1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăCulturăCentrul Cultural de Arte Lăzarea. Arta care a părăsit locurile consacrate artei

Centrul Cultural de Arte Lăzarea. Arta care a părăsit locurile consacrate artei

Este vorba despre o expoziție selectată din colecția de 2.078 de lucruri aparținând Centrului Cultural de Arte Lăzarea, în care se regăsesc îmbinate trecutul și prezentul și care, în totalitatea lor, reprezintă tot ceea ce astăzi înseamnă taberele de creație de la Lăzarea.

Istoria acestei tabere a început în anul 1974, inițial participând artiști plastici români și maghiari, pentru ca, în timp, renumele taberei să atragă artiști din toată lumea. Peisajul natural de o frumuseţe aparte de la Lăzarea, tradiţiile locului, mănăstirea cu o atmosferă romantică, ruinele castelului, toate acestea s-au dovedit a fi surse de inspiraţie nu numai pentru cei care au simţit nostalgia Şcolii Băimărene, dar şi pentru cei – aproximativ 30 de creatori anual – care s-au perindat la Lăzarea, venind inițial din toate colţurile ţării. „Lumea închisă şi izolată de dinaintea revoluţiei nu a făcut posibilă deschiderea internaţională a taberei, dar putem să afirmăm că primul lot al creaţiilor provenite de aici oferă o imagine cuprinzătoare şi autentică a unei perioade importante a artei plastice din România. Crearea unei colecţii constante a însemnat şi garanţia longevităţii taberei. Pentru acest fapt, cei care au iniţiat această tabără şi-au propus chiar din primele zile păstrarea în cele mai bune condiţii a colecţiei (ceea ce a fost un scop greu de atins), ba mai mult, ei considerau că este importantă nu numai păstrarea lucrărilor, dar şi prezentarea lor într-o manieră demnă.”, spune Kolcsár Béla, managerul centrului.

Perioada confuză a anilor ’90 este definită de o oarecare ambivalenţă a valorilor, de o permanentă nevoie pentru deschidere către inovaţie şi de căutare de noi direcţii. Tabăra de creaţie devenise din ce în ce mai recunoscută pe plan internaţional, iar perioada de după revoluţie aducea cu sine şi apariţia unei noi generaţii, caracterizată printr-o continuă încercare a forţelor proprii, o continuă căutare a unei exprimări artistice proprii.

 

40 de ani de creație artistică

Expoziţia de acum conţine în mare parte creaţii care sunt familiare mai mult unui mediu muzeal, fiind vorba de genuri consacrate. Creaţiile efemere sunt reprezentate doar prin câteva fotografii sau câteva creaţii mutate aici special pentru această expoziţie, căci ele reprezintă parte integrantă a mediului de la Lăzarea. Sunt creaţii cu specific local care pierd din importanţă în cadrele de prezentare muzeală, fiind viabile doar în habitatul lor cultural şi natural original.
În 2014, tabăra de creaţie de la Lăzarea a sărbătorit 40 de ani de existenţă.

„Arta care a părăsit locurile consacrate artei, –cum ar fi galeriile sau muzeele – vrem să reintre acum pentru câteva săptămâni în locaţiile cu menirea de spaţii expoziţionale. Aceste opere au fost de fapt condensate, comprimate din nou într-un singur timp şi spaţiu pentru a sta la dispoziţia publicului larg, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa prezervării, cunoaşterii temeinice, mai cuprinzătoare şi a popula-rizării acestei colecţii.”, continuă managerul Centrului Cultural și de Arte Lăzarea.

În 2014 în viaţa taberei de creaţie de la Lăzarea a urmat un moment de cotitură. Pe baza unor hotărâri judecătoreşti anterioare, castelul a fost restituit proprietarilor istorici, iar în urma lipsei de consens în privinţa soartei taberei, aceasta a fost pusă în situaţia de a se retrage în afara castelului. În pofida faptului că Centrul de Creaţie Lăzarea încă mai există, acesta şi-a restrâns şi şi-a diminuat mult activitatea. Totuşi există încă o colecţie! Este vorba de artă plastică de o valoare inestimabilă, un tezaur de mai mult de 2.000 de lucrări, care în ultimele decenii a stat, din păcate, mai mult în diferite spaţii de depozitare.

Cele mai citite

Begu – Ruse, derby 100% românesc la Australian Open! Inteligența artificială preconizează o favorită clară

Irina Begu și Gabriela Ruse se vor confrunta într-un duel 100% românesc în primul tur al Australian Open 2025. Analizată de inteligența artificială, partida...

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...

Eurostat: România înregistrează cel mai ridicat deficit de cont curent din UE

Printre țările care au înregistrat cel mai mare excedent de cont curent, în trimestrul trei din 2024, se numără Germania, Țările de Jos, Irlanda...
Ultima oră
Pe aceeași temă