7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum merg pensiile private?

Cum merg pensiile private?

 

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) au ajuns, împreună, la active nete în admi-nistrare în valoare totală de aproape 17,5 miliarde lei (4 miliarde de euro) la mijlocul anului 2014, potrivit unui comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârșitul primelor șase luni din 2014 la un număr total de 6,16 milioane de participanți, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 16,54 miliarde lei, potrivit datelor calculate de APAPR. În ultimul an, activele nete ale Pilonului II și-au menținut ritmul de creștere (+43% față de mijlocul anului 2013), datorită creșterii procentului de contribuție la 4,5% în 2014, dar și grație rezultatelor investiționale obținute de administratori, în beneficiul participanților la fondurile de pensii.

Scurt istoric

Potrivit APAPR, de la lansare și până în prezent (sfârșitul primului semestru 2014), fondurile de pensii de Pilon II au primit în administrare în numele participanților contribuții brute în valoare totală de 13,18 miliarde de lei și au adăugat, prin fructificarea investițiilor, câștiguri nete (din toate comisioanele) de 3,36 miliarde de lei.

Din punct de vedere al perfor-manțelor investiționale, fondurile de pensii private obligatorii au obținut în ultimul an un randament mediu de 12,1%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2008-luna iunie 2014) este de 11,4% pe an.

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la finele primului semestru din 2014 la un număr total de circa 330.000 de participanți, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de peste 923 milioane de lei, potrivit datelor calculate de APAPR. În ultimul an, contribuțiile virate de participanți în conturile personale de pensii facultative au înregistrat o creștere ușoară, ceea ce a dus, alături de rezultatele investiționale, la un ritm de majorare a activelor de 34% față de mijlocul anului 2013.

Performanţe mult peste inflaţie

Din punct de vedere al performanțelor investiționale, fondurile de pensii private facultative au obținut în ultimul an un randament mediu de 12,4%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2007-luna iunie 2014) este de 8,3% pe an.

„Sistemul de pensii private a continuat să crească și să se dezvolte armonios și în cursul acestui an. Pentru un sistem de economisire creat să producă rezultate peste 20-30 de ani, evoluția pe termen lung este evident cea mai relevantă, dar și analiza continuă a rezultatelor are meritul de a-i surprinde evoluția în cele mai importante momente. Performanțele foarte bune ale fondurilor de pensii, implicarea în creștere în finanțarea economiei reale, funcționarea fără sincope a mecanismelor sistemului, în condiții de risc redus pentru participanți, toate concură la consolidarea sistemului și, sperăm, la creșterea încrederii în acesta. Pentru a doua parte a anului, prioritatea noastră, ca industrie, vizează discuții cu autoritățile pentru promovarea legii de plată a pensiilor private“, a declarat Raluca Țintoiu, președintele APAPR.

Cât contribuim fiecare

De la 1 ianuarie 2014, cota de contribuţie pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale (din contribuţiile pentru asigurări sociale), cu 0,5 puncte procentuale mai mult faţă de cota din anul 2013. Primele contribuţii majorate virate au fost cele pentru luna martie 2014 (calculate la salariile brute aferente lunii ianuarie 2014).

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, la data de 31 martie 2014, a fost de 15,7 miliarde lei (+0,9 miliarde lei faţă de 31 decembrie 2013), respectiv 3,52 miliarde euro. În raport cu PIB-ul estimat pentru anul 2014 (662,769 miliarde lei), activele totale reprezintă 2,36% din PIB.

Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private aferente Pilonului II a fost de 14,84 miliarde lei (3,33 miliarde euro), în creştere cu aproximativ 900 milioane de lei faţă de 31 decembrie 2013.

Câți români cotizează

Numărul participanţilor cu contribuţii lunare în luna martie 2014 a fost de 3,68 milioane (60,14% din total participanţi), în scădere uşoară faţă de 31 decembrie 2013 (61,55% din total participanţi). Contribuţia medie în luna martie a celor 3,68 milioane de participanţi a fost de 83,12 lei.

La finele lunii martie, 94,38% din activele fondurilor de pensii (Pilonul II) erau plasate în România, în principal în titluri de stat, acţiuni, depozite bancare.

Titlurile de stat, acţiunile şi titlurile de participare la fonduri de investiţii şi-au majorat ponderea în plasamente, în timp ce depozitele bancare
şi-au diminuat ponderea la 7,07%. Rata medie de rentabilitate anuală a tuturor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), calculată pentru ultimele 24 de luni, a fost de 8,5%.

Unde se duc banii

Majoritatea banilor din conturile de pensii private ale românilor rămân în ţară sub formă de plasamente în titluri de stat, în acţiuni sau în depozite bancare.

Doar 5% din activul total este plasat în afara României. În 2013, fondurile de pensii au ales să crească alocările pentru acţiuni, ajungând la participaţii totale de 2 miliarde lei în titluri ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti. „Pilonul II de pensii private a avut o evoluţie peste aşteptări în cursul anului 2013, care consolidează rezultatele deja pozitive înregistrate anterior. Principalii beneficiari ai acestor realizări sunt cei 6 milioane de români care şi-au pus încrederea în acest sistem de economisire pentru un viitor mai prosper”, a comentat Marius Popescu, preşedintele APAPR.

An de excepţie

Anul 2013 a fost unul cu rezultate peste medie, randamentul plasamentelor fiind de 11,75%, însă 2014 se va dovedi un an mult mai complicat, mai ales că Bursa de la Bucureşti nu are perspective tocmai roz.

Administratorii celor opt fonduri de pensii private obligatorii din România au obţinut de la lansare, în luna mai 2008, până la finele anului trecut un randament mediu de 11,5%. Anul 2013 a fost unul cu rezultate peste medie, randamentul plasamentelor fiind de 11,75%, după cum informează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România. Fondurile private au intrat în 2014 cu un total de 6 milioane de participanţi şi active de peste 13,9 miliarde de lei sau 3,1 miliarde de euro, depăşind estimările iniţiale ale Asociaţiei. În întreaga lor istorie, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare contribuţii brute totale de 11,3 miliarde de lei, diferenţa până la activele de 13,9 miliarde lei, adică 2,6 miliarde de lei, reprezentând câştigurile din plasamente.

Miza pe Bursă

Creşterea Bursei în 2013, după o perioadă de declin al preţului acţiunilor cotate, a contribuit în mare măsură la randamentele peste aşteptări obţinute de fondurile de pensii. În special cele cu risc mai ridicat al plasamentelor au avut de câştigat, cum este, spre exemplu, fondul Generali, lider anul trecut în clasamentul celor mai mari randamente raportate pe Pilonul II de pensii (n.r. – fonduri private obligatorii), cu 13,18%, urmat îndeaproape de Alico (13,13%) şi apoi de fondul BRD, cu 12,3%.

Toate cele 8 fonduri de pensii private obligatorii au asigurat anul trecut participanţilor un randament mediu de 11,75%, recuperând avansul pierdut în anii trecuţi. Astfel, randamentul mediu anualizat la nivelul întregii pieţe, de la lansarea Pilonului II (în 2008) şi până în prezent, a revenit la 11,51%, în condiţiile în care media anuală a câştigului pe ultimii trei ani nu depăşea cu mult 8%.

Cel mai bun câştig mediu anual de la lansare l-a avut fondul ING (12,03%). Tot anul trecut numărul participanţilor a ajuns la 6 milioane de persoane, iar activele nete administrate pentru aceştia au depăşit 3 miliarde de euro (13,94 miliarde de lei). Din totalul activelor, contribuţiile brute ale participanţilor au fost de 11,3 mld. lei, iar câştigurile nete din investiţii au adăugat 2,6 miliarde lei, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Anul trecut, fondurile de pensii private au alocat mai mulţi bani pentru investiţii în acţiuni (inclusiv prin participarea substanţială la toate ofertele publice inițiate de Guvern), ajungând să deţină titluri listate la BVB de peste două miliarde lei, fiind astfel unii dintre cei mai importanţi investitori instituţionali prezenţi pe piaţă. Per total, fondurile de Pilon II investesc în România circa 95% din toate activele lor.

În fondurile private de pensii obligatorii participanţii virează în prezent 4% din veniturile brute. Cota contribuţiei, care se redirecţionează în aceste fonduri din banii plătiţi pentru sistemul public de pensii, a crescut la 4,5% începând cu luna martie 2014 şi, treptat, va ajunge până la 6%, potrivit legii. Ieşirea din sistemul public falimentar de tip pay-as-you go (bazat pe solidaritatea între generaţii, în care pensionarii sunt plătiţi din contribuţiile salariaţilor existenţi) şi direcţionarea contribuţiilor spre fonduri în care participanţii sunt proprietarii sumelor cu care au contribuit, gestionate în conturi separate, trebuiau să se realizeze într-un ritm mai accelerat, dar autorităţile române au decalat calendarul din cauza deficitelor mari din sistemul public.   

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Declarația de avere a lui Călin Georgescu: simplitate și transparență financiare

Călin Georgescu nu are datorii, iar veniturile sale provin exclusiv din activitatea didactică Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul BEC, Călin Georgescu arată tuturor...

Calea Victoriei din Bucureşti, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a urcat pe locul 38 la nivel global în clasamentul celor mai scumpe destinaţii de retail, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă