6.7 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNeplata impozitelor locale duce la blocarea conturilor bancare şi a salariilor

Neplata impozitelor locale duce la blocarea conturilor bancare şi a salariilor

Ca niciodată în anii precedenţi, primăriile s-au grăbit în 2014 să trimită bucureştenilor titluri executorii însoţite de somaţii prin care aceştia sunt ameninţaţi cu poprirea conturilor în caz de neplată a taxelor locale.

Românii care nu şi-au plătit până la 31 martie taxele şi impozitele locale, cele mai frecvente fiind datorate pentru locuinţe, maşini şi terenuri, au început să primească de la Direcţiile generale de taxe şi impozite locale titluri executorii însoţite de somaţii, adevărate ultimatumuri trimise de primării în vederea recuperării banilor.

Spre deosebire de anii precedenţi în care somaţiile şi titlurile executorii trimise datornicilor au lipsit, în doar cele 40 de zile scurse după 31 martie primăriile de sector ale Capitalei au trimis zeci de mii de notificări de acest gen bucureştenilor. Practic, după cum explică consultanţii fiscali, contribuabilii au la dispoziţie 30 de zile după plata acestor notificări pentru a-şi achita obligaţiile. Dacă nu achită datoriile, administraţiile financiare locale pot pune poprire pe conturile debitorilor. „Popririle vor fi puse pe salarii sau pe conturile la bancă, dacă acestea există”, spune Elena Ciuciumis, director general adjunct al Direcţiei de Administrare Contribuabili Persoane Fizice pentru Sectorul 1 al Capitalei. Ea explică: „Spre exemplu, dacă cineva nu şi-a plătit impozitul pe maşină, trimit somaţie, iar dacă au trecut 30 de zile îi căutăm conturile la Fisc şi trimitem poprire. Dacă au trei conturi se pune poprire pe toate, pentru că n-avem de unde să ştim în care sunt bani şi în care nu sunt. Suntem însă obligaţi ca în cinci zile să restituim două dintre ele înapoi”.

În cazul Primăriei Sectorului 1 există nu mai puţin de 53.644 roluri fiscale cu datornici la un total de 188.000 de contribuabili. Din cele 53.644 de roluri, datorii mai mari de 100 de lei există la 27.553 roluri, iar peste 250 de lei la 11.418 roluri. În acest ultim caz, Fiscul local al sectorului 1 a trimis titluri executorii şi somaţii. „Am trimis la doar cei care au peste 250 de lei căci nu avem suficient personal. De altfel, dacă datoriile sunt prea mici s-ar putea să nu ne scoatem nici costurile poştale”, explică directorul adjunct. Cât priveşte posibilitatea popririi conturilor, deşi legea permite acest lucru imediat după expirarea celor 30 de zile, în practică aceasta nu se va întâmpla din lipsă de personal care să parcurgă formalităţile necesare.

Somaţii şi titluri executorii nu au fost trimise doar pe Primăria Sectorului 1. În sectorul 6 au fost somaţi inclusiv contribuabili cu datorii situate în jurul a doar 150 de lei. În plus, după cum acuză locuitori ai sectorului 6, administraţia financiară de aici a cerut prin somaţii plata integrală a taxelor şi impozitelor locale pentru tot anul, ceea ce este un abuz, dacă este adevărat. Rus Daniela Cornelia, director general al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale a sectorului 6, nu a putut fi ieri contactată pentru a oferi explicaţii.

Bucureştenii, prea puţin informaţi

Oricum ploaia de somaţii şi titluri executorii nu a fost însoţită şi de o informare corespunzătoare a contribuabililor. Mulţi au înţeles că impozitele şi taxele locale pot fi plătite oricând în cursul acestui an şi că 31 martie este nu atât termenul până la care acestea trebuie plătite, cât cel până la care dacă ei le plătesc beneficiază de bonificaţia de 10%. În realitate, bonificaţia s-a acordat nu dacă s-au vărsat sumele datorate până la finele lunii martie, ci dacă au fost achitate impozitele şi taxele pe ambele semestre ale anului (obligatorie până la 31 martie fiind plata datoriilor pe primul semestru, celălalt termen fiind finele lunii septembrie).

Consultanţii fiscali afirmă că nu se poate reproşa deocamdată nimic administraţiilor locale. Acestea pot fi chiar considerate un model de către Fiscul central, mai birocratic, mai lent, mai înţepenit. „Practic imediat după 31 martie administraţiile locale pot trimite somaţii şi înştiinţări de plată, urmând ca apoi să aştepte 30 de zile de la momentul înştiinţării pentru a face popririle. Nu li se poate reproşa nimic, deşi e neplăcut să vezi că ţi se pot popri toate conturile bancare”, spune Alin Irimia, consultant fiscal. Potrivit lui, graba administraţiilor locale e dată de nevoia de bani a primăriilor, iar rapiditatea cu care au fost trimise înştiinţările poate fi explicată prin informatizarea multor administraţii locale. „Se mişcă mult mai bine având autonomie mult mai mare”, spune el.    

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă