Moneda digitală Bitcoin a fost creată în 2009 de către Satoshi Nakamoto, personaj a cărui identitate nu este cunoscută încă. Așa cum se înțelege și din nume, Bitcoin este o monedă creată din biți. În data de 31 octombrie 2008, mai mulți utilizatori pasionați de criptografie primesc lucrarea: „Bitcoin, un sistem peer to peer de bani”, respectiv primul white-paper, un document care explica modul de funcționare a acestei tehnologii revoluționare, urmând ca în 2009 să fie minat primul bloc de bitcoin de către Nakamoto.
Se estimează că în primele luni Nakamoto a minat peste un milion de Bitcoins, urmând ca în 2010 să dea accesul și codul sursă de control programatorului Gavin Anderson, devenit principalul dezvoltator al rețelei până în prezent.
Prima tranzacție în care a fost folosită moneda Bitcoin a avut loc în anul 2010, când un utilizator a cumpărat două pizza cu 10.000 de Bitcoin.
Bitcoin reprezintă un sistem de plată revoluționar, descentralizat, ce utilizează un registru distribuit, tip peer-to-peer, fără a funcționa sub normele unei convenții oficiale realizate de către o instituție financiară.
Ce implică asta? Lipsa de reglementari, de constrâgeri ce ar putea veni din partea unei autorități centrale, din partea unui guvern. Plățile realizate cu Bitcoin sunt procesate printr-o rețea privată de calculatoare conectate printr-un program comun. Fiecare tranzacție este înregistrată simultan într-un “blockchain“, pe fiecare calculator care actualizează și informează toate conturile.
Cum funcționează Bitcoin și de ce revoluționează sistemul financiar
Ceea ce face diferit Bitcoin de orice alt sistem financiar este modul de generare al monedei, respectiv prin minare și de estimare a monezii, valoarea fiind dată de catre utilizatori prin tranzacțiile realizate de aceștia. Tranzacțiile cu Bitcoin nu sunt intermediate de nicio autoritate fiscală (bancă, guvern), ci toți utilizatorii participă la monitorizarea tranzacției și a evoluției Bitcoin. Pe scurt, Bitcoin este un fișier unde sunt trecuți toți utilizatorii monedei (sub forma unui nume de cod) și tranzacțiile aferente realizate. Acest fișier trebuie să fie în posesia tuturor utilizatorilor, tocmai pentru ca aceștia să intermedieze propriile tranzacții. Baza de date Bitcoin funcționează ca orice aplicație care se updatează periodic, adăugând de fiecare dată noile tranzacții ale utilizatorilor.
Bitcoin revoluționează sistemul financiar prin faptul ca nu există instituții care să medieze și să centralizeze tranzacțiile între indivizi. Bitcoin vine cu o identitate privată pentru fiecare utilizator, iar la început valoarea acesteia era stabilită chiar de utilizatori. Astfel, scopul principal al monedei bitcoin este de a evita legătura dintre utilizatori și bancheri, crize economice
Volatilitatea monedei este de aproximativ 7 ori mai mare decât cea a aurului și de 18 ori mai mare decât cea a dolarului. Aceste estimări fac din Bitcoin una dintre monedele preferate pentru cei pasionați de investiții cu un grad important de risc.
Cum cumpăr Bitcoin în România?
Bitcoin România este cel mai mare exchange crypto din România, punând la dispoziție utilizatorilor cea mai mare rețea de ATM-uri crypto din țară, începând chiar cu primul ATM Bitcoin din Europa Continentală, în 2014.
Cum pot să cumpar Bitcoin în România? Ai o mulțime de variante prin intermediul platformei de tranzacționare.
Lansată în 2016, platforma Trade.BitcoinRomania.ro pune la dispoziție utilizatorului o metodă simplă de a tranzacționa cryptomonede. Înregistrarea se va face ca în orice alt site, prin intermediul unui email și a unui număr de telefon. Odată înregistrat în platforma de tranzacționare Bitcoin Romania, selectând secțiunea Cumpara Bitcoin utilizatorul va putea alege metoda de plată dorită. Acestea sunt:
Plata prin transfer bancar – vei găsi conturile unde pot fi transferați bani chiar după efectuarea corectă a înregistrării în platformă. Iar pentru ca tranzacționarea să se finalizeze cu succes, ai nevoie de urcarea dovezii plății pe site!
Plata cu cardul – această opțiune de cumpărare Bitcoin a fost anunțată la sfârșitul anului 2017. Transferul se va face prin intermediul Twispay, procesatorul de plăți european acreditat BNR, iar plata online se face prin intermediul cardurilor Visa sau MasterCard. Limita de tranzacție este de 2500 de lei, iar proprietarul cardului trebuie să fie același cu utilizatorul care s-a înregistrat în platforma Bitcoin România pentru a finaliza tranzacția.
Cumpărarea Bitcoin cu lei prin depunere la una dintre agențiile Smith and Smith – Pentru a putea solicita o cerere de depunere la agențiile Smith and Smith, utilizatorul este nevoit să aibă buletinul încărcat în platforma Bitcoin România. Utilizatorul va primi un cod unic pe care trebuie să îl transmită în platformele Smith and Smith, împreună cu buletinul valid, același cu cel din platformă și cu suma exactă de bani. Timpul de depunere în agențiile Smith & Smith este de 30 de minute.
Prin rețeaua de Bitcoin ATM-uri din România – disponibile în următoarele locuri: ATM Piața Unirii – București, ATM IrishPub, Bd. Titulescu – București, ATM X Hostel – București, ATM Cluj-Napoca, ATM Vivo – Constanța, ATM City Park Mall – Constanța, ATM Shopping City – Râmnicu Vâlcea, Mercur Center – Craiova și Dunarea Center Mall – Galați. Pentru folosirea unui Bitcoin ATM se va genera un portofel electronic sau se va folosi codul QR al portofelului existent. Pentru cumpărarea cu sume mai mari de 3000 de RON va fi nevoie de un act de identitate.
Prin stațiile de plată SelfPay – Disponibile în peste 2000 de locuri din țară, stațiile de plată SelfPay fac tranzacționarea Bitcoin la fel de simplă ca plătirea facturii de curent.
Cryptomonedele nu mai sunt o investiție a viitorului, de domeniul Science-Fiction-ului. Acestea au căpătat foarte multă autoritate în ultimii ani și reprezintă noul trend în materie de investiții inteligente.
Tu ce mai aștepți? Intră acum în posesia Bitcoin prin Bitcoin România.