Potriivt raportului anual pe anul 2015, Cea mai mare parte din rezerva valutară administrată de Banca Națională a României (57%) a fost investită anul trecut în titluri emise de guverne străine. Moneda europeană a avut cea mai mare pondere în structura rezervelor, de aproape 80%, transmite Mediafax.
Astfel, BNR a achiziţionat titluri emise de guvernul Statelor Unite, agenţiile guvernamentale ale acestuia sau cele pe care le sponsorizează. Printre emitenţii agreaţi de BNR se numără, de asemenea, şi guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi agenţiile guvernamentale deţinute sau sponsorizate de acestea. Pe de altă parte, banca centrală şi-a diversificat portofoliul, stabilind relaţii cu alte instituţii internaţionale/supranaţionale.
Ponderea numerarului şi a depozitelor a urcat de la 15% din total în 2008 la 45% în 2009, pentru ca în anii următori să fie pe o tendinţă descendentă, până la 17,5% în 2014 şi 2015.
De asemenea, ponderea monedei europene în structura rezervei valutare a urcat de la 60% în 2008 la aproape 77% în 2011, pentru ca apoi să urmeze doi ani de scădere. În linie cu structura valutară a pasivelor externe ale BNR, a serviciului datoriei publice şi public garantate a României şi a schimburilor comerciale internaţionale ale statului, euro şi-a menţinut şi în anul 2015 ponderea dominantă în totalul rezervelor valutare, ajungând la sfârşitul anului trecut la 79%.