Bursa din Elveţia a ]nregistrat, joi, cel mai mare declin din ultimii 25 de ani, de 8,7%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 2,58%, după ce Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de schimb valutar al francului faţă de euro. Pe parcursul şedinţei, bursa elveţiană s-a prăbuşit cu până la 14 priocente, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.
Decizia băncii centrale elveţiene de a permite aprecierea francului a avut loc cu o săptămână înainte de şedinţa de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), la care s-ar putea decide lansarea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale, măsură care ar putea spori presiunile de apreciere a francului faţă de euro. Banca centrală elveţiană a redus totodată rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.
Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 1,73%, CAC 40 al bursei din Paris cu 2,37%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 2,2%, după fluctuaţiii mari în timpul tranzacţiilor. La Milano, indicele FTSE MIB a avansat cu 2,4%.
Acţiunile exportatorilor elveţieni au scăzut puternic. Titlurile producătorilor de ceasuri Financiere Richemont şi Swatch Group, care obţin cea mai mare parte a veniturilor în afara ţării, au coborât cu peste 15%, în timp ce acţiunile Holcim, cel mai mare producător de ciment la nivel mondial, au scăzut cu 11%.
"Măsura de astăzi a Băncii Naţionale a Elveţiei este un tsunami", a declarat directorul general al Swatch, Nick Hayek.
Acţiunile băncilor şi companiilor financiare elveţiene au înregistrat căderi puternice. Titlurile UBS Group au închis cu un declin de 12%, iar Credit Suisse Group cu 11%. Acţiunile companiei financiare Julius Bear Group au scăzut cu 11%.
Î