În minivacanța de 1 Mai au fost controlate 102 localuri, dar numai două au fost închise pentru nereguli.
Comercianții au început să știe de frica ANAF și fiscalizează cea mai mare parte din sumele încasate. Cel puțin aceasta este concluzia inspectorilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), care au verificat mai multe unități comerciale de pe litoral, în minivacanța de 1 Mai.
Controalele au fost efectuate în toată țara, dar atenția a fost îndreptată în special spre Constanța. Din totalul operatorilor economici verificaţi, 321 au fost cluburi, baruri, terase sau alte forme de prestări de servicii în domeniul alimentaţiei publice, iar cei mai mulţi operatori economici verificaţi se regăsesc în judeţul Constanţa, au precizat responsabilii de comunicare ai ANAF.
Ponderea celor corecți depășește 98%
„Pe litoral, inspectorii antifraudă au constatat că la agenții economici verificați, în această perioadă, s-a fiscalizat suma de peste 3,5 milioane lei. Dintre cele 102 localuri controlate, aceştia au decis suspendarea activităţii comerciale a doar două dintre ele, deoarece au constatat că se încălca obligaţia de emitere a bonului fiscal. Acest fapt confirmă tendinţa generală de respectare a prevederilor legale privind utilizarea casei de marcat şi emiterea bonului fiscal, ponderea celor corecţi depăşind 98% în această perioadă. Inspectorii DGAF au identificat şi alte abateri de la legislaţia financiar-contabilă pentru sancţionarea cărora au dispus 138 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 470.000 lei“, se arată într-un comunicat de presă al ANAF. Cele mai multe nereguli au fost constatate în cluburile din staţiunea Mamaia, unde au fost dispuse 81 amenzi în cuantum total de 280.000 lei.
A crescut gradul de fiscalizare
„Aceste acţiuni de control sunt realizate atât pentru prevenirea şi combaterea activităţilor comerciale ilicite, cât şi pentru protejarea bugetului general consolidat împotriva consecinţelor negative ale comerţului şi prestărilor de servicii nefiscalizate. Este îmbucurător faptul că efectul principal al acţiunilor de control ale Direcţiei generale antifraudă fiscală este creşterea gradului de fiscalizare a veniturilor operatorilor economici“, a declarat, în urma verificării, Romeo-Florin Nicolae, vicepreşedinte ANAF, coordonator al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
Ce spun clienții
Controalele ANAF au fost întâmpinate diferit de clienți. „Am fost acolo când au închis un club. Nu este normal. Eu am plătit intrarea și vroiam să mă distrez“, a spus un tânăr turist care a ales Mamaia. În Vama Veche, mașinile inspectorilor au fost chiar atacate cu pietre. Pe pagina de socializare a Direcției Antifraudă, comentariile nu au întârziat. „Am o curiozitate, cum vor fi verificate bacșișurile lăutarilor? Vor fi controale la nunți, botezuri?“, a spus un utilizator. Alții îi felicită pe inspectori și le urează succes în continuare: „Să publice numele firmelor. Cu o simplă căutare pe Ministerul Finanțelor puteți vedea bilanțul pe ultimii ani și faceți comparație… Din săraci lipiți, au ajuns bogați peste noapte și ne mai mirăm că nu avem bani la buget…“; „Este normă să se dea bonuri. Adaosul comercial era liberalizat – în limita bunului simț. Acum a atins infinitul! Deci au de unde să-și plătească dările la stat și nu în ultimul rând să angajeze cu cărți de muncă personalul“. Reacțiile vin și după ce ANAF a publicat un bon de casă care arăta, la ora 23.00 (când activitatea în cluburi e abia la început) încasări de aproape 700.000 de lei.
Potrivit Asociației Litoral- Delta Dunării, peste 35.000 de turiști și-au petrecut vacanța de 1 Mai pe litoral, în timp ce Federația Patronatelor din Turismul Românesc vorbește de 25.000.
Controale în toată țara
La nivel național, inspectorii au constatat abateri pentru sancţionarea cărora au dispus amenzi totale de 1,965 mil. lei şi confiscări de venituri, numerar şi bunuri în valoare totală de 203.611 lei. De asemenea, inspectori Antifraudă fiscală au constatat şi încălcări ale obligaţiei legale de utilizare a casei de marcat şi emitere a bonului fiscal, cazuri în care au dispus suspendarea activităţii comerciale a 34 de puncte de lucru.
Inspectorii Antifraudă și-au concentrat acțiunile pe litoral foto: Antifrauda.ro