Drept la replică referitor la afirmațiile făcute de autorul articolului intitulat «Au modernizat fabrica, apoi au închis-o», publicat în ediția din 7 iunie 2017 a cotidianului România Liberă.
Subscrisa, FLOAREA INTERNATIONAL SRL, cu sediul social în Str. Tipografilor nr. 11-15, Sector 1, Bucureşti, reprezentată prin Gregorio FAZZONE, administrator cu sediul ales în vederea comunicării corespondenţei la Cabinetul de Avocat GRUIA DUFAUT, situat in Bd. Hristo Botev nr. 28, Sector 3, Bucureşti, tel: +4021.305.57.57 e-mail: bucarest@gruiadufaut.com
Respinge ca neadevărate şi tendențioase informațiile cu privire la activitatea administrației societății în cazul situației fabricii de ulei din Ţăndărei.
Pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice cu privire la activitatea societății FLOAREA INTERNATIONAL şi a reprezentanților acestei companii, facem următoarele precizări:
În cadrul articolului intitulat „Au modernizat fabrica, apoi au închis-o”, se susține că: „(…) administratorul italian Gregorio Fazzone a sistat producția şi refuză să le plătească muncitorilor salariile restante (…) a reţinut pe ştatele de plată cotizațiile pentru sindicat, care însă nu ar mai fi ajuns la organizația sindicală”.
Respingem ca neadevărate şi tendențioase afirmațiile cu privire la intenția administratorului de a « refuza » să plătească salariile şi de a fi « reținut pe statele de plata cotizațiile pentru sindicat». Realitatea este că acționarul societății FLOAREA INTERNATIONAL a investit masiv în retehnologizarea şi modernizarea fabricii, în vederea unei activități eficiente şi economice profitabile, atât pentru acționari, cât şi pentru salariații societății (s-au efectuat lucrări de reparații şi modernizare a liniilor de fabricație, mărindu-se capacitatea de procesare de la 350 mt/zi la 700 mt/zi, a fost modernizată linia de îmbuteliere, a fost mărită capacitatea liniei de descojire a semințelor de floarea soarelui, a fost finalizată în proporție de 95% construcția silozului de 20.000 mt în vederea depozitării oleaginoaselor etc.).
Societatea FLOAREA INTERNATIONAL a fost nevoită să sisteze producția la fabrica de ulei din Țăndărei, în principal din cauza evoluției pieței uleiului, care s-a caracterizat printr-o diminuare dramatică a prețului, în condițiile în care prețul la materie primă (semințe de floarea soarelui) a rămas la nivel ridicat, rezultând în rentabilitate negativă pentru activitatea de producere. Acest context internațional defavorabil al pieței de ulei a condus, în principal, la sistarea producției şi reluarea producției şi nu voința /liberul arbitru al administratorului.
Având în vedere intenția societății de a reporni cât mai curând producția, societatea FLOAREA INTERNATIONAL nu a trimis imediat salariații în șomaj tehnic. Drepturile salariale au fost plătite până în luna februarie 2017 (mai puţin 11 angajaţi, din care majoritatea au salarii peste 5.000 LEI), iar pentru luna martie 2017 a fost acordat avansul salarial pentru majoritatea salariaţilor cu salarii mai mici de 5.000 LEI (din 168 de angajaţi, 111 şi-au primit integral avansul salarial pentru luna martie, iar alţi 23 parţial). Toate acestea, deși, în mod efectiv, fabrica nu a mai avut activitate de producţie din luna februarie 2016. Prin urmare, sistarea producţiei nu a condus imediat şi automat la sistarea plaților salariilor, aspect ce a fost recunoscut chiar de către sindicat.
Faţă de cele amintite mai sus, subliniem că angajaţii Fabricii de ulei din Țăndărei sunt în șomaj tehnic începând cu luna decembrie 2016.
Conducerea societăţii a încercat în toată această perioadă şi încearcă să găsească soluții de finanțare a activității fabricii şi a plăţii drepturilor salariale restante, cât şi să își recupereze creanțele. Precizăm că o ultimă plată parțială către salariați a fost efectuată la sfârșitul lunii mai 2017!
RL: Administratorul italian spune, cu alte cuvinte, exact ce a relatat România liberă în articolul respectiv, lucru prezentat inclusiv din titlu: „Au modernizat fabrica şi apoi au închis-o”. Gregorio Fazzone nu neagă nici faptul că sunt restanțe la plata salariilor și nici că au fosr reţinute cotizaţiile membrilor de sindicat, care apoi nu au mai ajuns la organizaţie. În altă ordine de idei, trebuie precizat faptul că în România funcţionează în momentul de faţă mai multe fabrici de ulei, inclusiv deţinute de multinaţionale, cum ar fi Cargill, şi la care producţia nu s-a oprit, chiar dacă se confruntă cu aceleaşi probleme de piaţă.
În același articol, autorul afirmă: “Gurile rele din Țăndărei vorbesc despre faptul că ea (societatea Floarea International, n.n.) ar aparține acelorași oameni de afaceri moldoveni, însă nu există nicio probă în acest sens”.
Cu privire la colportarea unui astfel de zvon, lipsit de orice fundament şi care putea fi lesne verificat în cadrul oricărei investigații jurnalistice, vă precizăm: Societatea HeliosAGRI care a achiziționat activele, prin executare silită, nu aparține grupului TransOil din care face parte asociatul DELTA COMMODITY & FINANCIAL SERVICES. Acest aspect era ușor de verificat prin analizarea datelor publice din Registrul Comerțului. Va transmitem atașat spre evidenţă extrasele RECOM ale HELIOSAGRI şi FLOAREA INTERNATIONAL.
RL: În primul rând, nu a fost vorba de un material de investigație, ci de un articol redactat pe baza unui eveniment „la zi”, recte faptul că muncitorii au ieșit în fața fabricii și au semnalat situația socială gravă cu care se confruntă, fapte relatate și de alte mass media, cum ar fi Antena 1, care a avut o echipă de filmare la fața locului. Pe de altă parte, în articolul incriminat, am făcut referire la o situație de fapt constatată la Țăndărei și anume că sunt foarte mulți cei care susțin că HeliosAGRI ar fi deținută de aceiași acționari de la Floarea International. Am precizat, la momentul respectiv, că nu există nicio dovadă în acest sens. Pe de altă parte, Gregorio Fazzone spune că HeliosAGRI nu aparține grupului TransOil, dar nu precizează dacă acționari ai acestuia dețin participații la societatea care a preluat activele fabricii, direct sau prin interpuși.
Totodată, autorul articolului mai susține în același material dedicat situației fabricii din Țăndărei că: « Firma care deţine fabrica de ulei a început procedurile de insolvenţă, dat fiind faptul că are de dat sume importante către furnizori (….) ».
Respingem ca neadevărate şi tendenţioase aceste afirmații, precizând că societatea Floarea Internaţional nu a demarat / introdus nicio cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă. Din contră, societatea FLOAREA INTERNATIONAL a contestat în instanță toate cererile de insolvenţă care au fost depuse de unii dintre creditorii acesteia. De altfel, instanța a solicitat creditorilor să depună cauţiuni pentru cererile de insolvenţă formulate. Faptul că societatea FLOAREA INTERNATIONAL nu numai că nu a solicitat intrarea în insolvenţă, dar a şi contestat cererile creditorilor rezultă din informaţiile publice existente pe site-ul Tribunalului Bucureşti. Dacă site-ul Tribunalului ar fi fost consultat de către autorul articolului, acest lucru s-ar fi putut afla, sau dacă acesta ar fi chestionat conducerea firmei în legătură cu acest aspect. Astfel din extrasul ataşat se poate constata obiectul dosarului de insolvenţă deschis: « procedura insolvenţei – societăţi cu răspundere limitată contestaţia debitorului la cererea de deschidere a procedurii formulata de creditor». De altfel, unii dintre creditori şi-au şi retras, până la momentul transmiterii acestui drept la replică, şi cererile de declarare a insolvenţei societății FLOAREA INTERNATIONAL, iar administrația societății depune eforturi susținute în aceste momente pentru a găsi soluţii pentru plata datoriilor ce îi revin către creditori şi către salariaţi. Aceste eforturi au avut rezultate parţiale, întrucât s-au putut face o serie de plăți şi există speranţe în sensul plăţii tuturor drepturilor către salariaţi, creditori ai societății din creanțele pe care FLOAREA INTERNATIONAL le are faţă de terțe persoane, precum şi din alte surse de finanţare.
Pe de altă parte, deplângem ca manipulatoare şi părtinitoare, împotriva deontologiei profesionale, modalitatea în care a fost redactat articolul în cauză, care a preluat şi şi-a însuşit opinia sindicatelor, fără a se face minime verificări ale informaţiilor din sursele publice la dispoziţie. Deşi autorul a adresat o serie de întrebări administrației FLOAREA INTERNATIONAL, acestea nu au urmărit nicio clipă clarificarea tuturor aspectelor şi acuzaţiilor aduse societăţii în cauză, pe care articolul le conţine, într-o evidentă încercare de manipulare.
RL: Dacă nu aș fi dorit decât să manipulez și să fiu părtinitor, pur și simplu nu aș fi cerut punctul de vedere al societății. În plus, la solicitarea avocatului Loredana Van de Waart, i-am trimis pe email citatul pe care urma să-l inserez în articol. Am primit, tot pe email, răspunsul: „Mulumesc, confirm, aș dori doar să adaugați și numele Cabinetului. Aștept cu interes să citesc materialul Dvs”. Citatul a fost reprodus întocmai, dar nu am adăugat numele cabinetului de avocatură, pentru că nu era relevant în economia subiectului și ar fi putut fi considerat reclamă.