O firmă clujeană de IT se transformă într-o companie multinațională în adevăratul sens al cuvântului. Cu birouri deschise în România, Germania, Elveția și Statele Unite ale Americii, iQuest a deschis un nou birou în Polonia, iar acum ”atacă” piețele din Orientul Îndepărtat. Operațiunea va fi condusă de fostul șef al diviziei IT a concernului german Siemens, Jürgen Samuel, cel care a condus și filialele din Germania ale Oracle și Sony. El va face echipă cu fondatorul companiei clujene, Cornelius Brody, instalat în funcția de președinte al Comitetului Directorilor. Firma clujeană a ajuns la 600 de angajați și la o cifră de afaceri de aproximativ 27 de milioane de euro.
Jürgen Samuel și Cornelius Brody au făcut echipă, vreme de un an, din postura de co-CEO ai companiei clujene. Noul CEO, Jürgen Samuel a declarat că misiunea sa va fi aceea de a duce iQuest într-un nou stadiu de dezvoltare. Dacă la început compania clujeană dezvolta software personalizat pentru clienții săi, a trecut la nivelul următor, acela de integrator de business, adică de a integra în proiecte complexe programele informatice utilizate de clienții săi. Acum, însă, iQuest a început să producă propriile sale programe informatice, cu valoare adăugată mare. Jürgen Samuel a declarat că primul astfel de program informatic este deja gata. Este vorba de o aplicație care permite realizarea de tranzacții, inclusiv bancare, cu ajutorul telefonului mobil. Acest produs este în prezent obiectul unor negocieri între reprezentanții companiei clujene și mai multe bănci. Lansarea acestui produs ar urma să consolideze tendința ascendentă a companiei clujene, care în 2014 a înregistrat o cifră de afaceri de 26,8 milioane de euro, în creștere cu peste 7% față de anul anterior, și 15 clienți noi în portofoliu.
Segmentul de clienți cu cea mai mare creștere în cifra de afaceri, de 69%, a fost cel de Technology, urmat de Life Sciences, cu o creștere de 18%, și Telecom, cu 14%. „Sunt convins că această nouă etapă în evoluția iQuest se potrivește perfect strategiei noastre pe termen mediu și lung, preluarea funcției de CEO de către Jürgen reprezentând o garanție a succesului companiei. Văd în el calitățile unui lider care poate conduce iQuest către următorul nivel de dezvoltare, dar mai mult decât atât, văd în el un model de urmat din punct de vedere al valorilor personale împărtășite în cadrul echipei. În ceea ce mă privește, acest nou rol reprezintă o colaborare full-time cu Jürgen, echipa lui și ceilalți membri ai board-ului, cu scopul de a lua cele mai bune decizii strategice pentru iQuest”, a mai spus Cornelius Brody.
„Apreciez foarte mult nivelul înalt de încredere reciprocă dintre Supervisory Board și întreaga echipă iQuest. Din punct de vedere al evoluției afacerilor, pe lângă servicii software, vom oferi și servicii de integrare și vom dezvolta produse software proprii. În cadrul acestui model de business mai complex, ne străduim să obținem un grad mai ridicat de colaborare și excelență, cu scopul de a genera creștere pentru clienții și partenerii noștri, precum și pentru iQuest”, a declarat, la rândul său, Jürgen Samuel, noul CEO al iQuest.
Noi angajări
În prezent, echipa iQuest numără peste 600 de oameni, dintre care 450 sunt tehnicieni în domeniul IT. Compania dorește să crească numărul de specialiști până la finalul anului și urmează să își mute sediul din Cluj-Napoca într-o clădire de birouri cu o suprafață de peste 6.000 m², amplasată în centrul orașului. ”Vom angaja între 60 și 80 de oameni până la finalul anului”, a spus Cornelius Brody.
Anul trecut a însemnat pătrunderea iQuest pe noi piețe din Europa de Est – Polonia, Ucraina, Rusia, iar acest lucru a presupus și deschiderea unui nou birou la Varșovia, care să sprijine strategia de extindere a companiei. În 2014, iQuest a continuat să crească investițiile în dezvoltarea de produse și soluții proprii sau pe platformele partenerilor. De asemenea, pentru a-și susține poziția în anumite industrii și domenii, compania a investit foarte mult și în specializarea angajaților și chiar în dezvoltarea unor noi competențe, în vederea menținerii unui avantaj competitiv pe piață. ”Proiectul nostru se numește iQuest University și presupune sprijinirea angajaților care doresc să învețe, să dobândească noi competențe”, a spus Cornelius Brody.
„Ca în fiecare an, urmărim creșterea business-ului atât prin extinderea proiectelor în relațiile cu clienții tradiționali, cât și prin pătrunderea pe noi piețe sau achiziționarea de clienți în zonele unde suntem deja prezenți. Întregirea portofoliului iQuest cu serviciile de integrare și dezvoltarea de produse proprii ne facilitează această strategie”, a mai declarat Cornelius Brody.
Potrivit conducerii iQuest, cele mai căutate soluții IT pe plan local în 2014 au fost cele cloud, mobile și e-commerce, în timp ce, pe plan global, cele mai solicitate soluții au fost cele de tip Big Data și Analytics, Internet of Things/Machine-to-Machine, cloud și e-commerce.
Clujul rămâne inima afacerii iQuest
În ciuda extinderii sale pe mai multe continente, inima afacerii iQuest va bate în continuare la Cluj, unde lucrează aproximativ 380 de oameni. Însă și centrele din Brașov, unde compania are peste 130 de angajați, Sibiu sau Craiova cresc pe măsură ce business-ul se dezvoltă.
Pe lângă pozițiile clasice pentru care a recrutat până acum, în 2015 compania își propune să recruteze și pe poziții care să susțină actualul model de business, precum Business Analysts, Solution Architects, Business Developers și Project Managers.
Ceea ce diferențiază iQuest în continuare pe piața profesională de IT este faptul că pune accent nu doar pe competențele tehnice ale angajaților și pe dezvoltarea lor, ci pe un mix între competențe tehnice, soft skills și know-how în industrii specifice, spun reprezentanții firmei clujene. Compania ia în considerare acest mix atât în politicile de recrutare, cât și în programul intern de Career Management. În acest sens, în 2015 compania își propune să extindă și să rafineze programul iQuest University, care include toate experiențele de învățare, atât la nivel tehnic, cât și la nivel de soft skills și cunoștințe de business. Anul acesta, compania își va muta sediul din Cluj-Napoca într-o clădire de birouri de clasa A, amplasată în centrul orașului, pe platforma fostei fabrici Flacăra. Suprafața totală a terenului este de aproximativ 18.200 m², fapt ce va permite amenajarea unor spații verzi generoase. Birourile propriu-zise vor ocupa în jur de 6.000 m². În acest complex va fi amenajată și o grădiniță pentru angajații companiei.
Cornelius Brody și Jürgen Samuel vor coordona extinderea iQuest