0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialANEIR. Creșterea-record a exporturilor este conjuncturală

ANEIR. Creșterea-record a exporturilor este conjuncturală

 

Valoarea exporturilor românești a atins în luna iulie valoarea-record de 4,8 miliarde de euro. Cu toate acestea Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), spune că este vorba doar despre un record al lunii și că ducem lipsă de comenzi la extern.

“Datele arată că exporturile românești dau semne de oboseală. Problema este că nu avem suficiente comenzi. Am putea exporta mult mai mult dacă ar exista o strategie națională susținută financiar pentru promovarea exporturilor. Am vrut să rupem dependența de comerțul intracomunitar, dar ne-am trezit că fondurile pentru participarea la evenimentele internaționale au fost tăiate de Guvern. Probabil că nu vom reuși să depășim cele 50 de miliarde de euro cât a totalizat valoarea exporturilor în 2013”, susține Ionescu.

ANEIR avea în plan promovarea exporturilor românești în Rusia, China, America Latină și Orientul Mijlociu. “Puteam exporta bunuri de consum, produse alimentare, mobilă, materiale de construcții și echipamente industriale”, arată reprezentantul asociației.

Importurile din afara UE au ­crescut mai mult decât exporturile

Conform INS, exporturile au urcat în iulie cu 12,7% faţă de iunie şi cu 6,6% faţă de aceeaşi lună din 2013, în timp ce creşterea importurilor a fost de 4,8% şi, respectiv, 10,6%, deficitul comercial situându-se la 520 milioane de euro, în scădere cu 52,7 milioane de euro. O pondere importantă în schimburile comerciale au constituit-o grupurile de produse – maşini şi echipamente de transport şi alte produse manufacturate. Deficitul comercial în perioada ianuarie – iulie a fost de 14,92 miliarde de lei (3,35 miliarde de euro), mai mare cu 1,26 miliarde de lei (248,4 milioane de euro) decât cel înregistrat în primele şapte luni ale anului trecut.

În intervalul ianuarie-iulie 2014, exporturile FOB realizate au fost de 135,138 miliarde lei (30,3 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 150 miliarde lei (33,65 miliarde euro).

În ceea ce privește exporturile extracomunitare acestea au crescut cu 5,6% în iulie 2014 față de aceeași lună a anului trecut, dar cea mai spectaculoasă creștere a fost înregistrată în luna februarie, respectiv 15,8%. Livrările intracomunitare au fost tot pe plus, respectiv 7 procente, valoare inferioară însă celei din luna mai când creșterea a fost de 11,8%. Importurile din afara UE s-au majorat cu 5,1% în iulie 2014 față de aceeași lună din 2013 (în luna februarie creșterea a fost de 24,8%), în timp ce achizițiile din UE au sporit cu 4,7%.

“Anul trecut am reușit să reducem deficitul la 5 miliarde de euro, de la 10 miliarde cât a fost în timpul crizei. Însă, datele pe august arată că deficitul s-a accentuat”, susține Ionescu. Astfel, din calculele ANEIR făcute pe baza declarațiilor vamale valoarea exporturilor în afara spațiului comunitar a crescut în luna august 2014 față de aceeași lună din 2013 cu doar 0,06%, iar importurile cu 0,9%.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă