La Sala Palatului, vineri şi sâmbătă, de la ora 19.30, puteţi asculta în seria „Mari orchestre ale lumii“ două concerte susţinute de Royal Philharmonic Orchestra. Vineri, la Ateneu concertează, de la ora 17.00, Ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu, iar de la ora 22.30, Accademia Bizantina. Sâmbătă, la Ateneu este programat de la ora 12.00 The Shubert Ensemble, iar de la ora 17.00 încheie seria concertelor camerale Murray Perahia, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii.
Carieră
Născut la New York, Perahia a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, ulterior urmând cursurile de la Mannes College unde s-a specializat în dirijat şi compoziţie. A colaborat cu numeroşi muzicieni, printre care Rudolf Serkin, Pablo Casals şi membrii BudapestString Quartet. De asemenea, a studiat o perioadă de timp cu Mieczlyslaw Horszowski.
În 1972 Perahia a câştigat Concursul Internaţional de Pian de la Leeds. În 1973 a susţinut primul său concert la Aldeburgh Festival, unde a lucrat îndeaproape cu Benjamin Britten şi Peter Pears; pe acesta din urmă l-a acompaniat ulterior în numeroase recitaluri de lieduri.
În decursul a mai mult de 30 de ani de carieră concertistică pe scenele lumii, Murray Perahia (foto) a devenit unul dintre cei mai căutaţi şi elogiaţi pianişti ai vremurilor noastre.
Este invitat în cele mai mari centre muzicale, acompaniat de orchestre de renume. Este dirijor invitat al Academy of St. Martin in the Fields, cu care a susţinut turnee în calitate de dirijor şi pianist în SUA, Europa, Japonia şi Asia de Sud-Est. De curând, Perahia s-a lansat într-un proiect ambiţios: realizarea integralei sonatelor de Beethoven pentru Henle Urtext Edition. Stagiunea de concerte 2003-2004 a pianistului include recitaluri în America de Nord şi Europa, turnee cu Academy of St. Martin in the Fields atât în America de Nord, cât şi în Europa, precum şi turnee europene împreună cu Camerata Salzburg şi Chamber Orchestra of Europe. Perahia are o largă şi variată discografie realizată de către Sony Classical, care îl reprezintă pe artist în exclusivitate. Recent, el a înregistrat al treilea disc al concertelor pentru clavecin de Bach cu Academy of St. Martin in the Fields, disc ce include Concertul Brandenburgic nr. 5, Concertul pentru flaut, vioară şi pian şi Concertul Italian solo. La începutul acestui an, Sony Classical a lansat în interpretarea pianistului înregistrarea ultimelor trei sonate pentru pian de Franz Schubert (D.958, 959, 960). În anul 2003, Perahia a câştigat premiul Grammy pentru Cel mai bun interpret solist instrumentist pentru integrala a studiilor de Frederic Chopin, op. 10 şi op. 25. Apropierea specială a solistului de muzica lui Bach este evidentă în înregistrarea Concertelor pentru clavecin cu Academy of St. Martin in the Fields precum şi în interpretarea Variaţiunilor Goldberg, ambele obţinând două nominalizări Grammy şi Gramophone Award pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală.
Timp de 15 săptămâni s-a menţinut în Top 10 Billboard Classical Chart. În 1999 a câştigat un Grammy pentru înregistrarea Suitelor Engleze de Bach, iar în 1995 şi 1997 a câştigat premiile Gramophone Magazine pentru baladele de Chopin şi interpretarea unor lucrări de Händel şi Scarlatti. În 1998, la împlinirea a 25 de ani de înregistrări ale pianistului, Sony Classical lansează un album de patru discuri.
Perahia a fost director artistic al Festivalului de la Aldeburgh în perioada 1981-1989. Este membru de onoare al Royal College of Music şi Royal Academy of Music şi deţinătorul doctoratului de onoare al Universităţii Leeds. Bogata ediţie din 2013 a Festivalului „George Enescu“ a avut ca parteneri principali compania Enel şi UniCredit Ţiriac Bank. Peste doi ani vom avea, conform celor spuse de directorul artistic al festivalului, Ion Holender, o ediţie un pic mai săracă din pricina crizei economice care afectează din plin şi cultura.