2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialNu toate dividendele propuse se votează în AGA

Nu toate dividendele propuse se votează în AGA

Acționarii SIF Oltenia n-au luat marți nici o decizie privind acordarea dividendelor, deși conducerea propusese 0,16 lei/acțiune. Similar, la Conpet, dividendele mari solicitate de Fondul Proprietatea nu au trecut. Dovadă că socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din… AGA.

La bursă, prețul acțiunilor începe să crească din noiembrie în așteptarea anunțurilor privind dividendele ce urmează să fie votate în Adunările Generale ale Acționarilor din aprilie anul următor. Iar când e vorba de societăți de dividend, cu rezultate bune, aprecierile pot fi consistente, cum se întâmpla până acum la SIF-uri ori companiile energetice deținute de stat. Din mai, cotațiile se corectează cu valoarea dividendelor și ciclul se reia. Există însă și sincope. Societăți care până acum plăteau dividende bune nu au mai propus dividende (SIF Muntenia, Transilvania) iar unele care le-au propus au oferit marea surpriză de a nu le aproba, precum la SIF Oltenia. Asta deși Consiliul de Administraţie propusese un dividend de 0,16 lei/acţiune iar dividendele în sumă de 92,8 milioane lei ar fi reprezentat 71% din profitul net realizat în 2013. Pe de altă parte, omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi trei fonduri ING, care deţin cumulat 7,3% din titlurile SIF Oltenia, solicitaseră acordarea unui dividend brut de 0,21 lei/acţiune, 94% din profitul SIF-ului. Dezamăgirea este cu atât mai mare, cu cât acțiunile se tranzacționează cu disount raportat la activul net unitar iar orice ban care revine sub forma dividendelor reținute pentru dezvoltare este diluat cu respectivul discount. Din acest motiv acțiunile SIF Oltenia au scăzut marți cu 7% deși banii din dividende rămâneau la dispoziția societății. 

Un caz asemănător și la Conpet, unde dividendele mari cerute de Fondul Proprietatea, motiv de creștere în ultima vreme a cotațiilor de la 45 la 52 de lei/acțiune, nu au fost aprobate. Statul, acționarul majoritar, a decis în AGA de la Conpet distribuirea de dividende în sumă de 29,5 milioane lei, uşor peste cele acordate anul trecut, însă a respins solicitarea Fondului Proprietatea privind acordarea unei sume mai mari (33 milioane ) şi a unor dividende suplimentare de 70 milioane lei, din rezervele societății. Astfel, Conpet va acorda un dividend brut de 3,44 lei/acţiune, cu 4,4% peste nivelul de anul trecut, de 3,26 lei/acţiune. Dividendele care vor fi distribuite reprezintă 85% din profitul înregistrat anul trecut de companie, de 34,7 milioane lei. Fondul Proprietatea deţine 29,7% din acţiunile Conpet, iar statul controlează prin Ministerul Economiei 58,7% din titluri.

Morala? Nu tot ce se propune în convocatorul pentru AGA se va vota întotdeauna și asta chiar dacă propunerile vin din partea conducerii. Lecția este cu atât mai dureroasă pentru cei care au cumpărat acțiuni Conpet la prețuri în creștere în acest an pentru că și în 2013 propunerile FP de acordare a unor dividende mari din rezervele companiei, fuseseră respinse, statul refuzând să își decapitalizeze compania pentru a satisface pretențiile minoritarilor.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă