Băncile din Uniunea Europeană (UE) ar trebui să evite monedele virtuale, precum bitcoin, până la introducerea unui sistem de reguli care să împiedice abuzurile, potrivit unui comunicat al Autorităţii Bancare Europene (ABE), preluat de Mediafax.
Între timp, băncile ar trebui să se abţină de la cumpăra, păstra sau vinde astfel de monede. Monedele virtuale au intrat în atenţia autorităţilor de reglementare şi procurorilor la nivel global. Mt. Gox, la un moment cea mai mare platformă de tranzacţionare pentru bitcoini, a declarat falimentul în acest an, în contextul suspiciunilor că ar fi pierdut 850.000 de bitcoini. De asemenea, banca centrală a Chinei a interzis anul trecut instituţiilor financiare să deruleze tranzacţii cu monede virtuale.
Autoritatea Bancară Europeană a identificat peste 70 de riscuri legate de monedele virtuale, inclusiv vulnerabilitatea acestora la activităţi criminale şi spălare de bani. Bitcoin a dobândit credibilitate după ce mai multe organisme de reglementare şi aplicare a legii din SUA au afirmat în audieri în Senat că moneda ar putea fi o modalitate legitimă de schimb.
Preţul bitcoin a depăşit 1.000 de dolari, ca urmare a interesului speculatorilor care anticipau o utilizare la scară tot mai largă. Preţul bitcoin se situează în prezent la 640 de dolari