21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăCulturăO nouă presupunere după analiza unei scrisori trimisă de George Orwell unui...

O nouă presupunere după analiza unei scrisori trimisă de George Orwell unui editor

Scrisoare a fost trimisă de autor, imediat după ce s-a întors din războiul împotriva lui Franco, început în 1937, lui Sergey Dinamov, editorul publicaţiei sovietice Foreign Literature.

Documentul a fost cercetat de Gleb Zilberstein, un om de ştiinţă care anterior a depistat urme de boli renale pe manuscrisul lui Mihail Bulgakov – “Maestrul şi Margareta”. Deşi se ştia că Orwell a murit de hemoragie cauzată de tuberculoză, nu se ştia de unde a contactat boala. 

Zilberstein a folosit diferite substanţe pentru a găsi urme de bacterii şi morfină pe scrisoare. Împreună cu echipa sa a verificat fişele medicale ale celor care au luptat împotriva regimului fascist din Spania şi au ajuns la concluzia că Orwell ar fi putut să ia tuberculoză dintr-un spital spaniol. În fapt, Orwell a fost internat în Spania după ce a fost împuşcat în gât.

“Nivelul de infecţie era foarte ridicat şi igiena din spital la un nivel foarte scăzut”, a declarat Zilberstein pentru The Times. “Războiul civil din Spania a fost ultimul din secolul XX în care nu s-a folosit penicilina. Cei mai mulţi dintre răniţi au contactat infecţii spitaliceşti în Spania şi mortalitatea a fost ridicată din această cauză. Orwell a luat tuberculoză într-o perioadă a războiului civil înc are rata infecţiilor din spitale era foarte ridicată”. 

Potrivit cercetătorului, există “o mare probabilitate” ca Orwell să se fi infectat în timpul spitalizării, deşi o altă cauză ar fi mâncare contaminată. Urmele de morfină arată că Orwell a folosit astfel de tratament în spital. 

Biograful lui Orwell, DJ Taylor a declarat ziarului că “nu m-ar surprinde deloc” dacă Zilberstein ar avea dreptate, adăugând că scriitorul a suferit toată viaţa pentru că s-a născut cu afecţiune la plămâni. 

Orwell s-a mutat mai târziu pe insula scoţiană Jura, unde şi-a terminat romanul “1984”, în timp ce făcea tratamente pentru tuberculoză. 

Cartea a fost publicată în iunie 1949, şi  Orwell, al cărui nume real a fost Eric Blair, a murit în ianuarie 1950, la vârsta de  46 de ani.

George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), s-a născut la 25 iunie 1903, în Motihari, statul Bihar, India. A fost scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist şi reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor. A scris romane, eseuri şi critică literară.

”1984”, ultima carte scrisă de Orwell, a fost influenţată de sănătatea sa în declin şi de deziluziile politice faţă de guvernul laburist care a venit la putere, ales cu o largă majoritate în alegerile generale din 1945, dar care era departe de propriile sale idei şi viziuni despre socialism. În anul 1945, Orwell a recenzat romanul anti-Utopic (distopic) ”Noi”, de Evgheni Zamiatin, pentru gazeta Tribune. Cartea autorului rus avea să-i inspire propriul roman ”1984”.

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...
Ultima oră
Pe aceeași temă