PSD pregătește terenul pentru a naționaliza Pilonul II de pensii, de miliardele căruia are nevoie pentru a acoperi deficitul bugetar, este de părere senatorul liberal Florin Cîțu.
„Disperați după bani, Dragnea (Liviu Dragnea – n.r.) și Vâlcov (Darius Vâlcov – n.r.) se grăbesc să fure banii din Pilonul II de pensii”, spune Cîțu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, cele trei argumente cu care doresc cei doi vor să convingă contribuabilii să meargă pe mâna lor sunt următoarele:
1. Fondurile din Pilonul II de pensii nu sunt garantate
2. Pe lângă comisionul de administrare se mai percepe un comision. Ambele prea mari în opinia lor și necuvenite
3. Statul ar fi un paznic mai bun al banilor.
Senatorul liberal, de profesie economist, a explicat însă care sunt principalele cifre legate de Pilonul II de pensii: în acest moment sunt 8 miliarde de euro active gestionate în Pilonul II de pensii; randamentul mediu în ultimii 9 ani este de aproximativ 10% pe an, ceea ce înseamnă că din cele 8 miliarde euro, 1,5 miliarde euro reprezintă randamentul și restul sunt banii virați din contribuție. Acest randament este calculat după ce s-a platit comisionul de administrare.
De asemenea, peste un milion de persoane, din cele 7 milioane care contribuie la Pilonul II de pensii, au în cont în acest moment peste 10 000 de lei fiecare. Există un singur comision de administrare, împărțit în două, exact la fel ca în Polonia, Bulgaria, Ungaria etc, iar comisionul de administrare are o limită maximă.
„O analiză a Organizației Internaționale a Autorităților de Supraveghere a sistemelor de pensii private arată că în România, din 40 de țări analizate, comisioanele de administrare sunt printre cele mai mici”, a completat Cîțu.
În plus, capitalul administrat în Pilonul II este garantat, la fel cum este garantat și un randament minim. În jur de 90% din activele administrate sunt investite în România, din care 62% în obligațiuni de stat și 22% pe piața de capital.
„Acum este clar pentru toată lumea că cele 3 argumente folosite de ei pentru a justifica naționalizarea Pilonului II de pensii sunt doar baliverne. În realitate lucrurile stau exact invers. Acum să vă spun ce cred eu că va urma în timp ce voi sunteți în vacanță. Câteva zile vor mai veni cu știri alarmante. Vor înăspri mesajul și vor ajunge la amenițări cu controale. Iar imediat dupa aceea vor urma controalele care vor “demonstra” mari nereguli în gestionarea activelor din Pilonul II de pensii. Opinia publică îi va “solicita imperativ” cârmaciului să facă dreptate. Adică sa treacă Pilonul II de pensii la stat. (…) Imediat, pentru a răspunde opiniei publice, un grup de parlamentari patrioți și mândri că sunt români va propune o lege prin care îi vom da PIlonul II de pensii în administrare lui Mișa (Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor – n.r.). Astfel “voința populară” va învinge din nou. Așa speră ei să acopere deficitul”, a afirmat senatorul liberal.
De asemenea, acesta susține că va urma și suprataxarea companiilor de asigurări.
Încă din prima zi a mandatului, după audierea din Parlament, pe 29 iunie, ministrul desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, a susţinut că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va dispărea până la finalul acestui an, urmând să rămână doar Pilonul I și III, iar banii vor fi returnați oamenilor. Ulterior, a negat declarațiile și a cerut scuze. „Îmi cer scuze pentru declarația despre desființarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare, nu se desființează”, a spus Mișa, refuzând să facă alte declarații.