15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce nu ne-ar ajuta impozitul progresiv

De ce nu ne-ar ajuta impozitul progresiv

Argumentul ministrului Vlădescu este că actuala cotă unică de 16% nu mai poate susţine bugetul.

Reintroducerea sistemului de im­po­zitare pro­gr­e­sivă a veni­tu­rilor şi reducerea TVA sunt considerate de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, mijloacele prin care va fi resuscitat bugetul de stat în condiţiie în care şi în acest an ne vom scălda în recesiune, iar pers­pectivele eonomice pentru 2011 nu sunt deloc încurajatoare.

Pentru funcţionarea României este neapărat nevoie de introducerea de la 1 ianuarie 2011 a unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor, în trepte mici, care să plece cât mai de jos, cota unică de 16% fiind o etapă încheiată în noua conjunctură economică, afirmă Sebastian Vlădescu, citat de Mediafax. Mai mult, ministrul Finanţelor afirmă că impozitarea progresivă a veniturilor „este susţinută de toate expertizele tehnice, care arată că la actuala stare a economiei, cu recesiune mai mare de 1,5% în 2010 şi perspective foarte rezervate pentru 2011, cota de 16% nu mai poate susţine bugetul astfel încât să fie finanţate în continuare educaţia, sănătarea sau pensiile”. De altfel, anunţul intempestiv al ministrului de Finanţe vine în continuarea declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, care în mai multe rânduri a făcut afirmaţii pledând în sprijinul impozitării tuturor pensiilor, şi nu doar a celor care depăşesc plafonul de 1.000 lei. În schimb, economiştii consultaţi de România Liberă sunt rezervaţi în ceea ce priveşte succesul unor măsuri de tipul celor anunţate de ministrul Vlădescu, atenţionând chiar că fără o analiză serioasă a tuturor consecinţelor care ar putea urma nu vom putea ieşi din actualul  impas economic.

„Sacul trebuie peticit, apoi umplut cu bani”

România duce lipsă de predictibilitate fiscală şi aplicarea unor creşteri şi reduceri de TVA în perioade de timp scurt îi pune pe investitori să se gândească de mai multe ori dacă vor să investească la noi, iar un potenţial investitor îşi face un plan de afaceri pe zece ani, afirmă Lucian Anghel, economist-şef la Banca Comericială Română. „Depindem de investitori, de capitalul străin şi trebuie să ne punem serios problema ce urmează când ne jucăm cu TVA. Avem un al treilea an cu scădere economică şi nu veniturile sunt problema, ci consumul.

Metaforic spus, un sac spart trebuie întâi cârpit şi apoi îndesat cu bani. Trebuie reduse cheltuielile, dar şi analizat temeinic cum se cheltuiesc banii, unde se duc. Din majorarea de TVA nu se vor aduna bani, poate doar în luna iunie când oamenii au golit rafturile sperând să cumpere cu TVA de 19% marfă. La sfârşitul trimestrul al treile vom vedea rezultatele deloc încurajatoare. Aplicarea sistemului de impozitare progresivă nu este o soluţie în actuala perioadă şi ar putea fi discutată doar în condiţiile unor creşteri de 3-4% pe durata câtorva ani”, ne-a declarat economistul Lucian Anghel. Deşi este o idee bună, cota progresivă nu ne va scoate din falimentul bugetar, susţine analistul economic Ilie Şerbănescu, subliniind însă ca ar fi soluţia pentru generalizarea impozitării pensiilor.

Evaziunea şi grila progresivă

„O mare problemă a României, dar şi pentru bugetul consolidat, sunt pensiile. În prezent, nu se pot impozita toate pensiile. Însă generalizarea impozitării pensiilor care ar putea decurge din aplicarea impozitării progresive, prin aplicarea însă în trepte foarte mici şi cu zona de scutire plasată foarte jos, ar oferi o soluţie. Însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, cota progresivă nu ne va scoate din faliment, asta e clar. Iar cât priveşte o posibilă creştere a evaziunii în contextul grilei progresive iarăşi e vorba de basme. Unde să mai salte evaziunea pe piaţa de muncă? Mai mult decât este  acum nu cred că se mai poate”, menţionează Şerbănescu. Îmbunătăţirea colectării de venituri la bugetul de stat nu ţine de aplicarea unei cote unice sau a impozitării progresive a veniturilor, susţine analistul economic Aurelian Dochia.

„Este o iluzie faptul că am putea aduna bani la buget din impozitarea corespunzătoare veniturilor superioare. În plus, cei cu venituri mari nu sunt foarte mulţi  şi mai trebuie neapărat să se ţină seama de un aspect: cei care ar trebui să plătească impozite mari au la dispoziţie şi mijloace corespunzătoare de eludare. Aplicarea im­po­zi­tă­rii progresive ar mai crea o problemă ce ţine de mo­da­li­ta­tea de administrare, care este mult mai dificilă din toate punctele de vedere. Una este să ai o cotă unică, alta este ca fiecare să plătească în funcţie de venit. În prezent, în 90% din cazuri, complicaţiile sunt evitate prin reţinerea impozitului la sursă, ceea ce este şi comod. Până la urmă e vorba de aritmetică, pentru a aduna mai mulţi bani la buget suma calculată va trebui să fie peste media de impozitare de 16%, indiferent că este vorba de cota unică sau grila progresivă. Deci rezolvarea ar putea veni din majorarea cotei unice. Se pare că se fac confuzii între necesitatea de a aduna venituri corespunzătoare şi modalităţile de impozitare”, a precizat Aurelian Dochia. 

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă