1.5 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSportVIDEO. Ce spune premierul Grindeanu despre scandalul naționalizării pensiilor private: Cătălin Predoiu...

VIDEO. Ce spune premierul Grindeanu despre scandalul naționalizării pensiilor private: Cătălin Predoiu a adus acest subiect în atenție. Nu au existat astfel de discuții

UPDATE: Consiliul ASF a sancționat cu amendă și cu avertisment NN Pensii, pentru informațiile difuzate în ultimele zile cu privire la eventuala naționalizare a Pilonului II de pensii private.

Sancțiunea ASF a fost decisă pe baza Legii pensiilor private, pentru difuzarea de "informații nejustificate" cu privire la posibila naționalizare a Pilonului II. Amenda aplicată este de 750.000 de lei, ceea ce reprezintă 1 la sută din capitalul social al societății NN Pensii.

Tot ca o sancțiune, a fost retrasă autorizația de director general pentru Raluca Ţintoiu, care a primit și o amendă de 100.000 de lei.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, înainte de o întâlnire cu ministrul Agriculturii, că subiectul naționalizării pensiilor private "a fost adus în atenție" de Cătălin Predoiu și că "nu a existat și nu există niciun fel de discuție despre aceste lucruri".

"Este treaba Parlamentului, e foarte bine că face o anchetă. Am avut o discuție cu ministrul Finanțelor și cu șeful de la ANAF. Întăresc că nu există această intenţie, iar cei care aduc aceste discuţii în spaţiul public şi sădesc neîncrederea, prin pârghiile pe care le are statul- fie că e vorba despre comisii de anchetă, ASF, minister- vor trebui să plătească. Nu putem să ne jucăm cu zvonuri care produc tulburări în piaţă 

Domnul Predoiu a adus acest subiect în atenție. Nu-și are rostul. Nu există niciun fel și nu a fost nicio fel de discuție despre aceste lucruri (n.r. naționalizarea pensiilor private). Fie că vorbim de ASF sau altcineva, cei care aduc aceste discuții în spațiul public trebuie să plătească", a spus Sorin Grindeanu.

Liviu Dragnea a amenințat ASF

Liviu Dragnea a atacat, miercuri seară, ASF și NN Pensii, în legătură cu naționalizarea sistemului de pensii private. El a spus că totul a plecat de la președintele ASF, Mișu Negrițoiu, iar Guvernul nu intenționează să facă astfel de schimbări. 

”Operațiunea de manipulare împotriva noastră a început din februarie și o știți bine. După OUG13, s-a tot vorbit în ultima perioadă că prognozele noastre sunt nerealiste. Vă spun în premieră (…) PIB-ul va fi mai mare decât am prevăzut noi”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai precizat că această informație referitoare la sistemul privat de pensii este un „fake”, iar ea a plecat de la președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

”Guvernul României ar trebui să ceară explicații Ambasadei Olandei și de la Guvernul olandez, pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate să facă eventual într-o colonie. Nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic. E de nepermis”, a mai spus Dragnea.

De altfel, și ministrul Finanțelor a spus că această știre este una falsă, neavând o bază reală.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat, miercuri, în debutul şedinţei Executivului, informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Ministrul a precizat că ”nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberantă”.

Viorel Ştefan a spus că în cursul dimineţii a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, ”în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond”.

”De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii”, a spus ministrul.

Și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a criticat, miercuri, decizia administratorului de pensii private NN Pensii de a se adresa clienţilor printr-un e-mail prin care îi avertiza despre eventualitatea unei naţionalizări a pensiilor private, acuzând că este o poziţie "excesivă şi neavenită". ASF susţine că "nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect".

Autoritatea îşi argumentează reacţia prin faptul că "nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice".

"Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii", consideră ASF.

Cum a pornit scandalul naționalizării pensiilor private

Fondul de pensii NN și-a anunțat clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că, în ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Într-un mesaj cu titlul „Pensia ta privată în centrul dezbaterilor politice", Fondul de pensii NN precizează:

„În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziţie (site, mass-media, e-mail), te vom ţine la curent cu informaţiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii"

Ulterior Fondul NN a transmis un mesaj cu privire la e-mailul în care se precizau informații despre naționalizarea pensiilor private. În această reacție, NN spune că cele scrise în e-mail sunt lucruri exclusiv informative și nu reprezintă un avertisment.

NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie. NN s-a desprins din grupul ING în 2014, NN Group devenind o companie independentă pe 2 iulie 2014 printr-o ofertă publică inițială (IPO).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă