Pieţele bursiere din Europa şi Asia înregistrau, luni, scăderi semnificative. Bursele sunt afectate de temerile investitorilor privind ieşirea Marii Britanii din UE
Astfel, în timp ce investitorii s-au îndreptat spre valorile de refugiu reprezentate de aur şi obligaţiuni guvernamentale, din cauza temerilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) şi a posibilelor turbulenţe ulterioare de pe pieţele financiare, transmite Agerpres.
Indicele pan-European FTSEurofirst 300 a scăzut cu 1,2%, la 1.293,51 puncte, cel mai redus nivel din 6 mai, în timp ce indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, a înregistrat un declin de 1,7%, cel mai redus nivel din 11 februarie.
Bursa japoneză a închis luni în scădere cu 3,5%, iar indicele principal Nikkei-225 a ajuns la 16.019,18 puncte, în scădere cu 582,18 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Yenul s-a apreciat, ajungând la cel mai ridicat nivel faţă de dolar din ultimele cinci săptămâni, iar lira sterlină continuă deprecierea din ultimele săptămâni, pe fondul temerilor legate de Brexit.
Înaintea referendumului, mulţi se aşteaptă la deprecierea lirei şi la aprecierea yenului şi a francului elveţian. Euro şi monedele din Europa Centrală şi de Est sunt vulnerabile, în timp ce activele riscante ar urma să se deprecieze în cazul ieşirii Marii Britanii din UE, a apreciat analistul Marc Chandler, de la Brown Brothers Harriman.
Şi indicele Shanghai Composite al Bursei din China a înregistrat un declin de 3,21%, la 2.833,07 puncte, în timp ce bursele europene au deschis luni în scădere, în condiţiile în care săptămâna aceasta sunt programate şedinţe de politică monetară la Banca Angliei, Rezerva Federală a SUA, băncile centrale din Japonia şi Elveţia.
Există mulţi investitori pe termen lung au renunţat la acţiunile din Japonia deoarece nu au existat reforme structurale, iar deciziile de politică monetară au efecte doar pe termen scurt, a apreciat analistul Michiro Naito, de la JPMorgan.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale nipone pe zece ani au înregistrat noi scăderi, în timp ce preţul unciei de aur a urcat la 1.275,16 dolari.
Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie într-un referendum cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii. Analiştii sunt îngrijoraţi de impactul asupra cursului de schimb, asupra băncilor şi sistemului financiar în cazul unui vot în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.