Stabilirea unei ţinte neserioase pentru adoptarea monedei unice europene de către România prezintă riscuri multiple, de la cele de credibilitate, până la crearea unor iluzii, fiind posibil ca stabilirea primei ţinte oficiale, respectiv 2010, să fi contribuit la îndatorarea masivă a populaţiei în valută, a declarat vineri, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe pe tema aderării la zona euro, informează Agerpres.
„2019 nu a fost niciodată o ţintă asumată de cineva cu responsabilitate. Acum realizăm cu toţii că responsabilitatea a fost zero atunci când am anunţat ţinta. (…) Şi data iniţială a fost foarte ambiţioasă. Poate şi din cauza acelei date o parte din populaţie s-a îndatorat în valută, aşteptând să adoptăm rapid euro“, a declarat Dumitru.
El a precizat că România este obligată să intre în zona euro, prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, însă, înainte de a anunţa o ţintă, trebuie să stabilească un calendar realist, cu un program serios din care să reiasă clar „ce avem de făcut, cine trebuie să facă şi când“, a spus Dumitru.