Companiile caută personal calificat, dar strâmbă din nas la cei peste 40 de ani

de Mona Scărişoreanu , 10 februarie 2016 - stire actualizata la ora 08:14, 11 februarie 2016
Companiile caută personal calificat, dar strâmbă din nas la cei peste 40 de ani

Firmele străine care activează în Europa de Est se plâng că nu mai găsesc lucrători, iar forţa de muncă a devenit prea scumpă. Specialiştii în recrutare îi contrazic, arătând că salariile au scăzut în ultimii ani, iar persoane cu experienţă, trecute de 40 de ani, nu îşi găsesc de lucru.

Şomajul redus subminează mode-lul de creștere al Europei de Est bazat pe mâna de lucru ieftină, susţine Bloomberg, arătând că proprietarii companiilor au probleme în a găsi muncitorii de care au nevoie. Astfel, după ce mâna de lucru ieftină și piețele potențiale au atras investiții de miliarde de euro, alimentând o creștere economică solidă, în special după aderarea la Uniunea Europeană, în prezent șomajul este redus, milioane de muncitori migrând în căutarea unor salarii mai bune.

Bloomberg îl citează pe Radomir Jac, economist-șef la divizia de asset-management unit a Assicurazioni Generali SpA, care afirmă că există două modalități de a soluționa această problemă pe termen scurt: importul de muncitori sau creșterea salariilor prin abandonarea modelului de creștere bazat pe industria manufacturieră. „Europa Centrală are nevoie de un nou model economic care să nu fie dependent atât de mult de exporturi și industria auto. Economiile din regiune trebuie să se diversifice și să înceapă să livreze produse cu valoare adăugată“, a apreciat Radomir Jac.

Însă, Daniela Necefor, specialist în recrutare şi director general al companiei Total Business Solutions, contrazice ipotezele lansate de Bloomberg: „Nu ştiu dacă Europa de Vest se aşteaptă doar la forţă de muncă ieftină în Europa de Est. Din punctul de vedere al muncitorilor, aceştia nu sunt bine plătiţi. Chiar şi la nivel de middle şi top management salariile au scăzut în ultimii doi-trei ani. Piaţa forţei de muncă nu este atât de scumpă cât susţin cei din afară. Probabil că ar vrea să fim şi mai ieftini“. Aceasta spune că o problemă este aceea că marea majoritate a companiilor au început să recruteze oameni fără experienţă, pe principiul să fie mai ieftin. „Dacă ai 40 de ani, este foarte dificil să-ţi găseşti un loc de muncă. Ceea ce nu este normal, fiindcă un om la 40 de ani este în plină forţă fizică şi psihică. Între 35 şi 50 de ani este vârsta optimă de lucru. Începând de anul trecut, noi am sesizat că 40 de ani a devenit pragul critic, care până în 2015 se situa la 50 de ani“, a precizat, pentru România liberă, Daniela Necefor. Reprezentanta Total Business Solutions arată că, în cazul în care un candidat cu experienţă acceptă un post pe bani mai puţini fiindcă s-a închis firma la care lucra, unele companii refuză să-l angajeze deoarece iau în calcul posibilitatea că acesta va pleca pe bani mai mulţi dacă economia îşi revine. „Acea companie omite faptul că poate încheia o înţelegere cu persoana respectivă. Pe de altă parte, nu există o fidelizare a angajaţilor. Fiindcă cine se dezvoltă profesional într-un mediu de lucru prietenos nu va pleca la concurenţă pentru o sumă mai mare de bani. Pe de altă parte, nu ai siguranţa că poţi ieşi la pensie din compania la care ai lucrat zeci de ani“, spune Necefor.

Muncitorii chinezi, sclavi

Specialista în recrutare îi demontează „construcţia“ lui Radomir Jac, arătând de ce „importul“ de forţă de muncă ieftină nu este o idee bună. „A aduce muncitori din afară nu este o soluţie atât timp cât trebuie să-i întreţii pe ceilalţi prin ajutoare de şomaj şi pensii. or creşte atât şomajul, cât şi costurile pe care în final le suportăm noi toţi. De ce marile companii, în loc să aducă forţă de muncă din Asia, nu îşi fac şcoli profesionale? Se fac contracte cu anumite clauze, prin care cei şcolarizaţi să rămână în companie câţiva ani şi astfel vom avea şi forţă de muncă calificată, care ne lipseşte cel mai mult în prezent. Fiindcă cei care au fost foarte buni au plecat din ţară pe salarii mari“, este de părere Necefor.

Reamintim că, în 2007, în plin boom economic, unele companii au încercat să aducă în ţară muncitori străini, care să vină să lucreze pe bani puţini. De exem-plu, fabricile de confecţii din Vrancea au testat piaţa muncii din India. Iar în construcţii au fost angajaţi chinezi. Însă socoteala acestora de acasă nu s-a potrivit cu cea din România, în final muncitorii protestând în faţa Ambasadei Chinei pentru a fi repatriaţi, după ce nu şi-au mai primit salariile timp de câteva luni. Mai mult, aceştia au venit în ţara noastră pentru a munci legal, pe baza unui permis temporar, dar în cazul multora formalităţile nu au fost făcute. De asemenea, unele dintre firmele intermediare sau angajatorii nu şi-au asumat promisiunile făcute în contracte, veniturile muncitorilor chinezi neajungând la nivelul convenit în prealabil între cele două părţi sau fiind reduse drastic.   

Comentarii

 • cr

  11 februarie 2016 13:01

  Si eu ma stramb la multinationale. Cauta tineri de muls si cind nu mai pot le ureaza drum bun Pe cei mai trecuti prin viata nu mai merge sa-i inhame ca pe magari. Am trai mai bine fara ele. Minimul pe economie sa-l plateasca la ele acasa si sa raporteze pierderi, dar mai deschid citeva magazine in fiecare an?!!!!

  raspunde comentariului
 • ovidiu19

  11 februarie 2016 12:59

  Corect articolul. Sunt destui muncitori din categ. de varsta 40-65 de ani, aici, in tara. Excelent pregatiti profesional, cu multa experienta, sanatosi, tun dar care taie frunza la caini, intrand in categoria "pensionarilor" grad 2-3, de nevoie, negasind nici un loc de munca. Si, alt exemplu. De ,scump la tarate, ieftin la faina, e exemplul Germaniei lui Merkel, prin aducerea de milioane de arabi analfabetii tineri dar fara absolut nici o pregatire, cica, sa munceasca. Asa ceva, e imposibil. Plus ca nici nu vor asa ceva, ci numai sa traiasca din munca altora. Aici, Chiar daca vrei sa lucrezi, si la jumate de salariu, nu gasesti nicaieri absolut nimic.

  raspunde comentariului
 • Cornel

  11 februarie 2016 10:33

  Foarte bun articolul, foarte buna si observatia de mai jos a lui Filled. La noi concurenta intre firme nu prea exista, ma refer la o concurenta reala bazata pe competitie, cel mai bun sa castige. La noi cel care are pilele cele mai mari castiga, nu calitatea produsului. Castiga cel care este protejat politic de controale, tot el castiga si licitatiile pe ochi frumosi. Atunci de ce si-ar angaja oameni calificati pe salarii bune si care au tot felul de pretentii, angajeaza mai bine necalificati care stau peste program fara sa caraie si care accepta orice mizerie. Pana la urma totul se rezuma la factorul politic care la noi este mizerabil.

  raspunde comentariului
 • Vlad Tepes

  11 februarie 2016 9:25

  Mona, de asumat se asuma obligatiile sau riscurile. Promisiunile se tin - respecta sau nu. Mai vorbeste si tu cu Gabriela, colega ta. In nici un caz nu se pot asuma promisiuni.

  raspunde comentariului
 • Dadi

  11 februarie 2016 9:24

  Cum poti castiga bani! Exceptional! Incepe si tu imediat si GRATUIT un curs online care te invata rapid cum poti castiga bani folosind internetul! Lectiile sunt extrem de interesante si te invata GRATUIT cum poti castiga bani! Pentru a primi acest curs, trimite un mesaj la adresa de email cosdadiyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Filled

  11 februarie 2016 0:01

  Si tocmai ei sunt singurii calificati. Numai ca intreprinderile nu fac bani din munca angajatilor, ci din cu totul alte surse. Si atunci normal ca angajezi doar minore cu tate mari.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design