15.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInternaționalRealitatea TV, amendă de 20.000 de lei pentru "Bursa pariurilor"

Realitatea TV, amendă de 20.000 de lei pentru „Bursa pariurilor”

CNA a amendat Realitatea TV cu 20.000 lei, pentru emisiunea „Bursa pariurilor” din 21 februarie, care a cuprins un concurs în care un telespectator putea câştiga 10.000 euro răspunzând întrebării „Cine e regina?”, Consiliul considerând că respectivul program a încălcat legislaţia audiovizualului, scrie Mediafax.

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, şi o sesizare primită de la preşedintele Comisiei de cultură şi mass-media a Camerei Deputaţilor, Raluca Turcan (PDL), cu privire la emisiunea „Bursa pariurilor” de pe postul Realitatea TV, care „generează situaţii de dezinformare” şi încalcă prevederile constituţionale.

„Prin comentarii speculative şi prin vehicularea unor informaţii trunchiate, în emisiunea «Bursa pariurilor» se construiesc atacuri la persoană la adresa unor oameni politici care sunt puşi în situaţia de a justifica sau explica zvonuri sau calomnii, asemeni unor informaţii fondate. De asemenea, în condiţiile în care, în schimbul unor sume de bani oferite ca premii, telespectatorii sunt antrenaţi în validarea unor informaţii neverificate, se depăşeşte cadrul deontologic jurnalistic transformând într-o ţintă publică, contra unui câştig material, orice persoană publică, pe care realizatorii doresc să o incrimineze pe baza unor zvonuri”, se arată în sesizarea adresată CNA de Raluca Turcan.

Ea a precizat că emisiunea „Bursa pariurilor” de pe postul Realitatea TV „generează situaţii de dezinformare şi atac la persoană pe baza unor informaţii neverificate, dar cărora prin comentarii, li se acordă prezumţia de veridicitate şi credibilitate”.

Potrivit Ralucăi Turcan, se încalcă astfel două prevederi ale Constituţiei, art. 30 alin. 6 care prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine şi art. 31 alin. 4 din legea fundamentală, potrivit căruia mijloacele de informare în masă publice şi private sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

„Recunoscând şi susţinând dreptul critic al presei, atrag atenţia însă asupra nerespectării unei obligaţii esenţiale a mass-media: informarea corectă a publicului”, a adăugat Raluca Turcan.

Ea a precizat că emisiunea „Bursa pariurilor” încalcă şi Codul audiovizual care prevede la art. 30 că „difuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna credinţă a persoanelor”. „Având în vedere acestea, solicit un punct de vedere din partea CNA în legătură cu emisiunea «Bursa pariurilor»”, a menţionat Turcan.

Membrii CNA au analizat, în şedinţa de marţi, ediţia din 21 februarie a emisiunii „Bursa pariurilor”. La emisiunea moderată de Radu Soviani au participat: Andreea Creţulescu, jurnalist Realitatea TV, Elena Vijulie, jurnalist, Elan Schwartzenberg, om de afaceri, Cornel Nistorescu, director Cotidianul.ro.

În debutul emisiunii, Radu Soviani a spus că Realitatea TV încearcă împreună cu telespectatori să afle răspunsul la întrebarea „Cine este regina de pe tabla de şah? Cine este regina din scandalul vămilor”. El a mai spus că telespectatorii au trimis „sute, chiar peste 1.000 de mesaje în mai puţin de o oră”. În emisiune a fost prezentat şi un top – condus de Traian Băsescu, urmat de Elena Udrea, Vasile Blaga, Emil Boc şi alţii, printre care şeful ANAF şi Vasile Marica – realizat în urma mesajelor primite de la telespectatori, care au răspuns la întrebarea „Cine este regina?”.

În emisiune s-a abordat şi situaţia din vama Agigea Sud, în acest context abordându-se şi relaţiile dintre Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, şi fostul şef al Vămii Agigea Sud.

„Ni se prezintă un top care nu ştim cum este făcut. Nu ştiu ce fel de joc sau concurs este acesta (…) Se pune problema corectei informări pe de o parte şi pe de altă parte a dreptului la propria imagine”, a spus Onisei. El a mai spus că în emisiune este organizat un aşa-zis concurs, care este „în afara Legii audiovizualului şi a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual”. Astfel, Onisei a propus amendarea cu 20.000 de lei a postului Realitatea TV.

Problema lipsei de informare corectă în emisiunea „Bursa pariurilor” a fost ridicată în şedinţa CNA şi de Attila Szasz, membru al Consiliului.

„Sunt şi acuzaţii grave nesusţinute de dovezi”, a spus şi Gelu Trandafir, un alt membru al Consiliului.

„Nu este anormal să discuţi lucrurile astea. Nu poţi să faci o discuţie în care să nu rosteşti niciun nume”, a spus, în schimb, Christian Mititelu. El a propus trimiterea unei scrisori de atenţionare postului Realitatea TV, în care să se atragă atenţia că respectivul concurs din emisiunea „Bursa pariurilor” nu respectă regulile de desfăşurare a concursurilor, prevăzute în legislaţia audiovizualului. Totodată, Mititelu a spus că în emisiune nu a fost precizat nici numărul exact de mesaje primite de Realitatea TV de la telespectatori, în cadrul concursului.

În cele din urmă, doar propunerea lui Ioan Onisei – de amendare a Realitatea TV cu 20.000 de lei – a întrunit numărul necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. Astfel, Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Ioan Onisei, Răsvan Popescu şi Mihai Mălaimare au votat „pentru” amenda de 20.000 de lei, în timp ce Christian Mititelu şi Cristina Trepcea au votat „împotrivă”.

Sancţiunea s-a aplicat în baza articolului 42, alineatele 1, 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars. (3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă”, dar şi a articolului 78, litera h din Cod – „În cadrul emisiunilor cu caracter informativ, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: h) să se precizeze numărul mesajelor primite prin orice mijloace de comunicare, atunci când se prezintă opiniile publicului” şi a articolului 99, alineatul 1 din Cod – „(1) Jocurile şi concursurile trebuie să respecte regulile informării corecte, iar regulamentul lor de desfăşurare trebuie să fie clar şi adus la cunoştinţă în mod corespunzător”.

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...

Parma cere o sumă uriașa pentru Dennis Man!

Evoluțiile excepționale ale lui Dennis Man în Serie A atrag atenția marilor cluburi europene, care sunt gata să plătească o sumă record pentru a-l...

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă