Cu toate că sunt semne evidente de ieșire din criza care a afectat piața oțelului, înregistrând o revenire la nivelul producției dinaintea crizei, administrația combinatului ArcelorMittal de la Galați se confruntă cu noi provocări, cum ar fi invazia oțelului din China pe piața europeană sau recenta decizie a Guvernului, de a amâna exceptarea la plata certificatelor verzi.
„Anul trecut am avut un an mai bun în ceea ce privește volumul producției. Am înregistrat 2,09 milioane de tone, cu 15% mai mult decât în toți anii de după momentul de producere a crizei, în 2009. În primele trei trimestre ale anului trecut, rezultatul operațiunilor a fost bun, a fost pozitiv“, a declarat CEO ArcelorMittal Galați, Bruno Ribo.
Principala provocare: costurile energiei
Combinatul se confruntă în continuare cu costurile foarte mari ale energiei în România în raport cu prețurile plătite de producătorii de oțel din alte țări, aceste diferențe afectând competitivitatea laminatelor produse la Galați pe piețele externe. În urmă cu doi ani, pentru susținerea industriei europene, Comisia Europeană a luat decizia scutirii marilor companii de la plata certificatelor verzi, însă la noi lucrurile s-au mișcat încet.
Mai nou, Guvernul Cioloș a anunțat că exceptarea la plată va fi aplicată de la data aprobării cererii. „Principala dificultate cu care ne confruntăm este încă nivelul costurilor energiei în România. Este în continuare un handicap pentru noi. Au fost obținute unele rezultate în ultimii doi ani, dar încă mai sunt unele lucruri de rezolvat. Suntem îngrijorați când vedem decizii care nu merg în sensul corect cum a fost, spre exemplu, recenta decizie a Guvernului cu privire la data la care începe aplicarea exceptării la plata certificatelor verzi pentru consumatorii energo-intensivi. Noi nu cerem altceva decât ca România să acorde un cadru comun cu celelalte țări ale Uniunii Europene cu privire la aceste aspecte și din păcate vedem că alte țări se mișcă mai repede decât România. Suntem dezamăgiți de ultima decizie a Guvernului în privința certificatelor verzi“, a declarat CEO ArcelorMittal Galați.
Inconsecvențele Guvernului Ponta
Decizia adoptată în 2014 de Guvernul Ponta era evazivă în ceea ce privește teremenul de aplicare a exceptării. A încâlcit situația și altă inconsecvență a Guvernului Ponta: acordurile de exceptare au fost depuse de marii consumatori în decembrie 2014, dar au fost aprobate de Guvern 6 luni mai târziu. Recent, Guvernul Cioloș a aprobat HG nr. 113/24.02.2016 în care spune că exceptarea se aplică de la momentul aprobării acordurilor, adică de la mijlocul lui 2015.
Industria, taxată excesiv de dragul energiei verzi
Creșterea costurilor la energie prin plata certificatelor verzi afectează marea industrie și a fost provocată de „hei-rup“-ismul Guvernului Boc, care a luat măsura susținerii producției de energie verde prin taxarea excesivă a marilor companii industriale. „Erau decizii care favorizau într-o prea mare măsură producția de energie verde printr-o subvenție mult prea mare, care era pe spatele industriilor energo-intensive. Vă spun un lucru: prin acest cadru prea favorabil, în doar doi ani, România și-a completat tot necesarul de energie verde până în anul 2020. Noi nu suntem împotriva acestor energii verzi. Condițiile erau mult prea favorabile față de restul Europei. În 2012, când am început aceste acțiuni, era absolut nesustenabil pentru noi și chiar se punea problema închiderii combinatului. De atunci, echilibrul a fost cumva restabilit la un nivel care astăzi e mai bun, dar încă trebuie să mergem mai departe“, a mai adăugat Bruno Ribo.
Oțelul românesc, dezavantajat pe piețele externe
Marea problemă a administrației combinatului de la Galați e asigurarea desfacerii și cum piața internă preia doar câteva sute de mii de tone de laminate, provocarea este la export, unde intră în competiție cu producători de oțel care, potrivit lui Ribo, nu plătesc la fel de scump energia: „Galațiul exportă 70% din producție, pentru că chiar și acum, la o producție de 2 milioane de tone, suntem mult prea mari pentru România. Și când ești forțat să exporți, te întâlnești pe piețele respective cu producători din Ucraina, Rusia, Turcia, China, India. Nici unul dintre aceștia nu plătesc taxe peste prețul energiei, taxe care se duc către energiile verzi. Aceste costuri suplimentare noi nu le putem transfera clienților“.
În 2012, era absolut nesustenabil pentru noi și chiar se punea problema închiderii combinatului.“, Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galați
LITIGIU
Răspuns tranșant
Întrebat dacă ArcelorMittal își menține anunțul de acum câteva săptămâni, că va da în judecată Guvernul din cauza amânării exceptării la plata certificatelor verzi, CEO-ul combinatului din Galați a avut un răspuns tranșant: „Noi nu vorbim de dragul de a vorbi. Atunci când spunem un lucru îl și facem“. Bruno Ribo a refuzat să precizeze ce daune va cere ArcelorMittal statului român, preferând să nu comenteze „o acțiune legală în curs“, dar a precizat care e valoarea pagubelor suportate de combinat din cauza acestei amânări: „pentru noi impactul este de 5 milioane de euro“.