3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecial„Pacientul din Berlin''. Povestea singurei persoane care s-a vindecat de HIV

„Pacientul din Berlin”. Povestea singurei persoane care s-a vindecat de HIV

Când avea 30 de ani, a fost diagnosticat cu virusul imunodeficienţei umane  (HIV). A început tratamentul, dorindu-şi numai să supravieţuiască. Apoi, în urmă cu şase ani, a aflat că are şi leucemie. Totuşi, printr-un transplant de la un donator imun la HIV, a reuşit să înfrângă boala. Astfel, el a devenit primul şi, până în prezent, singurul om care s-a vindecat de HIV.


„Mama mea m-a botezat Timothy Ray Brown. Presa mi-a spus ‘Pacientul din Berlin’. Eu sunt omul care a avut cândva HIV. Nu spun asta ca să mă laud. Sincer să fiu, nici n-am crezut-o pe deplin decât atunci am văzut raportul din New England Journal of Medicine, din februarie 2009, la aproape doi ani de când m-am vindecat. De atunci, mi-am continuat viaţa retras”, mărturiseşte singurul om care a reuşit să se vindece de HIV, pe site-ul său personal.

Pacientul din Berlin nu este un berlinez, ci un american din Seattle, acum în vârstă de 47 de ani, care s-a mutat în capitala germană în 1991. După ce a absolvit colegiul, a plecat în Europa: mai întâi în Barcelona, apoi în Berlin, cu un grup de prieteni. Acolo, a cunoscut un tânăr şi s-a îndrăgostit, a povestit Brown pentru POZ.com.

„Eram la şcoală la Berlin în 1995 când testul HIV mi-a ieşit pozitiv. Reacţia mea a fost similară cu cea a multor oameni care aflau atunci asta. Eram îngrozit. Ştiam oameni care se luptau cu boala. Aveam prieteni care muriseră din cauza asta. Nu cred că m-am simţit vreodată aşa de singur ca atunci. Pe vremea aceea, să afli că ai HIV era ca şi cum ai afla că eşti condamnat la moarte. Vindecarea nu era un subiect de discuţie. Voiam numai să supravieţuiesc”, îşi aminteşte Brown pe site-ul personal.

A început tratamentul. „Medicamentele retrovirale păreau un miracol în 1996. Oamenii bolnavi se simţeau mai bine, păreau mai sănătoşi. În timp, am observat că mulţi dintre ei trăiau mai mult. Încă ştiam că sufăr de o boală mortală, dar nu mi se părea că moartea este aşa de aproape. Ajunsesem să mă consider aproape sănătos şi speram la o viaţă normală. Următorii 11 ani nu au adus prea multe evenimente.  Sistemul medical din Germania mi-a asigurat un tratament la care cei mai mulţi oameni din lume nu aveau acces”, îşi aminteşte Timothy Ray Brown.

Lupta cu leucemia

Prins în noua lui viaţă, chiar şi diagnosticat cu HIV, începuse să se bucure de relaţia lui. Până în 2006. Era pe bicicletă, se ducea la muncă, când s-a simţit deodată atât de obosit, încât a trebuit să se aşeze pe o bancă şi să-şi cheme partenerul să-l ajute să meargă acasă. Avea leucemie.

„O biopsie a măduvei a arătat că sufăr de leucemie mieloidă. Nu era nevoie să fii un mare specialist ca să-ţi dai seama că sunt veşti proaste. Am început tratamentul cu dr. Gero Huetter, forţat să mă lupt din nou cu mortalitatea mea”, povesteşte bărbatul.

N-a reuşit să ducă la capăt chimioterapia, din cauză că organismul i-a cedat. A făcut pneumonie şi apoi septicemie. Când a întrerupt tratamentul, a aflat că leucemia era în remisie. Totuşi, în 2007, boala a revenit şi doctorul lui i-a sugerat un tratament revoluţionar: pentru că trebuia să facă transplant de măduvă, i-au căutat un donator care să aibă o mutaţie genetică care face organismul imun la infecţia cu HIV (mutaţia afectează receptorul CCR5- prin care virusul pătrunde în celule). După transplant, Brown nu a mai prezentat nici o urmă a infecţiei cu HIV în organism. 

„După atâţia ani în care m-am confruntat cu o boală care a omorât peste 30 de milioane de femei, copii şi bărbaţi, cineva din comunitatea medicală a publicat asta (că s-a vindecat, n.r.)”, scria, pe site-ul personal, Brown.

În 2008, el a primit o a doua grefă de măduvă osoasă, provenind de la acelaşi donator, din cauza reapariţiei leucemiei, nu a virusului care declanşează
SIDA. Acea intervenţie chirurgicală i-a cauzat însă câteva probleme neurologice. Pe lângă aceste transplanturi, care sunt proceduri medicale dificile şi riscante, Timothy Ray Brown a urmat un tratament radiologic aplicat la nivelul întregului corp pentru a-şi trata cancerul sangvin cu care a fost depistat, potrivit Associated Press.

„”Nu mai simt stimulii senzoriali la nivelul picioarelor, dar acum merg mai uşor şi mă simt mai bine. Aproape că nu mai am dureri niciodată, ci doar, uneori, dureri de cap”, a spus bărbatul, conform AP.

Lupta pentru finanţarea programelor de cercetare

În prezent, Timothy Ray Brown lucrează ca traducător de limba germană în San Francisco. Acolo, a pus şi bazele unei fundaţii care îi poartă numele, prin care luptă să găsească donatori care să permită finanţarea programelor de cercetare. 

În cadrul celei de-a 19-a Conferinţe internaţionale despre
SIDA, care a avut loc la Washington săptămâna aceasta, Brown a lansat şi un apel public pentru ca programele de cercetări medicale să primească finanţare. „Astăzi vreau să ajut, prin intermediul fundaţiei mele, la găsirea unei metode de vindecare pentru toată lumea”, a afirmat atunci bărbatul, care este implicat în programele de cercetare lansate de Universitatea San Francisco din California.

Controversa. „Vreau să fiu bărbatul care spune: Ne-am vindecat”

Recent, cercetătorii din California susţin că au descoperit urme ale virusului imuno­deficienţei umane în ţesuturile din corpul lui Brown. Totuşi, bărbatul a declarat că este vindecat şi că orice celule infectate cu HIV sunt moarte şi nu se pot replica, potrivit Associated Press. 

„Sunt seronegativ. Pot să vă arăt toate analizele medicale care confirmă acest lucru”, a declarat Timothy Ray Brown.

„Am fost întodeauna o persoană discretă şi, iniţial, am fost mulţumit doar că m-am vindecat. Abia când mi-am privit povestea în ansamblu am înţeles că trebuie să-mi spun povestea. Împărtăşind-o cu restul, am sperat să aduc o rază de optimism în lupta oamenilor cu SIDA”, a mai scris Brown,  pe site-ul personal.

„Celor prea cinici sau celor care au obosit să lupte cu virusul, sper că experienţa mea le va reda optimismul. Visul meu nu este să fiu bărbatul care stă în faţa voastră şi spune: ‘M-am vindecat’, ci să fiu bărbatul care vine în faţa voastră şi spune: ‘Ne-am vindecat’.”

La începutul lunii mai, specialiştii din Statele Unite au anunţat apariţia primului tratament preventiv contra maladiei SIDA. Anual, 1,8 milioane de oameni mor din cauza acestei boli, conform UNAIDS. Totodată, în fiecare an, se înregistrează aproximativ 2,4 milioane de noi infecţii, iar 34 milioane de oameni trăiesc cu HIV/SIDA şi au nevoie de tratament ca să rămână în viaţă. În România, în 2010, trăiau peste 10.000 de persoane infectate cu HIV/SIDA, iar trei sferturi aveau până în 30 de ani. 

La sfârşitul lunii mai, mai mulţi experţi în boli tropicale de la  Colegiul Medicilor Baylor din Houston au anunţat descoperirea bolii Chagas, numită „noua SIDA a Americii”. Boala este provocată de paraziţi transmişi oamenilor prin înţepătura unor insecte şi poate cauza explozia inimii şi a intestinelor. Chagas a infectat pănă la 8 milioane de oameni la nivel global, majoritatea fiind însă din Bolivia, Mexic, Columbia şi America Centrală. Dar mai mult de 300.000 de persoane infectate trăiesc şi în Statele Unite. 

Cele mai citite

UE alocă fonduri pentru apărare: Bruxelles a anunțat modificări importante privind alocarea fondurilor de Coeziune

Fondul de Coeziune devine sursă de finanțare pentru industria de armament și mobilitate militară Țările UE au posibilitatea de a redirecționa o parte din resurse...

Blocaj în procesul de amnistie fiscală: Sindicaliștii cer prelungirea termenului de procesare a cererilor

Amnistia fiscală întâmpină dificultăți majore, din cauza problemelor legate de sistemul informatic, spune liderul SedLex Sindicaliștii din cadrul Ministerului Finanțelor solicită extinderea termenului de procesare...

Audierea ultimilor șase comisari europeni desemnați, printre care și Roxana Mînzatu, va avea loc marți în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă