20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialUn investitor din cinci estimează venituri în scădere în 2014

Un investitor din cinci estimează venituri în scădere în 2014

 

Investitorii au o percepţie uşor negativă privind creşterea economică şi atragerea de noi investiţii, ponderea companiilor care se aşteaptă la o scădere a veniturilor în acest an crescând la 20% faţă de 6% în decembrie 2013.

Acestea sunt o parte din rezultatele indicelui percepției despre mediul de afaceri (Business Sentiment Index), realizat pe baza opiniilor exprimate de directorii executivi ai companiilor membre care au răspuns la chestionarul CIS, informează Mediafax.

Membrii CIS au oferit răspunsuri privind aşteptările legate de rezultatele operaționale şi de creştere, perspectivele asupra investițiilor de capital pentru anul următor, atractivitatea României comparat cu alte zone geografice similare în care companiile respective îşi desfăşoară activitatea, planurile referitoare la forța de muncă şi aprecieri despre mediul administrativ, legislativ şi fiscal.

Un grup restrâns de respondenți (3,5%) aşteaptă o creştere semnificativă a veniturilor în 2014, dar majoritatea (57,69%) se aşteaptă doar la o uşoară creştere a veniturilor în acest an. Procentul celor care aşteaptă o uşoară creştere a crescut de la 51,5% în decembrie 2013 la 57,69% în iunie 2014.

Pe de altă parte, numărul respon­denților care se aşteptau la o scădere a veniturilor a crescut în mod considerabil, de la 6% în decembrie 2013 la 20% în iunie 2014. În acelaşi timp, procentul companiilor care se aşteptau la o menținere a veniturilor a scăzut de la 39,3% la 19,2%. Un procent foarte mic din totalul respondenților (3%) a estimat o creştere semnificativă a pieței interne. Procentul respondenților care au estimat o creştere uşoară a afacerilor a scăzut de la 48,8% la 40% între ­decembrie 2013 şi iunie 2014. În iunie 2014, 20% din respondenți au estimat o contracție a pieței domestice, în ­creştere față de 12% în decembrie 2013. Iar 6,6% din respondenți au estimat că vor ­înregistra creşteri pe piețele de ­export.În ceea ce priveşte investițiile de capital şi planurile pentru forța de muncă, 48% din respondenți intenționează să păstreze investițiile de capital la acelaşi nivel înregistrat în anul precedent. De asemenea, 24,14% din ei estimează că investițiile vor creşte, iar 6,9% văd scăderea semnificativă a acestora. În ansamblu, există o amorțire în ceea ce priveşte investițiile, respondenții afirmând deocamdată că „nu se întrevăd motive pentru o perspectivă mai optimistă; investițiile aşteaptă probabil o perioadă mai benefică pentru a veni în România”.

Se observă şi o scădere a răspunsurilor pozitive (27,5% în iunie 2014, comparativ cu 38,2% în decembrie 2013) privind atractivitatea investițiilor de capital în operațiunile din România atunci când concurează pentru finanțare cu alte proiecte din cadrul grupurilor.

Mai mult, nu sunt aşteptate schimbări majore în ceea ce priveşte forța de muncă: 55,5% din respondenți nu estimează creşteri ale numărului de angajați față de anul anterior, 24% planifică o creştere uşoară, în timp ce 20% estimează chiar o uşoară scădere.

Pe de altă parte, în iunie 2014, 44,4% din respondenți au considerat că ­mediul legislativ, fiscal şi administrativ a înregistrat o înrăutățire moderată, comparativ cu 42,8% în decembrie 2013.

„Mediul economic din România prezintă oportunități de creştere, dar este necesară o îmbunătățire a predictibilității cadrului fiscal şi de reglementare. Respondenții au semnalat, de asemenea, că procedurile birocratice costisitoare şi lipsa capacității de planificare a autorităților îi determină pe investitori să fie precauți. Respondenții au semnalat necesitatea stabilității resurselor umane la nivelul administrației. Schimbările frecvente de personal sunt în detrimentul interacțiunii dintre sistemul administrativ şi mediul de afaceri, afectând continuitatea proiectelor în derulare. Respondenții au remarcat o lipsă de cooperare între instituții în acele proiectele comune menite să reducă şomajul sau să dezvolte anumite sectoare: tehnologie, infrastructură, cercetare şi dezvoltare”, se arată ­într-un comunicat al CIS.    

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...

După ce a înregistrat creșteri și de 600%, platformele de livrări au înregistrat scăderi sau, în cel mai bun caz, stagnări

În 2023, două dintre cele mai mari platforme de livrări din România, Glovo și Bringo, au înregistrat scăderi de vânzări comparativ cu anul anterior,...

Zelenski îi va prezenta lui Biden „planul victoriei“, care va pune capăt războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat marți Consiliului de Securitate al ONU să impună Rusiei o soluție de pace în războiul cu Ucraina. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă