Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: "Dacă pleacă multinaționalele, se stinge lumina "

de Iulian Budușan , 10 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 11:55, 10 noiembrie 2017
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: "Dacă pleacă multinaționalele, se stinge lumina "

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, este ferm convins că în cazul în care companiile multinaționale decid să-și închidă afacerile din România, economia va intra în stare de șoc.  "Multinaționalele, dacă se retrag din România, închidem lumina țării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe și impozite, nu cred că aceste multinaționale să se înscrie într-o escală a populismului", a avertizat Mihai Daraban.

"Primii 10 clasați în Top sunt 12.377 de companii, adică 1,9% din numărul total al societăților comerciale active la Registrul Comerțului. Este un paradox. Acești 1,9%, ca număr 12.377, au o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, 57% din cifra totală de afaceri a tuturor societăților care au depus bilanțul pentru anul 2016, deci 1,9% din numărul societăților active, este realizată numai de aceste 12.377 de societăți. Acest lucru spune foarte mult despre polarizarea economiei românești. Trebuie să ne pună pe gânduri. Avem un mediu de afaceri bazat foarte mult pe microîntreprinderi. Acestea au maximum câte 9 salariați. Este o realitate pe care am încercat să o supunem Guvernelor României, pentru că guvernanții trebuie să plece de la aceste adevăruri când trag concluzii și iau decizii", a precizat Mihai Daraban.

Președintele CCIR a apreciat că din cauza informațiilor vehiculate în ultimele luni și concretizate "prin ordonanța de urgență de miercuri, mediul de afaceri a făcut, în această perioadă, doar simulări".

"Oamenii de afaceri doar simulează tot ce apare în spațiul public", a punctat el.

Daraban a atras atenția că, pentru țările din afara UE, România reprezintă numai 15% din comerțul mondial, de aceea firmele românești trebuie să exporte mai mult spre state non-UE.

"Dar durata zborului este prea mare pentru frecvența cu care se schimbă Codul fiscal. Este incredibil ce se întâmplă! Mai mult de atât, am apelat la o analiză concretă a mediului de business. Sunt un susținător al capitalului autohton, dar cred că, la modul cel mai sincer, nu ne putem juca cu cuvinte. Nu putem blama multinaționalele. Multinaționalele, dacă se retrag din România, închidem lumina țării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe și impozite, nu cred că aceste multinaționale să se înscrie într-o escală a populismului", a avertizat Mihai Daraban.

Șeful Camerei de Comerț și Industrie a României a făcut apel către guvernanți să înceteze cu atacurile la multinaționale și să se uite pe cifrele oficiale care arată care sunt exportatorii din România.

"O spun cu tristețe: deși avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristețe o spun că în primii 100 sunt doar șase firme românești. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite și prin prisma clasamentelor UE — ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii și la digitalizarea administrativă", a subliniat acesta.

Dacia, premiul pentru cea mai mare cifră de afaceri din 2016

CCIR a premiat 12.377 de companii clasate pe primele 10 locuri la nivel național în domeniul lor de activitate. Premiile de excelență au revenit, în acest an, companiilor Automobile Dacia SA pentru cea mai mare cifră de afaceri înregistrată în 2016, Aramis Invest SRL pentru cel mai mare volum la export în 2016, Hidroelectrica pentru cel mai mare profit, Dedeman SRL pentru cel mai mare angajator cu capital privat integral românesc, Băncii Transilvania pentru cea mai mare valoare tranzacționată la BVB, Conpet SA pentru cel mai mare randament al dividendului la BVB.

Pentru prima dată, CCIR a acordat premiul Meritul Comercial. Acesta a ajuns la președinții Camerelor de Comerț și Industrie din București, Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu-Mare, Teleorman, Tulcea, Vrancea.

Topul Național al Firmelor a premiat cele mai performante companii din șapte domenii de activitate - industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții.

Dintre cei 12.377 operatori economici din diferite sectoare de activitate aflați în Topul Național al Firmelor, peste 4.300 activează în industrie, peste 3.400 în servicii, circa 2.600 în comerț, 309 în turism, 462 în cercetare-dezvoltare și high-tech, 633 în domeniul agricultură, silvicultură și pescuit, iar 592 în construcții.

Cele 12.377 de companii premiate însumează doar 1,9% din totalul celor peste 661.000 de firme care au depus bilanțul contabil la organele fiscale. Firmele aflate în Top însumează o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro, un profit din exploatare de circa 12,5 miliarde euro și aproape 1,347 milioane de salariați.

Clasamentul analizează indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

Comentarii

 • dinut

  12 noiembrie 2017 2:45

  din 1989 acesti mancatori de averi ale tarilor cu tradatori au benefiat de coruptibilitatea politicienilor si au pus mana pe toata economia si agrigultura romaniei transformand poporul in SCLAVI ,, ASTIA TREBUIE URGENT EXECUTATI PRIN IMPUSCARE CA PE CEAUSESCU PENNTRU CA ALTFEL VOM DISPAREA DEPE HARTA CU TOT CU NEAM

  raspunde comentariului
 • Wqa

  11 noiembrie 2017 7:27

  Pleaca pe draku...aici au prosti care lucreaza bine si pe bani putini deci,mai e de muls in Ro.Un destept mai jos viseaza ca lucreaza refugiatii ...eh,sa astepte el ca uite Suedia creste taxele ca sa dea bani la refugiati ca sa-i umileasca mai bine.Asa ca nu mai visati cai verzi pe pereti ca firmele nu pleaca nici daca le dam afara.Lingailor!

  raspunde comentariului
  • un prost

   11 noiembrie 2017 18:43

   AI PERFECTA DREPTATE !!!!!! UNDE SA PLECE ? SI DE CE SA PLECE CAND AICI IN ROMANIA TARA TUTUROR EXCROCHERIILOR SE CASTIGA BINE ZIC SI EU ASA CA ...........PROSTUL ,,,,,,,,IOTI NA SI PARCA CE ............CE TEN-TERESAEZA PE TINE CA IO SUNT ..........PROST

   raspunde comentariului
   • SCHELARIU

    11 noiembrie 2017 18:53

    PROSTULE !!!!!!! SE STINGE LUMINA LA EL CA LA NOI S-A STINS DE MULTA VREME --------S-A STINS DE CAND A SUFLAT nea TRAEAN IN LUMANARE ACUM SFANTUL DUH DE LA COTROCENI A ASCUNS CHIBRITURILE ..........TARA SE CHEAPTANA SI BABA CHERE SI INVERS

    raspunde comentariului
 • Olteanul rebel

  10 noiembrie 2017 18:33

  Rămân teldrumdracnea ,pesedeiialdistii, rușii. Într-o țară de proști ce-ar fi mai original!!!

  raspunde comentariului
 • pop alex

  10 noiembrie 2017 18:31

  In tara, mai multe organizatii PSD nu si-au platit contributiile sociale. Uite o stire aparuta azi "Organizatia PSD Bucuresti, condusa de Gabriela Firea, avea, la sfarsitul lunii septembrie, restante la bugetele pentru asigurari, sociale, somaj si sanatate in valoare totala de 109.000 lei, arata datele fiscului" ziarul Adevarul. PSD face doar gargara pentru prosti, fiindca ei sunt cei mai mari hoti. Ei se ghideaza dupa motto-ul "Hotul striga hotii!".

  raspunde comentariului
 • Eu

  10 noiembrie 2017 17:53

  O sa plece OMV sau E.ON.....nu prea cred...Domnul acesta traieste in alta lume...

  raspunde comentariului
 • Doru

  10 noiembrie 2017 15:28

  Sunt 3 firme ce emit tichete masa , toate franceze. Mai este una a lui Hossu , Cuget liber.Comisioane ce le practica-1,5-2daca angajatorul da tichete salariatilor-4,5-5daca magazinul ramburseaza tichete la emitentMedia tepei e de 7- 10 din valoarea tichetelor , poate chiar mai mult pt ca firmele suporta si curieratul.Totul pe baza unei facilitati fiscale data de statul roman.Legea tichetelor de masa in Belgia spune ca, comisioanele sunt 0.In Ungaria , statul emite el tichete.Firmele astea au activitate grea tare, le trebuie toner mult, dar au profit gărla care se duce ...undeva departe.

  raspunde comentariului
 • cutu cutu

  10 noiembrie 2017 14:48

  Inca un articol fara gramatica si logica,i ninteligibil desi are ce spune. Doar daca-l privesti in ochi ...

  raspunde comentariului
 • Ei

  10 noiembrie 2017 14:38

  Care caine se da dus de langa os ?

  raspunde comentariului
 • Marconi

  10 noiembrie 2017 13:56

  Pe scurt unde pleaca marile firme din Romania ??? Polonia, Ungaria , Bulgaria , tarile baltice , milioanele de emigranti veniti in Europa pot fi mina de lucru mai ieftina ca romanul , toate tarile enumerate mai sus au o politica fiscala stabila care nu se schimba in fiecare Luna ca la noi . Romania nu inseamna buricul pamantului nu ofera stabilitate fiscala si economica si la ora actuala cu ciuma rosie la conducere si politica economica a acestora nu este atractiva in comparatie cu tarile enumerate mai sus . Daca retardatii PSD continua aceasta politica se va alege praful de Romania in maxim 1 an

  raspunde comentariului
 • Mihai

  10 noiembrie 2017 12:04

  Unde pleaca?Pleaca in Ucraina,tara aflata in razboi si in pragul falimentului?In Turcia lu Erdogan? Acestea sunt tari in care o minoritate din randul tinerilor de abia se screme sa vb engleza!!! Nu mai vb de industria IT etc! Romania este tara care asigura securitatea cibernetica a Ucrainei!!!...Adevarul este ca la Romania..nu prea exista alternativa! Cam asta este situatia iar multinationalele o stiu foarte bine,o stie si guvernul si ar trebui sa incepem sa o intelegem cu totii si sa profitam de ea!

  raspunde comentariului
 • Cdny

  10 noiembrie 2017 11:15

  Nu pleacă nimeni, aici e de muls....

  raspunde comentariului
 • lupsa

  10 noiembrie 2017 11:02

  Anunt lucru part-time imediat cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email onlineproiect86gmail.com

  raspunde comentariului
 • Marconi

  10 noiembrie 2017 10:14

  Stai calm rezolva hamsterul hot si problema asta , promoveaza industria nationala de spart seminte Teleorman si vor exporta coji de seminte si flegme made in Telemorman . Increderea marilor companii in mediul de afaceri din Romania sa diminuat cu peste 50 la suta de cand a venit ciuma rosie iar la putere , iar asta este foarte periculos . Traiesc un sentiment ca PSD vrea sa redevina PCR sa fie singurul partid iubit sa conduca tara fara ca restul populatiei sa aiba pareri si opinii adverse

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design