0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInternaționalScenariu pesimist pentru filmul european

Scenariu pesimist pentru filmul european

Regizori de marcă au reuşit, printr-o petiţie, să genereze o dezbatere publică la Bruxelles pe tema viitorului filmului european, care riscă să piardă finanţarea Comisiei Europene.

În ultimii zece ani, şapte filme distinse cu Oscar şi opt premiate cu Palme d’Or au fost finanţate prin programul european Media. Austeritatea bugetară planează asupra fondurilor destinate acestui program, iar cineaştii au semnat o petiţie şi trag un semnal de alarmă privind soarta filmelor europene.

Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Ken Loach, Nani Moretti, Costa Gavras, Michael Haneke, dar şi Tom Hooper, recent premiat cu Oscar pentru „Discursul regelui”, sau Cristian Mungiu sunt doar câţiva dintre regizorii care au beneficiat de fondurle nerambursabile oferite prin programul european.

„Respingem categoric suprimarea Programului Media sau chiar fuzionarea sa cu orice alt tip de programe mai ample”, se spune în petiţia semnată de regizori consacraţi.

Valentina Miu, coordonatoarea Media Desk România, explică pentru RL: „Rolul acestui program este de dezvoltare a proiectelor de producţie, distribuţia şi promovarea operelor cinematografice şi de formare a profesioniştilor din domeniu”.

„4, 3, 2″, distribuit prin Programul Media

Printre filmele româneşti care au intrat în acest program în faza de preproducţie se numără „Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean, „Cea mai fericită fată din lume”, de Radu Jude, sau documentarul lui Alexandru Solomon, „Kapitalism, reţeta noastră secretă”, iar pentru distribuţie sau promovare peliculele „Concertul”, de Radu Mihăileanu, „Aurora”, de Cristi Puiu sau „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a lui Cristian Mungiu, film „dorit de toată Europa după ce a luat marele premiu de la Cannes”, după cum spune Valentina Miu.

„Noi am adus filmul românesc «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», câştigătorul Palm d’Or din 2007. Şi după el au fost distribuite în Spania şi alte bijuterii cinematografice ale acestei ţări, care fără Programul Media nu ar fi ajuns niciodată în ţara noastră”, spune Josetxo Moreno, de la compania de distribuţie Golem, citat de El Pais.

Un alt distribuitor spaniol, Alta Films, îşi exprimă îngrijorarea: „dispariţia Programului Media ar pune capăt cinematografiei europene”.

„Există un pericol real, cu toate asigurările date de Comisia Europeană”

Reprezentanţii Mobra Films, producătorul filmului lui Cristian Mungiu spun pentru RL: „Da, există un pericol real, cu toate asigurările date de Comisia Europeană”. Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei neagă posibilitatea suspendării acestor finanţări: „Programul Media nu este în pericol. Este un mare succes”, spune Dennis Abbot, purtător de cuvânt al comisarului Androulla Vassiliou, responsabil de Cultură, citat de cotidianul spaniol El Pais. Dennis Abbot nu contestă faptul că programul se găseşte în faţa unor schimbări, care privesc adaptarea sectorială la schimbările tehnologice şi inevitabila ajustare de buget a instituţiilor comunitare.

La câteva zile de la lansarea protestului cineaştilor, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Au existat zvonuri care afirmau că Programul Media va fi redus de către Comisia Europeană, ceea ce este complet fals. Dimpotrivă, o schimbare referitoare la Programul Media ar fi consolidarea lui, iar noi asta vom propune”.

Cineaştii semnatari ai protestului se tem însă că Media ar putea fi absorbit într-un program generic ce ar sprijini toate industriile creative europene, ceea ce ar însemna că fondurile destinate acum cinematografiei ar putea merge către alte proiecte.

1.700 milioane euro în 22 de ani

Programul Media a demarat în 1991, iar în 2013, când se va încheia actualul plan bugetar al Comisiei, se va ajunge la o sumă totală alocată de 1.700 milioane de euro.

În cei 20 de ani de la lansare, numai pentru filmele „La vita e bella”, de Roberto Benigni (1999), şi „Discursul regelui”, de Tom Hooper (2010), ambele premiate cu câte un Oscar, programul comunitar a alocat 562.000 de euro pentru disribuţie.

Regizorii români, la întâlnirea cu Barroso

Potrivit Media Desk România, pe 18 martie este programată o dezbatere publică la Bruxelles privind viitorul Programului Media, ca o reacţie la petiţia cineaştilor, care a generat peste 1.800 de semnături. Cu o zi înainte, o delegaţie de regizori, din care şi-au făcut anunţată prezenţa Costa Gavras, Radu Mihăileanu, Wim Wenders, Cristian Mungiu, Bertrand Tavernier şi fraţii Luc şi Jean-Pierre Dardenne, se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă