Cu doar zece zile înainte de trimiterea proiectului de Cod Fiscal către Senat pentru dezbatere, Guvernul a crescut din nou nivelul propus al taxelor şi impozitelor locale prevăzute în proiect.
Proiectul Codului Fiscal care urmează să fie înaintat Parlamentului cel târziu la data de 25 martie, după cum a anunţat ieri premierul Victor Ponta, a suferit noi modificări raportat la forma prezentată public de Guvern în luna februarie. Zilele trecute, Guvernul a decis creşterea valorilor impozabile ale taxelor şi impozitelor de plată la terenuri, locuinţe sau autovehicule.
Noile propuneri referitoare la impozitarea locuinţelor prevăd creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri, se arată într-un document obţinut de Mediafax.
Valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 935 lei/metru pătrat la 995 lei/metru pătrat, pentru cele dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (categorie în care se încadrează majoritatea apartamentelor), şi de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fără astfel de instalaţii.
Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn sau piatră naturală, valoarea impozabilă a fost majorată de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalaţii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fără instalaţii. Acestor valori, multiplicate cu valoarea locuinţei în cauză, li se aplică un coeficient de ajustare în funcţie de zonă şi rangul localităţii de domiciliu şi, în final, un impozit cuprins între 0,08% şi 0,2%.
Creşte şi impozitul pe terenuri
Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan anunţat de Guvern în urmă cu o lună înlocuieşte actualele valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe. În noul proiect este menţinut acest principiu al limitelor minime şi maxime cu care este înmulţită suprafaţa terenului, dar valorile aferente sunt majorate faţă de cele anunţate public la acel moment. Astfel, pentru un teren intravilan aflat în zona A a localităţii şi rang zero, limitele au fost ridicate de la 8.282 lei – 20.706 lei/hectar (faţă de 10.353 lei/hectar în prezent) la 8.817lei-22.044 lei. Pentru un teren din zona D a localităţii şi rangul V, limitele au fost ridicate de la 142 lei-356 lei/hectar (faţă de 178 lei/hectar în prezent) la 151 lei-379 lei.
Majorări au fost operate şi pentru impozitele aplicate la terenuri arabile din intravilan, prin creşterea cu câte un leu a sumelor fixe cu care este înmulţită suprafaţa terenului. De asemenea, creşteri cu 1-3 lei ale sumelor fixe pe baza cărora este calculat impozitul, prin înmulţirea suprafeţei, au fost efectuate şi la terenurile din extravilan.
Creşteri se întâlnesc şi la impozitul pe mijloace de transport. Acesta este calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare. Această sumă a fost majorată acum, în noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.
Astfel, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului a fost ridicată de la 18 lei/200 cmc la 19 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv a fost majorată de la 72 lei/200 cmc la 77 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv a fost urcată de la 144 lei/200 cmc la 153 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc a fost majorată de la 290 lei/200 cmc la 309 lei/200 cmc.
Există şi veşti bune. Lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi a altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii.