7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalEma Pendiuc: Nu simt că muncesc, ci doar că fac o...

Ema Pendiuc: Nu simt că muncesc, ci doar că fac o activitate extrem de plăcută şi de frumoasă

Postul TVR 3 s-a alăturat celorlalte televiziuni, organizând o emisiune-concurs dedicată strict cântecului popular ­românesc. Timp de aproape trei luni, în studiourile teritoriale ale TVR, tineri din toată ţara au participat la „Vocea populară”, un concurs ce va avea finala pe 10 iulie şi va fi difuzată în direct pe TVR 3.

Preselecţiile s-au desfăşurat în studiourile TVR din Iaşi, Craiova, Timişoara, Cluj şi Bucureşti şi, cu doar câteva zile înainte de finală, am stat de vorbă cu Ema Pendiuc, cea care a supervizat şi prezentat concurenţii din Bucureşti. După cum povesteşte mai jos, Ema s-a bucurat de fiecare moment petrecut alături de concurenţi şi totodată a încercat să ne facă pe noi, telespectatorii, să uităm măcar pentru o oră şi jumătate de problemele cotidiene. 

Pentru cei care nu au urmărit „Vocea populară”, ne spui cum a decurs până acum competiţia?

Ema Pendiuc:  Vocea populară este în primul rând un concurs naţional de interpretare a ­cântecului popular românesc şi se deosebeşte de toate celelalte ­concursuri de gen prin faptul că în doar câteva luni a reuşit să pătrundă în fiecare colţ de ţară, în fiecare sat, în fiecare oraş, judeţ şi ­regiune. S-a creat o adevărată emulaţie în jurul lui şi oamenii sunt foarte mândri să trimită ­ansamblurile folclorice, de pildă, să fie alături de concurenţi la diferite probe, doar pentru a arăta că şi la ei folclorul încă se păstrează nealterat.

Sunt zece luni de când cei mai buni tineri cu vârste între 16 şi 30 ani s-au întrecut în toată ţara pentru a câştiga finalele regionale (organizate de studiourile teritoriale la Bucureşti, Iaşi, Craiova, Cluj şi Timişoara), pentru ca mai apoi, în finală, cel mai bun să câştige. Concurenţii sunt din ce în ce mai buni şi din ce în ce mai bine pregătiţi. Însă, pe lângă concursul propriu-zis, „Vocea populară” este o emisiune care şi-a propus şi a şi reuşit să promoveze zestrea noastră naţională, folclorul adevărat, să-l scoată la lumină, să-l readucă în atenţia tuturor românilor. Şi nu oricum, ci prin intermediul celor mai talentaţi tineri, care reprezintă şi certitudinea că tradiţia se păstrează din generaţie în generaţie şi va fi dusă mai departe fără nici un dubiu.

Pe 10 iulie va fi finala. Ce vom vedea?

E.P.: Pe 10 iulie, tot ceea ce veţi vedea vă va face să vă simţiţi mândri că sunteţi români. Un sentiment mai rar în vremurile acestea grele, din multe puncte de vedere, dar bune pentru astfel de iniţiative, pentru întoarcerea la rădăcini, la matcă, la lucrurile care au cu adevărat valoare şi care dăinuie peste timp.

Adică?

E.P.: Adică folclor adevărat, melodii interpretate de cei mai buni tineri care au câştigat finalele regionale, dansuri şi jocuri specifice fiecărei zone din ţară, obiceiuri şi tradiţii de care poate nu aţi mai auzit niciodată sau altele pe care vi le veţi reaminti cu plăcere, un public cald, pentru că se va desfăşura pe scenă Sălii Radiodifuziunii Române, totul acompaniat de profesioniştii din Orchestra de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române, condusă de maestrul Adrian Grigoraş. 

Cum ai descrie concurenţii de la „Vocea populară”?

E.P.: „Vocea populară” este o rampă de lansare pentru tinerii care vor să facă o carieră în muzică populară. Aşadar, trec de preselecţii cei mai buni din fiecare judeţ şi se vede cu ochiul liber cât de mult suflet pun în tot ceea ce fac şi cât de mult se pregătesc pentru fiecare emisiune. Vin la înregistrări alături de profesorii lor şi repetă ore în şir. Este un concurs dificil pentru că, pe lângă probele de interpretare, este şi o probă de cultură populară pentru care trebuie să se pregătească foarte temeinic, şi majoritatea dintre ei chiar exemplifică, adică dansează, cântă la instrumente şi dovedesc cu adevărat măiestria şi complexitatea a tot ceea ce înseamnă folclor adevărat.

Concret, pentru ce luptă aceşti tineri? 

E.P.: Se luptă în primul rând pentru iubirea publicului, dăruiesc totul atunci când intră în concurs şi când cântă, iar efortul le este răsplătit pentru că publicul a început să-i recunoască, să le ştie melodiile şi să îi aplaude în sălile de spectacole. Şi nu în ultimul rând, apariţia într-o emisiune de televiziune atât de complexă este o lecţie în sine.

Ne spui câte ceva despre juriu? 

E.P.: Pot să vă spun mai multe despre juriul de la Bucureşti format din doamnă Doina Işfănoni, etnolog la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, doamna Rodica Nicolaescu – conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică, şi Violeta Ianculescu – realizator de emisiuni şi evenimente folclorice în cadrul Radiodifuziunii Române.

Voi descrie juriul astfel: foarte exigent, dedicat total scopului emisiunii, acela de a promova tine­rii valoroşi din domeniul muzicii populare, şi foarte sufletist. Practic, după fiecare emisiune, stau alături de concurenţi minute bune şi le dau sfaturi, îi încurajează şi îi îndrumă. Juriul este format din dascălii noii generaţii de interpreţi de muzică populară. Sunt onorată să lucrez alături de aceste doamne.

Toate televiziunile au în grilă o emisiune-concurs muzicală. Prin ce se diferenţiază „Vocea populară” de ele? 

E.P.: Eu cred sincer că dacă ­într-adevăr toate televiziunile ar avea în program emisiuni-concurs de muzică populară, ceea ce nu se prea întâmplă, atunci cu toţii am fi mai mândri de originea noastră şi am spune mai hotărât că suntem români până în adâncul sufletului. Totul însă cu o rezervă, să se facă emisiuni de calitate care să prezinte folclor adevărat şi nu alte genuri muzicale ce pretind a fi ceea ce nu sunt de fapt. Până atunci însă, „Vocea populară” rămâne, fără ­modestie, exemplul demn de urmat din punct de vedere al calităţii ­muzicii interpretate, al valorii ­tinerilor şi al anvergurii, ce cuprinde fiecare colţ de ţară.

O întrebare personală: Care este aportul tău la acest concurs?  

E.P.: Sunt foarte mândră să fac parte din echipa unei emisiuni de calitate care, în primul rând, educă gustul publicului pentru folclorul adevărat. Încerc de fiecare dată să transmit telespectatorilor mesaje optimiste, să-i fac măcar pentru o oră şi jumătate să uite de problemele cotidiene, să-şi lase imaginaţia purtată de sunetul muzicii în satul natal, pe văile râurilor, în copilăria lor şi să fie mândri de locurile în care s-au născut şi de tradiţia lor.

Cât priveşte concurenţii, sunt 100% de partea lor, îi apăr şi îi susţin cât pot, încerc să creez o atmosferă cât mai relaxantă şi confortabilă pentru ei, mai ales când au multe emoţii. Nu de puţine ori sunt apostrofată de producători că sunt prea mămoasă cu ei şi îi laud prea mult. Nu mă las însă şi vă spun: sunt cei mai buni concurenţi, îi susţin, îi iubesc şi ei merită toată aprecierea noastră. Le ţin pumnii!

Eşti la prima emisiune de acest gen?  

E.P.: Da, este prima experienţă ca prezentatoare de muzică populară, dar mi-am dorit mult acest lucru şi îl fac cu cea mai mare plăcere, iar publicul simte acest lucru. Bucuria de a asculta muzică populară, de a fi în mijlocul concurenţilor se vede pe faţa mea în fiecare emisiune. Şi eu am devenit cu timpul mai zâmbitoare, mai relaxată şi fiecare emisiune este o nouă bucurie. Nu simt că muncesc, ci doar că fac o activitate extrem de plăcută şi de frumoasă.

Vorbeşte-ne puţin despre trecerea de la talk-show la o emisiune-concurs folclorică. 

E.P.: Am renunţat la talk-show-urile sociale tocmai din acest motiv, pentru a putea să îi fac pe cei din jurul meu să zâmbească mai mult. Şi am reuşit. 

Cele mai citite

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU