Prețul energiei electrice nu va mai crește până la finele acestui an, ci dimpotrivă, Autoritatea ar putea face o ajustare negativă, întrucât ultima scumpire nu a fost fundamentată solid, a declarat, ieri, ministrul de resort, Toma Petcu.
După audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ministrul Toma Petcu a fost întrebat de jurnaliști dacă în acest an va mai avea loc o scumpire a prețului electricității. „Din punctul meu de vedere, nu sunt motive ca ANRE să facă o nouă majorare de preț. Dimpotrivă, se așteaptă de la ANRE o ajustare negativă, pentru că ultima ajustare de preț nu a fost fundamentată suficient de solid”, a spus ministrul Energiei.
Ultima modificare de preț operată de ANRE a fost la 1 octombrie 2017. La acea dată a existat o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh, ceea ce a însemnat o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.
De ce au sărit prețurile în aer
Anul acesta, prețul energiei electrice a crescut enorm pe bursa de profil, îndeosebi pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU). Datele din raportul financiar la nouă luni al Electrica, cel mai mare furnizor local, arată că în primul trimestru prețul de achiziție al energiei pe PZU a crescut cu 78% față de perioada similară a anului trecut. În perioada aprilie iunie 2017, preţul mediu de achiziţie a energiei s-a menţinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, iar în trimestrul al treilea, preţul mediu de achiziţie pe PZU a fost cu aproximativ 67% mai mare comparativ cu T3 2016. Costul de achiziție a energiei reprezintă însă doar o treime din prețul final plătit în factură.
În ședința comisiei de anchetă de ieri, Toma Petcu a explicat care au fost cauzele care au dus la explozia prețului. Potrivit ministrului, prima creștere observată a fost cea din 6 ianuarie, după ce fuseseră emise atenționări de vreme severă pentru sudul țării. De asemenea, foarte importantă a fost creșterea consumului intern și a exporturilor.
În plus, în lunile ianuarie-februarie au fost mici indisponibilități la Unitatea 1 de la Cernavodă, opriri accidentale ale unor grupuri din termocentrale, fiindcă lucrările de mentenanță nu au fost îndeplinite conform calendarului. În plus, centralele eoliene au funcționat foarte puțin, iar hidraulicitatea era scăzută. „M-am confruntat și cu dificultăți în activitatea din carierele de cărbune”, a adăugat ministrul. La asta s-a adăugat presiunea scăzută din sistemul național de transport al gazelor, a mai spus Petcu. „În sectorul gazelor naturale, creșterea consumului a scăzut foarte mult presiunea în conducte, scăderea line-pack-ului («zestrea» conductei – n.red.) din sistemul de conducte a avut impact în piață, plus dificultăți în extracție. Pe vârfuri de câteva zile, furnizorii către populație au importat cantități suplimentare, am avut și anumite blocaje în rețelele de transport, din cauza calității mai puțin bune a gazelor unor producători, care a dus la formarea unor dopuri de gheață. Am luat o decizie de a trece anumite CET-uri pe păcură și acest lucru a revigorat puțin cantitatea de gaze din sistemul de transport”, a mai explicat Petcu. Potrivit ministrului, toate acestea au dus la modificări majore de preț, care au continuat pe parcursul anului, când producția hidro a fost mai mică, iar cea eoliană s-a menținut foarte scăzută pe timpul verii, deci nu am putut beneficia de energie ieftină în sistem. În aceste condiții, termocentralele pe cărbune, mai scumpe, au funcționat vara aproape la capacitate maximă.