La HBO a început un nou serial. Acesta este dedicat presei, numindu-se prin urmare „Redacţia”. Acţiunea se petrece în culisele unei televiziuni de ştiri fictive, ACN, dar modul de lucru şi chiar cazurile relatate sunt cât se poate de autentice.
Presa a fost întotdeauna un domeniu atrăgător pentru realizatorii de filme. Cum la baza tuturor scandalurilor politice a stat mereu câte un articol strecurat fie pe surse, fie în baza unor investigaţii în presă, bineînţeles că Hollywoodul nu a putut lăsa să-i scape nişte subiecte de film atât de grase.
De la Nixon la „Insider”
Afacerea Watergate, care a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon în urma unor dezvăluiri incendiare făcute de către jurnaliştii Bob Woodward şi Carl Bernstein de la Washington Post, a făcut subiectul unui film laureat cu nu mai puţin de patru Oscaruri: „Toţi oamenii preşedintelui,” apărut în 1976, avându-i în rolurile principale pe Dustin Hoffman (tânăr pe atunci) şi Robert Redford. Un „follow up” peste ani este „Frost şi Nixon”, film din 2008 ce urmăreşte povestea interviului-fluviu luat de jurnalistul David Frost demisionarului Richard Nixon.
Tot din categoria scandalurilor de presă amintim şi filmul „The Insider”, cu Al Pacino în rolul unui producător care găseşte o sursă pentru a face o emisiune devastatoare despre industria tutunului, sau oscarizatul „Network, cu Faye Dunaway şi Peter Finch, despre puterea manipulatoare a televiziunii. La rubrica „jurnalişti martiri pe altarul adevărului” găsim pelicula „Veronica Guerin”, cu Cate Blanchet în rolul principal, film ce spune povestea adevărată a unei ziariste irlandeze care a fost ucisă de mafie după ce scrisese câteva articole în care demasca traseul drogurilor. Despre rivalitate şi amoruri în lumea presei s-au făcut mai multe filme. Printre ele se numără comedia romantică „Up Close and Personal”, cu Michelle Pfeiffer şi Robert Redford, dar şi pelicula „Broadcast News”, cu William Hurt şi Holly Hunter. O superbă comedie dulce-amară despre puterea presei, care poate face şi desface destine, este „Erou din întâmplare”, cu Dustin Hoffman şi Andy Garcia, în care adevăratul salvator al pasagerilor unui avion prăbuşit este umilit şi băgat la puşcărie, timp în care un erou fabricat de presă este dat drept cel real. Acestea sunt doar câteva exemple referitoare la filmele legate de agitata lume a presei.
Un serial nou-nouţ plin de staruri
Întorcându-ne la serialul ce a început pe HBO, trebuie spus că „Redacţia” aruncă o privire în culisele programului de ştiri realizat de reţeaua de televiziune fictivă ACN, concentrându-se pe vieţile echipei atât din faţa, cât şi din spatele camerei de filmat.
Creat de Aaron Sorkin (laureat cu Oscar® pentru scenariul filmului „The Social Network”), noul serial HBO spune povestea unei echipe de ştiri ce porneşte într-o misiune aproape imposibilă, de a face ştiri „aşa cum trebuie”, în ciuda obstacolelor profesionale sau a celor de ordin personal.
Jeff Daniels este Will McAvoy, prezentatorul de ştiri adulat de telespectatori, iar Emily Mortimer joacă rolul lui MacKenzie McHale, producătorul executiv al emisiunii de ştiri şi fosta iubită a lui Will.
Sam Waterston (cunoscut din serialul „Lege şi ordine”) e Charlie, şeful secţiei Ştiri, un alcoolic cu principii; John Gallagher Jr. e Jim, producătorul plin de resurse al emisiunii; Alison Pill e Maggie, fostă voluntară devenită producătoare. Dev Patel (devenit faimos din „Slumdog Millionaire”) e Neal, un tânăr angajat, Olivia Munn e Sloan, analista financiară foarte sexy, iar celebra Jane Fonda e Leona Lansing, şefa companiei care deţine ACN-ul.
Ştirile care sunt expuse în fiecare episod provin din evenimente ce au avut loc în realitate – de la devărsarea de petrol din 2010 la controversa din Arizona legată de emigrare, încheind cu Occupy Wall Street – evenimente luate din ziarele vremii, ce oferă serialului autenticitate.