„A vorbi despre afaceri de succes – precum cele ale premianţilor noştri – înseamnă a vorbi despre competiţie asumată şi ieşire din zona de confort. Înseamnă, înainte de toate, competiţie cu tine însuţi – manager, sau membru al echipei. Înseamnă motivare şi motivaţie pentru a dărâma bariere şi a gestiona situaţii atipice. Înseamnă valori şi principii. Înseamnă muncă în echipă, echilibru şi respect pentru coechipieri. Toate aceste elemente interdependente duc o companie în top”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea ediţiei a XXI-a Topului firmelor din Capitală.
Începând cu anul 2010, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti decernează Trofeul HERMES. Anul acesta, ca omagiu adus contribuţiei sale deosebite la reconstructia sistemului cameral modern şi în semn de respect pentru deceniile de muncă în slujba comunităţii româneşti de afaceri, Trofeul HERMES a fost acordat domnului dr. Aurel Vainer, deputat, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene, fost vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Romaniei şi a Municipiului Bucureşti. „Sunt onorat să primesc acest trofeu şi vă mulţumesc. După 1990, un crez al meu a fost să dezvolt lumea afacerilor, o lume specială, în care nu întotdeauna se respectă regulile. Pentru cei din zona transparentă a afacerilor participarea la Topul firmelor reprezintă nu numai o modalitate de a ne cunoaşte unii pe ceilalţi, ci şi de a obţine una dintre cele mai frumoase şi importante recomandări, cea a sistemului cameral. Cred în valoarea muncii camerale şi nu voi evada niciodată din această lume”, a declarat dr. Aurel Vainer cu această ocazie.
Prezent la eveniment, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, a vorbit despre competitivitate şi despre preocuparea Departamentului pe care-l conduce vizând finanţarea domeniilor care contribuie la creşterea competitivităţii economiei româneşti: IT, industriile creative, bio- şi nanotehnologiile, turismul. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat, de asemenea, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, Ion Stănciulescu, preşedintele Patronatului Român din Cercetare-Proiectare, Clemente Kiss, vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, Adrian Curaj, director general, Unitatea pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.
Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Potrivit metodologiei de top, dintre cele 135.872 de firme care au depus bilanţul aferent anului 2013, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 31.329 firme (23%). Dintre acestea, au fost premiate 3.919 firme, structurate pe şase domenii de activitate – cercetare-dezvoltare şi high tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ, turism; agricultură, pescuit, piscicultură – şi, în cadrul fiecărui domeniu, pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi.
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a acordat şi anul acesta o serie de premii speciale. Alături de cele mai performante companii cu sediul social în capitală, au primit recunoaşterea Camerei bucureştene cei mai vechi membri ai acesteia, dar şi cei mai activi membri din anul 2014.