faţă de cele din casă, justificate ca fiind bani personali ai angajaţilor sau care proveneau din bacşiş, iar consecinţa a fost suspendarea activităţii unităţilor respective. Reamintim că fostul președinte al ANAF, Sebastian Bodu, a sesizat Avocatul Poporului, arătând că actualele prevederi legale sunt neconstituționale, Fiscul neputând sancționa un agent economic pentru că are bani în plus sau în minus pe casă.
“Probabil că fiecare o să declare mai mult. E o birocrație în plus care nu va rezolva nimic. Sunt restaurante cu 5 mese și 4 angajați, care nu au resurse să se ocupe cu astfel de hârțogării. Sau, restaurante mari, cu mulți angajați, care dimineața vor sta la coadă să scrie în registru”, a precizat, pentru România liberă, Tinu Sebeșanu, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA. Acesta ne arată cum complică lucrurile facturarea separată a bacșișului: “Nu știu cum va funcționa pentru serviciile de taximetrie. Până îi dai jos din taxi, se blochează traficul. Pe de altă parte, bacșișul nu îl poți include pe nota de plată fiindcă nimeni nu poate fi obligat să lase ciubuc. Cred că, în final, ca orice lucru prohibitiv, astfel de măsuri nu vor stârpi frauda, ci o vor încuraja”.
Iar, analistul economic Florin Cîțu explică pe pagina sa de Facebook de ce aceste măsuri nu vor funcționa: “O să fie interesant de observat dacă nu o să fie mai simplu pentru antreprenorii din domeniul serviciilor să crească prețurile și să «interzică» bacșișurile. Orice intervenție în economie trebuie să țină cont de contextul social și economic. În acest moment, există un echilbru pe care acțiunile statului îl destabilizează. Efectul poate să fie cel dorit de stat sau ca situația (evaziunii) să se agraveze. Sistemul nou propus de stat folosește cetățenii pe post de agenți fiscali. Teoretic, ar trebui să funcționeze. Practic, există o barieră importantă. Dacă cetățenii, la rândul lor, au interesul să nu-și declare toate veniturile? În acest sistem social motivația cetățenilor de a deveni agenți fiscali scade dramatic pentru că ar acționa împotriva intereselor proprii. Evenimentele de pe litoral din acest week-end reprezintă o dovadă care susține al doilea scenariu. În opinia mea, mare parte din acțiunile statului din ultima perioadă nu vor da rezultatele, așteptate pe termen lung. Din contra, vor submina în mare parte beneficiile posibile de pe urma relaxării fiscale”.