33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialELVEŢIA: Bursa, cel mai mare declin din ultimul sfert de veac

ELVEŢIA: Bursa, cel mai mare declin din ultimul sfert de veac

Bursa din Elveţia a ]nregistrat, joi, cel mai mare declin din ultimii 25 de ani, de 8,7%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 2,58%, după ce Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de schimb valutar al francului faţă de euro. Pe parcursul şedinţei, bursa elveţiană s-a prăbuşit cu până la 14 priocente, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.

Decizia băncii centrale elveţiene de a permite aprecierea francului a avut loc cu o săptămână înainte de şedinţa de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), la care s-ar putea decide lansarea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale, măsură care ar putea spori presiunile de apreciere a francului faţă de euro. Banca centrală elveţiană a redus totodată rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 1,73%, CAC 40 al bursei din Paris cu 2,37%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 2,2%, după fluctuaţiii mari în timpul tranzacţiilor. La Milano, indicele FTSE MIB a avansat cu 2,4%.

Acţiunile exportatorilor elveţieni au scăzut puternic. Titlurile producătorilor de ceasuri Financiere Richemont şi Swatch Group, care obţin cea mai mare parte a veniturilor în afara ţării, au coborât cu peste 15%, în timp ce acţiunile Holcim, cel mai mare producător de ciment la nivel mondial, au scăzut cu 11%.

"Măsura de astăzi a Băncii Naţionale a Elveţiei este un tsunami", a declarat directorul general al Swatch, Nick Hayek.

Acţiunile băncilor şi companiilor financiare elveţiene au înregistrat căderi puternice. Titlurile UBS Group au închis cu un declin de 12%, iar Credit Suisse Group cu 11%. Acţiunile companiei financiare Julius Bear Group au scăzut cu 11%.

Î

Cele mai citite

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă